Срби с Космета спремни животима да бране имовину

1
косово, митровици, срба, зсо

Косово и Метохија (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Срби с Космета спремни животима да бране имовину

Најновија одлука Аљбина Куртија и његове владе, којом се потврђује да ће више од 138 хектара српске земље једнострано и нелегално бити одузето од српских власника у општинама Лепосавић и Зубин Поток, додатно је, како оцењује “Политика”, унела немир на север Космета.

Нарочито због чињенице да ће привремене косовске власти овде да граде, или планирају да граде полицијске и такозване војне базе. Очигледно је, пише овај лист, да су две јавне расправе о овом питању, одржане 15. и 21. фебруара, имале циљ не само да “замажу очи” Србима, него и да наводно покажу западним менторима Приштине како се на “демократски” начин врши експропријација.

Прекјучерашњу одлуку Куртијеве владе не одобравају ни представници ЕУ, ни Европског парламента, али није извесно шта ће бити предузето да се спрече даљи кораци приштинских власти и да ли ће они одустати од своје намере.

Током ноћи већ је никла база у Горњем Јасеновику (Бранково брдо) надомак прелаза Јариње и Брњак, а постављен је и пункт РОСУ на Бистричком мосту, на магистралном путном правцу Косовска Митровица – Лепосавић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Српски домаћини најављују да ће и голоруки бранити своју земљу, а један житељ Дрена, који је вековима на свом имању, каже за “Политику” да “по цену живота Срби неће дозволити Приштини да на брду Ђоковац на које се наслањају куће и имања Срба из Дрена и села Засељем подигну базу”.

“РОСУ је даноноћно овде, али смо и ми ту”

“Нека ударе на нас. Нека пуцају. Да ли нама треба живот какав су они замислили. Да ли треба да страхујемо да изађемо из куће, да одемо у башту, да одемо у наше воћњаке, њиве, на гробље, када знамо да нас нишане са свих страна. РОСУ је даноноћно овде у Абрашком Лугу, али смо и ми ту. Није нам право када знамо да нас са брда посматрају кроз снајпере, али ми смо своји на своме, никога не дирамо, не угрожавамо. Тражим да се склоне грађевинске машине, да се повуку и дефинитивно оду”, рекао је “Политици” овај мештанин.

Прочитајте још:  Норвежани ушли у ЕПС! План Вучића и Малог почео да се спроводи

Исто каже и његов средовечни суграђанин који је пре неколико година почео да се бави узгојем поврћа у пластеницима и своје производе пласира не само на северу Космета, већ и у централној Србији.

“Не одустајемо од захтева да се повуку све грађевинске машине из Абрашког Луга, да се повуку специјалци РОСУ, и да Приштина одустане од отимања наше земље. Уколико наставе са радовима након најновије одлуке, голоруки ћемо бранити наша имања. Животе ћемо да положимо за нашу земљу”, у телефонском разговору каже Србин из Дрена који је, као и остали, од 2. фебруара даноноћно на стражи да се не би наставили радови крај дела магистралног пута из правца Лепосавића ка Лешку и Јарињу.

Поручује да је српски правни тим поднео жалбе, али сумња да ће Курти поштовати право и правду. Ни Срби у Ибарском Колашину, којима је отета земља а који не смеју до својих имања која се налазе у близини саграђене базе на Бранковом брду, не очекују да суд реши питање њихове отете земље.

“Зар ико верује у косовски суд. Па РОСУ нас пресреће, малтретита, не смемо до својих атара јер смо на пушкомету до зуба наоружаних специјалаца. Ситуација је изузетно тешка, дотле да је на ‘ивици ножа'”, каже за “Политику” становник Ибарског Колашина, чија је кућа у близини места где су у јуну прошле године, преко ноћи, Албанци саградили базу на десет хектара отете српске земље.

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Срби с Космета спремни животима да бране имовину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *