Бугарски политичар: За заоштравање односа Софије и Скопља криви српски и руски агенти

0
бугарска

бугарска(фото:РТ)

Бугарски политичар: За заоштравање односа Софије и Скопља криви српски и руски агенти.

Односи између Бугарске и Северне Македоније поново су заоштрени након тек завршеног самита Савета Европе у Рејкајвику, пишу бугарски медији. Као повод послужио је говор бугарског вицепремијера Илијане Јотове која је изјавила да се права Бугара у Северној Македонији систематски крше.
Она је подсетила на напад на председника Културног клуба Кристијана Пендикова у Охриду почетком ове године, као и на одбијање македонских власти да дозволе улазак у земљу бугарском посланику у Европском парламенту Андреју Ковачеву почетком маја.
Прочитајте још:  КАД БИ НЕЗНАЊЕ ЗАБОЛЕЛО — НЕ БИ ИМ БИЛО СПАСА
Према речима Јотове, Скопље има „црне листе“ са именима Бугара, којима је забрањен улаз у земљу.

„Ово је груба провокација против заједничких европских вредности и свега што наша заједница гради: јединство, солидарност, узајамно поштовање“, изјавила је јуче Јотова.

Скопљу смета реторика Софије

Изјава бугарског вицепремијера изазвала је огорчење код македонског премијера Димитра Ковачевског. Он је оптужбе Јотове назвао неоснованим и упоредио реторику Софије према Скопљу са реториком Русије према Украјини.

„Дискурс који користи Бугарска према Северној Македонији, нажалост, веома личи на дискурс који користи Москва према Кијеву. Не треба да допустимо да треће стране, посебно Русија утичу, притом у самом срцу Балкана, где се налази срце Европе“, изјавио је Ковачевски.

Прочитајте још:  Русија ће УН предати материјале о укључивању података 327 деце у базу података украјинског „Миротворца“
Бугарски председник Румен Радев је одговорио да су Бугари у Северној Македонији изложени систематском злостављању.
Највећа парламентарна партија ГЕРБ назвала је став Ковачевског „арогантним и циничним“. Посланик Георг Георгијев изразио је огорченост због тога што суседи себи „дозвољавају себи“ упоређивање Бугарске са Русијом. Он је подсетио да је без Бугарске придружење Северне Македоније ЕУ немогуће.

За све криви српски и руски агенти

Прочитајте још:  Захарова о инциденту изнад Црног мора: Америка и НАТО не могу некажњено да ризикују људске животе
Копредседавајући „Демократске Бугарске“ Атанас Атанасов сматра да иза заоштравања односа међу земљама „стоје руски и српски агенти“.
„Треба да схватимо да у овој компликованој међународној ситуацији руски и српски агенти раде све што је неопходно како би забили клин у односе са ЕУ и омели ступање Северне Македоније у Европску унију“, изјавио је он.
Тензије између Северне Македоније и Бугарске трају више од две године, након што је Софија блокирала македонске европске интеграције због спора везаног за језик, идентитет и историју. Бугарски вето делимично је превазиђен прошлог лета, када су преговори о македонском чланству у ЕУ званично отворени, али Бугарска и даље условљава отварање поглавља укључивањем бугарске националне мањине у преамбулу македонског устава. Међутим, за промену устава потребна је двотрећинска већина у парламенту, коју владајућа македонска левичарска коалиција нема.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=crkVt2IL8UQ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *