Присталице расколничке ПЦУ тукле парохијане приликом отимања цркве у Кијевској области

1

Присталице расколничке ПЦУ тукле парохијане приликом отимања цркве у Кијевској области.

Саучесници расколничке православне цркве Украјине (ПЦУ) током незаконитог заузимања храма Светих апостола Петра и Павла Украјинске православне цркве (УПЦ) претукли су парохијане, наводи се на сајту УПЦ. 

Прочитајте још:  Напади на нуклеарку у Запорожју у „режији“ западних покровитеља Кијева
Саучесници расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) током незаконитог јуришничког заузимања храма Светих апостола Петра и Павла Украјинске православне цркве (УПЦ) у селу Петропавловское у Кијевској области, претукли су локалне парохијане. У извештају се наводи да је физичка сила примењена и на ректора светиње.

„Присталице ПЦУ су 13. маја, користећи грубу физичку силу против свештеника и верника УПЦ, заузеле цркву апостола Петра и Павла у селу Петропавловское у Кијевској области“, наводи се у публикацији.

Представници УПЦ напомињу да се ујутру неколико аутомобила са саучесницима ПЦУ довезло до светиње. Расколници су покушали да блокирају пут ректору протојереју Василију Бринцеју. Покушавали су на све могуће начине да спрече духовника да дође до храма, истовремено покушавајући да му заврну руке.

Прочитајте још:  Захарова: Русија се не слаже са подршком Турске мировном плану Зеленског
Присталице ПЦУ су у то време, према ПЦУ, већ упали на територију светиње. Расколници су разбили врата храма, а на улазу су се појавили „људи у униформи, који су крили лица под маскама“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Парохијани су почели да прилазе храму. Верници су покушали да уђу у њихову цркву. Напали су их активисти ПЦУ. Како је саопштено са лица места, неколико верника је повређено. Агресивне присталице ПКУ нанеле су тешке телесне повреде једном парохијанину“, наводи се на сајту.

Украјинска православна црква се усредсредила на то да се судски спор поводом „незаконите пререгистрације цркве разматра у украјинском суду“. Међутим, саучесници расколничке ПЦУ одлучили су да не чекају одлуку правног тела правде.

Такође на сајту се наводи да желе да одузму кућу од ректора светиње. У манастиру духовника живи четворо мале деце, које расколници непрестано тероришу.

 „После стреса од напада активиста ПЦУ, ћерка оца Василија стално доживљава нападе панике“, саопштила је УПЦ.

Важно је напоменути да ниједна од 623 заједнице Украјинске православне цркве (УПЦ) у западној Украјини није прешла у расколничку Православну Цркву Украјине (ПЦУ). Кијевски режим крши сва уставна права украјинских грађана пљачкајући светиње, али му то неће помоћи да искорени веру обичних Украјинаца. О овоме је  раније информисао Савез православних новинара (СПЖ).

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Присталице расколничке ПЦУ тукле парохијане приликом отимања цркве у Кијевској области

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *