Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије: Нема повећане радиоактивности у Србији због уништавања складишта муниције у Украјини

0

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије: Нема повећане радиоактивности у Србији због уништавања складишта муниције у Украјини.

Како наводе у „Директорату за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије“, измерене вредности нивоа зрачења за сада не потврђују испуштање радиоактивних материја у животну средину нити указују на потребу спровођења мера заштите од јонизујућег зрачења.

У саопштењу се наводи да “Директорат наставља да редовно прати ниво радиоактивности на територији Европе преко платформи за размену радиолошких података Европске комисије и Међународне агенције за атомску енергију као и да ће о свим одступањима вредности нивоа радиоактивног зрачења који би могли да имају утицај на становништво и животну средину Директорат ће благовремено обавестити јавност”.

Прочитајте још:  ДАНИ(Ј)ЕЛ СИМИЋ: НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ ПОД МАРИЈУПОЉЕМ И ВОЛНОВАХОМ
До сада смо имали девет мерних станица, а биће постављне још 33 који ће мерити радиоактивност у ваздуху и реци Дунав. Надлежно тело државе Србије направило је и симулацију у случају потенцијалног акцидента у нуклеарки Запорожје.

У Србији се радиоактивност мери непрекидно, а наша земља је окружена нуклераним електранама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Комичар Зеленски планира бег са породицом, сви добили британско држављанство
Радиоактивност се прати на девет мерних станица у плану је да се ове године поставе још 32 мерне станице

Радиоактивност се прати на девет мерних станица у плану је да се ове године поставе још 32 мерне станице, а једна ће мерити радиоктивности у води, на уласку Дунава у Србију из Мађарске.

Српске мерне станице од 2011. године део европске мреже за размену података. Директорат је у сталном контакту са Међународном агенцијом за атомску енергију.

Директорат је направио и симулацију у случају потенцијалног акцидента у нуклеарки Запорожје која се налази на линији фронта у Украјини.

Прочитајте још:  Танасковић: Очекујем промену граница на Балкану
Већ годину и по дана Директорат поседује специфичан програм даје могућност симулирања и пружа подршку у доношењу одлука уколико су потребне мере заштите. Како наводе у Директорату на примеру симулације нуклеарног акцидента Запорожје, “једино су метеоролошки параметри реални, остали су произвољни”.

НСПМ/Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *