САД желе да отворе други фронт против Русије у Грузији

0
грузији

Фото: ТАСС/ЕПА/ЗУРАБ КУРТСИКИДЗЕ

Вашингтон ће вероватно увести санкције Грузији ако та земља настави директне летове за Русију.

„Увођење санкција Грузији је свакако могуће, јер САД желе да задрже екстремно непријатељски режим према Русији у Грузији. Грузија је данас за САД могући други фронт, који ће у право време отворити за Русију ударом на Абхазију и Јужну Осетију. Зато желе да тамо задрже непријатељски режим“, коментарише политиколог и ванредни професор Факултета светске политике Московског државног универзитета Алексеј Фененк, за Известију.

Према Фененку, увођењем санкција, САД могу да подрже екстремно националистичке кругове у Грузији да збаце садашњи умерени режим.

Стејт департмент је јуче саопштио да „компаније у Грузији могу бити у опасности од санкција ако опслужују авионе који подлежу контроли увоза и извоза”.

Истовремено, Европска унија је позвала Грузију да настави да подржава антируске санкције у области авијације и да не пушта руске летелице на своју територију. Према речима Питера Станоа, портпарола спољнополитичке службе ЕУ, руски авиони нису безбедни, пошто санкције ЕУ и САД не дозвољавају Русији да пружа лиценциране услуге америчким и европским авио-превозницима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руски председник Владимир Путин укинуо је 10. маја забрану летова руских превозника за Грузију. Планирано је да руске авио-компаније лете из Москве за Тбилиси и назад седам пута недељно. Такође, према другом указу руског лидера, Руска Федерација укида визни режим са Грузијом од 15. маја .

Председница Грузије Саломе Зурабишвили рекла је да је укидање визног режима за грађане те државе од стране Руске Федерације неприхватљив корак због сукоба око Украјине . Грузијски лидер је ову одлуку Русије назвао још једном провокацијом.

Прочитајте још:  В.Ј. Катасонов: одбијање Русије да купује злато - "златни поклони"

Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, одлука о укидању визног режима са Грузијом донета је на основу хуманитарних разлога.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *