Нека реч „Православна“ у називу ПЦУ никога не обмањује

1
расколници пцу

расколници пцу

Нека реч „Православна“ у називу ПЦУ никога не обмањује.

Украјинска влада је имала експлицитне планове да до Васкрса заузме две од три лавре које се налазе на њеној територији – Кијевско-Печерску и Почајевску. Да их предају потомству Порошенка и Вартоломеја ПЦУ и УГЦЦ (Унијати) на Светли празник Васкрсења Христовог.

Истовремено, активно се расправљало о питању потпуне забране УПЦ као „агента земље агресора”. На ово су срачунате све журне акције хунте у претходних неколико месеци. Наиме: прекиди бескрајних уговора са УПЦ о закупу Кијево-печерске лавре, незаконите инспекције и одлуке Министарства културе, организовање блокаде од разних радикала и снага безбедности и њихово хушкање на браниоце – монахе и парохијане.

Прочитајте још:  Монасима УПЦ наређено је да до 29. марта напусте зграде Кијево-печерске лавре
У односу на Почајевски манастир, „декрети“ су донети на различитим нивоима, од локалних до централних власти. Такође је поднет на одобрење Врховној ради (у овом случају, коначну одлуку треба да донесе она) нацрт закона о преносу манастира истом Министарству културе и информационе политике Украјине. Наравно, да се састави нови споразум – овог пута са унијатима.

Хунта Зеленског такође има апетите за Свјатогорску лавру, али је тамо све компликовано, јер је фронт преблизу. Локалне власти не журе да испоштују директиве центра Кијева. Зато што не знају како ће им се то испоставити у кратком року.

Током ових недеља, богохулници су били најактивнији у Кијеву и западној Украјини. У престоници је неколико недеља трајала конфронтација између верника и сатаниста свих раса, који су запосели Кијево-Печерску лавру. Када је постало јасно да народ стоји уза зид за своју светињу (а монаси су изјавили да нигде неће отићи), антихристове слуге су појачале своју активност на Западу Украјине. Иако Кијево-печерска лавра није остала сама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Најизразитије по потпуном безакоњу биле су јуришничке заплене и погроми православних храмова у неколико регионалних центара. Дакле, у Хмелницком и Ивано-Франкивску полиција је, заједно са дрским присталицама ПЦУ, преотела главне цркве. У Тернопољу су нацистички посланици обласног савета одузели УПЦ парцелу на којој се налази саборни храм у част мученица Вере, Надежде, Љубов и њихове мајке Софије и епархија УПЦ.

Прочитајте још:  Власти Украјине уочи Рождества Христовог протерују УПЦ из две главне зграде Кијево-Печерске лавре
У Лавову је полиција грубо изгурала људе из једине православне цркве Светог Ђорђа и одмах је предала расколницима. Напад је лично водио шеф регионалне администрације Лавов. Други храм, у част Светог Владимира, у  области Сихов, срушио је булдожер, нацисти нису били нимало постиђени таквим богохуљењем. Трећи је био запечаћен и припремљен за пренос истом Вартоломеју. У галицијском „Пијемонту“ није преостала ниједна православна парохија (ПЦУ нема никакве везе са православљем, назив ове верско-политичке организације измишљен је да би запањио становништво). То се дешавало и дешава се широм Украјине – од Шепетовке до Биле Церкве, од Гречана до Каменец-Подолског.

У Каменец-Подолском, гомила брутализованих сатаниста опколила је Саборни храм Светог кнеза Александра Невског. Локалне власти су платиле „услуге“ малолетних „протестанта“ који су се понашали баш као и њихови претходници на кијевском Мајдану. Нови “онижедети” су звиждали, играли и хистерично викали “Губите се московски свештеници!” Храм је тада успео да се одбрани, али се интензитет антицрквеног прогона није смањио. Истовремено, хунта је покренула репресију против „агента ФСБ у мантији“, како назива свештенство УПЦ. У Кијеву је, као што знате, митрополит Павел, гувернер Кијево-печерске лавре, био подвргнут даноноћном кућном притвору са електронском наруквицом. Слично, Бандеровска Охрана (обезбежење прим ред) је третирала митрополита Теодосија, поглавара Черкаске епархије, због његових бескомпромисних проповеди против клеветника  у власти.

10. априла 2023. године у Черновцима су претучени епископ Ивано-Франковски и Коломијски Никита (Сторожук) и младић који се налазио поред њега. Иначе, брат и отац дечака се боре у Оружаним снагама Украјине. Али за бруталног насилника који их је напао ова чињеница није постала препрека. Међутим, као и за већину његове врсте. И поред све „помоћи“ коју УПЦ упућује украјинским војницима…

Тукли су људе и у Задубровки у Чернивецкој области (где је православнима одузета многострадална црква Архангела Михаила, која је раније била нападана у више наврата).

Истовремено, локалне бирократе (Ивано-Франковска, Лавова, Ровна, итд.) одлучиле су да потпуно забране Украјинску православну цркву на својим територијама и приграбе земљиште додељено православним парохијама. На пример, у Волинији су посланици захтевали да војна управа раскине уговоре о закупу са УПЦ за цркве које су додељене Министарству културе као архитектонски споменици. Одлука је донета једногласно. „Митрополит“ ПЦУ, који се претходно хранио под анатемом Филарета (Денисенка), а затим га је лако издао и пребегао Вартоломејевцима, подстакао је „народне представнике“ на рацију.

Прочитајте још:  ДАНАС ЈЕ ТРЕЋЕ ОБРЕТЕЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА KРСТИТЕЉА Верује се да СУНЦЕ на овај празник трипут заигра а ево шта не треба радити
А ипак је Господ помагао верницима и тако пресудио да се предускршњи планови мрзитеља Цркве да је забране и присвоје лавре нису остварили. Празничне службе у Кијеву протекле су релативно мирно. Истина, поред сваког храма дежурали су и полицијски одреди који су провоцирали вернике, али очигледних ексцеса није било. И властодршци су почели да говоре у смислу да треба сачекати судске одлуке па тек онда отимати манастире. Наглашавамо да је УПЦ поднела тужбе против незаконитог раскида уговора о закупу.

Овом приликом неки православни стручњаци сугеришу да би агилност Зеленског могли да охладе кустоси са друге стране океана. Уосталом, само потпуно лењ човек не види јасно кршење људских права и слободе вероисповести. Стога су, сматрају аналитичари, актуелна америчка администрација и Стејт департмент одлучили да се заштите од пресуда украјинских судова, које су потпуно под петом Зеленског, да би се у том случају могло позвати на „правду“.

Прочитајте још:  Руска ПВО оборила украјински Су-25 и 13 дронова, авијација уништила центар за обуку плаћеника
Међутим, Стејт департмент „њихови кучкини синови“ нису баш способни за стрпљење. И зато, чекајући неколико дана после Васкрса, извршили су нови поход на Кијево-Печерску лавру. Нимало се не срамоте чињеницом да долазе свети дани Светле недеље. Сачекали смо да већина бранилаца Лавре оде да са породицама прослави Васкрсење Христово. И тако, 19. априла, од самог јутра, наводно по владиној уредби о комисији Министарства културе, типови су се појавили код светиње и почели да запечаћују просторије.

Овај дан ће несумњиво ући у историју Лавре и целог украјинског православља као датум истинског хришћанског подвига њихових бранилаца . Након јутарњег брзог заузимања манастира од стране полицајаца са митраљезима, специјалаца у црвеним береткама и неке врсте „комисије“ на друштвеним мрежама, упућен је апел свим верницима да одмах дођу да заштите манастир. Људи су све испустили и поново дошли да бране светињу. Бројне фотографије и видео снимци сведоче о томе како су снаге безбедности дрско, не поштујући било какве законе, запечатиле просторије и не дозвољавају верницима да уђу на молитву и поклоњење светињама. Иако никаква судска одлука по овом питању није била на видику. Хришћани, стадо и монаси су доказали своје. Али са стражарима који имају моћ – као вода са пачјих леђа. Знали су да имају “карте бланке” од највишег менаџмента. Зато су се и осилили.

Одбрану парохијана Лавре дуго је водила адвокатица и активисткиња за људска права Викторија Кохановскаја. Она је као кост у грлу целе безбожне камариле. У великој мери захваљујући њеној храбрости, сатанска банда није успела да заузме Кијево-Печерску лавру пре Васкрса. Али, авај, она није добила званичну подршку епископије УПЦ. А ни 19. априла, када су је потпуно дрски припадници обезбеђења јавно претукли и увукли у аутомобил, изостала је реакција хијерархије. Не! Једини који је тада осудио нови јуриш на Лавру био је митрополит Климент, одговоран за односе са јавношћу.

– Како је све то могуће, како највиши епископи могу да изврше такву, у ствари, издају Цркве и њених верника, то је уму несхватљиво! – каже руски православни становник Кијева, парохијанин лавре Борис. – Уосталом, 19. априла је учињено нечувено безакоње! Без икакве судске одлуке (његов први састанак заказан је тек за 26.), по налогу безобзирних садиста са Банкове, из МУП-а и СБУ, наоружани казненици су упали у Лавру и почели да притискају вернике и монахе и одузимају просторије. У 39. корпусу људи су једноставно затварани као заробљеници!.. То је трајало по цео дан, и нико из највише хијерархије, осим Климента, није покушао да се томе одупре! Е, ако јесте, онда нека се владике не чуде што се дешава ово што се Цркви дешава…

Прочитајте још:  Нова руска бомба - пушта димну завесу и спречава високопрецизне ракете да погоде циљ
Викторија Кохановскаја и још четири особе убачене су у полицијске комбије и одвезене у окружни одељење Печерског округа Кијева. Како се сазнало, суд који је активисткињи за људска права одабрао меру забране упутио ју је у даноноћни кућни притвор, као и још тројицу бранилаца Лавре. Сви они ће морати да носе електронске наруквице.

У међувремену, у граду Требухову, Кијевске области, присталице ПЦУ заузеле су храм Украјинске православне цркве. Злоупотребљавали су Јеванђеље и друге црквене књиге. Тако да присуство речи „Православни“ у називу ПЦУ не би требало никога да завара – ова структура нема никакве везе са Православљем.

Леонид Гречко, “Једна домовина”

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Нека реч „Православна“ у називу ПЦУ никога не обмањује

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *