Амерички сан: Исцепати Србију па јој „понудити“ оно што јој припада

0

Амерички сан: Исцепати Србију па јој „понудити“ оно што јој припада.

Амерички званичници стално подижу цену ЗСО не би ли се у њиховом науму изједначила са вредношћу признања Косова* као независне државе од стране Србије. Користе ЗСО, која није договорена у Бриселу, као монету за притисак. Најрадије би да се деси истовремено, признање независности тзв. Косова од стране Србије и формирање Заједнице. Ништа од те трампе.

Овако излагање званичника задужених за Балкан у америчком Конгресу коментарише за Спутњик некадашњи шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић:

„Они Србију не виде као независну државу, већ као некакав привезак Европске уније под њиховом контролом, зато и траже да се удаљимо од Русије“.

Шта је “Ескобарова ЗСО”

На саслушању на тему „Процена политике САД за Западни Балкан“ специјални саветник Стејт Департмента Дерек Шоле и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар истакли су да САД у потпуности подржавају независност самопроглашеног Косова и његову интеграцију у међународне институције, укључујући УН и приближавање НАТО и ЕУ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ескобар је нагласио да формирање ЗСО не представља уступак Србији , већ да ће Срби бити подведени под „косовски правни систем“.

Јовановић оцењује да је „Ескобарова ЗСО“ полуга за притисак на Србију да сама призна независност своје покрајине.

„Они нису апсолутно против ЗСО, али не желе да је формирају пре него што осигурају признање независности Косова* од стране Србије. Ту је та игра, нема основа да се ЗСО као монета у рукама Запада трампи за признање назавсности тзв. Косова. Зато нема ни Заједнице. Из извештаја се види да они користе Европску Унију као прокси партнера да успоставе контролу над Западним Балканом, рачунајући свакако на то да тај регион има интереса за чланство у ЕУ, а они би тако проширили евроатлантске интеграције, укључујући и НАТО“, каже Јовановић.

Прочитајте још:  Украјинка са опремом за Оружане снаге Украјине приведена у Србији

Он додаје да ЗСО о којој су Ескобар и Шоле говорили у Конгресу, уопште није она која је договорена 2013. и потписана 2015., са извршним функцијама, самосталним уређивањем, суштинском самоуправом. Зато, каже, САД непрекидно уверавају западну јавност да то никако неће бити нова Република Српска, на Косову и Метохији, већ заједница по њиховом моделу, у складу са уставом тзв. Косова.

САД не признаје нову реалност

У Конгресу се чуло и да су Сједињене Државе заинтересоване за зближавање са Србијом, како би је одвукле од руског утицаја. Јовановић каже да је то још један доказ да Америка не прихвата нову реалност, мисле да и даље може стварати реалности које су њој по вољи.

„Они не могу замислити Србију као независну, самосталну државу која има уравнотежене односе са свим важним чиниоцима глобалних односа, са Русијом и Кином, али и са ЕУ и Сједињеним Државама. Живе у уверењу, да не кажем у илузијама, да је Србија добра само уколико је покорна и уколико прихвата да се одриче својих виталних интереса. Они једноставно не виде Србију као независну државу, већ као привесак НАТО и ЕУ“, каже Јовановић.

Он додаје да Америка заборавља да Србија никада од ње није тражила помоћ да је ослободи „малигног утицаја Русије и Кине“, земаља сталних чланица Савета безбедности УН које признају њен суверенитет и територијални интегритет и решење за питање Косова и Метохије, као и Србија, траже у оквиру међународног права.

„Говоре да Кина користи своје инвестиције за вршење политичког утицаја, како тај утицај не смета Србији, али смета САД? Или САД хоће да Србија диверсификује своју енергетску безбедност да би била по вољи Америке, јер Американци сматрају да је сувише зависна од руских енергената. Како не сматрају да је сувише зависна од инвестиција из Немачке, Европске уније“, пита Јовановић.

Прочитајте још:  Исламски терориста у немачкој канцеларији за миграције?

Он закључује да је излагање у америчком Конгресу заправо још један сјајан доказ да САД полазе од циља да целу Европу ставе под директну контролу, да у том науму, како и сами кажу, недостаје део Западног Балкана да би цела Европа била слободна, демократска и уједињена, под – тоталном контролом Америке.

ИН4С

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *