Пољопривредници блокирали саобраћајнице у више градова, најављују блокаду Београда; сточарима се придружују ратари

0

Zrenjanin protest poljoprivrednika foto Miroslava Pudar

Пољопривредници блокирали саобраћајнице у више градова, најављују блокаду Београда; сточарима се придружују ратари.

Након једнодневног протеста упозорења, пољопривредници су тракторима блокирали путеве у више градова Војводине и централне Србије.

Сточари из Суботице, Зрењанина, Новог Сада, Пожаревца, Суботице, Раче и других делова земље више часова су блокирали прометне саобраћајнице уз повремено пропуштање возила.

Циљ блокада остао је непромењен, те пољопривредници траже испуњење свих осам захтева које су раније предали Влади Србије и Министарству пољопривреде.

Прочитајте још:  Успон империје Бранбић
Ипак, како за Данас кажу учесници протеста, још увек их нико није позвао ради постизања компромиса, без обзира што на десетине трактора константно пристиже.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Власник фарме крава из околине Ковина Дејан Трајковић каже да, иако су протести радикализовани, сукоба није било, али да је полиција надзирала блокаде.

„Полиција мора да буде ту, с обзиром да има доста трактора, немају куд – боље је да организују саобраћај. Од надлежних нас нико још није контактирао, и још увек не постоје назнаке да ће захтеви бити испуњени“, објашњава Трајковић.

Наш саговорник додаје да се планови за наредне кораке праве у ходу, на састанцима удружења.

„Када на крају дана сви сумирамо утиске, одлучујемо који су наредни потези. Више удружења заједнички доноси одлуку“, каже Трајковић.

Прочитајте још:  Поново поскупљује гориво: Држава увећала акцизе од 1. јула
Недељко Савић, председник Удружења „Стиг“ из Пожаревца, упозорава да ће, како време буде одмицало а захтеви остајали неприхваћени, пресије бивати све јаче.

„За разлику од уторка, када је одржан миран протест, сада је извршена радикализација и од јутра у блокади је пут који води од ауто-пута до Пожаревца. Блокада је тотална, а пропуштају се само хитна помоћ, стара лица, мала деца и труднице. Ни један инцидент није забележен, а полиција је ту да надгледа и регулише саобраћај“, каже Савић.

Прочитајте још:  Из истог народносног корена
Говорећи о најави пољопривредника да у петак крену у блокаду Београда, наш саговорник напомиње да ће, ако се ништа не промени, и то бити опција.

„Ако ускоро не буде одговора надлежних, мораћемо да делујемо. У уторак нисмо рачунали да ће бити потребно да мирне вожње прерасту у блокаде, али пошто нисмо наишли на разумевање, морали смо да их применимо. Може се десити да се притисак појача тако што ће још више удружења кренути да блокира саобраћајнице, јер има још времена до петка и викенда“, наговештава Савић.

Прочитајте још:  Шиптари тврде: Србија није тражила да се на Косову гласа на референдуму
Иако су се до сада углавном сточарска удружења прикључивала блокадама, њима се у наредним данима придружују и ратари.

То је за Данас потврдио председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић, уз напомену да се удружења још увек договарају у ком тачно правцу ће се одвијати протести.

„Донели смо одлуку да у четвртак идемо за Београд. План нам је да изађемо на магистрални пут између Пупиновог и Панчевачког моста, на скретање за Борчу и Овчу. Учествоваће око 14-15 удружења, а на овој локацији биће пољопривредници из Овче и Борче, плус више трактора из Јужног Баната“, најављује Јакшић.

Прочитајте још:  Владимир Пребирачевић: Русија још једном потврђује да је велика сила
Како додаје, иако желе испуњење свих захтева упућених надлежнима, ратари теже да се прихвате услови који се директно тичу њихове гране пољопривреде.

„Имамо своје захтеве – 35.000 динара субвенције по хектару, дизел по цени у коју се не урачунава акциза и ПДВ, те да се не може поново наметнути забрана извоза било којих пољопривредних производа, уз формирање пољопривредне коморе“, напомиње наш саговорник.

Све те захтеве премијерка Ана Брнабић одбацила је још у понедељак, саопштивши пољопривредницима да је потребно стрпљење, те да захтеви могу бити узети у обзир наредне године.

Из тог разлога, удружења су најавила константно појачавање притиска, уз опцију блокаде Београда до краја недеље.

НСПМ/Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *