Кинеска војска: Спремни смо да разбијемо сваки облик независности Тајвана

1

Кинеска војска ((Фото: Синхуа))

Кинеска војска: Спремни смо да разбијемо сваки облик независности Тајвана.

Кина је спремна да „разбије сваки облик независности Тајвана“, саопштио је данас портпарол кинеског министарства одбране Тан Кефеј.
Прочитајте још:  Шта се зна о новој кинеској хиперсоничној ракети која може да стигне до Сједињених Држава
Он је додао да је недавно јачање сарадње између војске САД и Тајвана „изузетно погрешан и опасан потез који ствара пукотину у америчко-кинеским односима“, објављено је на сајту кинеског министарства одбране.
„Кинеска народноослободилачка армија (ПЛА) наставља да јача војну обуку и припреме и одлучно ће разбити сваки облик тајванске независности, што укључује и покушаје спољног мешања. Одлучно ће бранити национални суверенитет и територијални интегритет“, навео је Тан.
Кинеско министарство одбране тако је реаговало на амерички план, који је недавно објављен, да се Тајпеју пошаље војна помоћ вредна 500 милиона долара. Поред тога, Пентагон је наводно послао и 200 војника који обучавају војне јединице на Тајвану.
Кина сматра Тајван делом своје територије, па се америчка продаја оружја острву, као и посете политичких делегација, попут прошлогодишње Ненси Пелоси, тадашње председавајуће Представничког дома Конгреса САД, у Пекингу доживљава као провокација.
Прочитајте још:  Лавров: НАТО гомила војну технику код руских граница
Јачање војних веза Вашингтона и Тајпеја је „уздрмало темеље кинеско-америчких односа и подрило мир и стабилност у Тајванском мореузу“, рекао је Тан.
Он је тајванско питање назвао „првом тешко премостивом црвеном линијом“ у односима САД и Кине. Он је позвао Вашингтон да остане при политици Једне Кине, која прихвата да је Народна Република Кина једина легална влада Кине, укључујући и Тајван.
„Историја се не може мењати. Упозорили смо власти на Тајвану да су покушаји тражења независности, ослањајући се на САД, слепа улица“, додао је Тан.
Прочитајте још:  Шта споразум СЗО о пандемији обећава свету?
Он је одговорио и на раније саопштење америчког начелника генералштаба, генерала Марка Милија, који је изјавио да ће Вашингтон урадити све да спречи стварање стратешке војне алијанске Кине и Русије.
„Кина и Русија продубљују сарадњу на бази несукобљавања и несврставања. Ти напори ће помоћи у очувању међународног поштења и правде, чувајући безбедност и стабилност света и региона“, рекао је Тан и додао да је „размишљање са премисама хладноратовских блокова погрешно и доводи до погрешних закључака“.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=bGFAPcEuW2c

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *