Спор између СПЦ и македонских расколника и формално окончан

0

Спор између СПЦ и македонских расколника и формално окончан.

Прочитајте још:  СПЦ признала цркву у Северној Македонији
Спор између Српске православне цркве (СПЦ) и Македонске православне цркве (МПЦ) од суботе, 20. маја и формално је ствар прошлости.

Наиме, Православна охридска архиепископија припојена је Синоду Македонске православне цркве-Охирдске архиепископије, што је коначна фаза у превазилажењу спорова СПЦ и МПЦ.

Сабор Српске православне цркве (СПЦ) саопштио је у суботу, са завршеног заседања, да је донео одлуку о интегрисању Православне охридске архиепископије (ПАО) у Синод Македонске православне цркве – Охридска архиепископија (МПЦ).

Прочитајте још:  Коронаверске „Јуде“ (видео)
До спора две цркве је дошло када се МПЦ неканонски издвојила из СПЦ, из аутономог статуса прогласивши себе сасвим самосталном, што СПЦ а ни остале православне цркве нису признале, преноси Бета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након дугогодишњег одбијања МПЦ да се врати у претходни статус, формирана је ПАО као аутономна у оквиру СПЦ.

Прочитајте још:  Куповна моћ грађана Србије међу најнижим у Европи
Са прошлогодишњег Сабора, СПЦ је доделила Томос о аутокефалности за МПЦ, тако да је остало да се саопшти шта је са статусом ПАО.

Зато је, како је наведено у саопштењу, “Сабор донео одлуку о додељивању канонског отпуста јерархији ове аутономне Цркве од стране СПЦ и њеном интегрисању у Синод МПЦ у складу са свештеним канонима и Уставима наше две помесне Цркве, као и раније постигнутим договором Синодâ све три црквене структуре”.

Прочитајте још:  Српски вето и парламент Српске једина препрека за „блицкриг“ пријем БиХ у НАТО
У црквеним круговима је уочи овог Сабора навођено као најизгледније решење интегрисање ПАО у МПЦ тако што би се епархије у Северној Македонији делиле да би владике из ПАО добиле своје епархије.

У саопшењу је наведно да у Сабору присиствовали архијереји ПАО. Уочи Сабора, како сазнајемо, са патријархом Порфитијем се, у Патријаршији, састала делагација МПЦ.

Радио слободна Европа

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *