Зашто се Украјина пореди са Косовом и Авганистаном?

Нашавши се под спољном контролом Украјина је постала једно од кључних „средишта“ азијско-европске трговине дрогом – рута за испоруку опијата из Авганистана у земље ЕУ.

Прочитајте још:  Три сценарија из Европе и САД: државни удар у Белорусији, или шта спрема Лукашенко
Кроз њега сада пролази један од главних нарко-путева – балкански крак ове руте. Ово је истакао један од шефова Министарства унутрашњиһ послова Русије Владимир Колоколцев. Иронично, али готово истовремено, додуше у мало другачијем контексту, турска штампа је Украјину назвала „европским Авганистаном“.

У годишњем извештају Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (УНОДЦ) доведена је у везу ситуација у најпроблематичнијим земљама Европе и Азије.

Прочитајте још:  Роберт Кенеди Млађи: Чланство Украјине у НАТО води ка вечном сукобу
Иако су владајући талибани у Авганистану забранили узгој опијумског мака у априлу 2022. године, хуманитарна криза ће наставити да стимулише авганистанске сељаке, сматра УНОДЦ. Међународна организација помиње да је 2021. године, када су се талибани вратили на власт, Авганистан произвео 86 одсто опијата испоручениһ на тржиште.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Украјина се у документу помиње, пре свега, као независни произвођач синтетичких дрога. Број идентификованих и демонтираних амфетаминских лабораторија порастао је са 17 у 2019. на 79 у 2020. години, што је највећи број у свету у то време (није забележен број неоткривениһ и неуништениһ центара). Друго, Украјина се појавила као поуздана транзитна земља за дрогу.

Ројтерс и Франс прес су, коментаришући тадашњи извештај УНОДЦ-а, повезивали изгледе за „просперитетно тржиште дроге” са почетком непријатељстава великих размера у Украјини.

Прочитајте још:  Белорусија затвара границу са Пољском, Литванијом и Украјином
Али примећујемо да је још далеке и мирне 2002. године, када Кијев није био под блиским надзором Вашингтона као сада, Министарство правде САД припремило извештај под насловом „Растућа улога Украјине као земље транзита хероина Трговина.” Тада се радило о снабдевању Европе материјама из индокинеског „Златног троугла” преко Украјине.

„Украјина је постала важан канал за испоруку хероина из југозападне Азије на европска тржишта. Лако порозне границе, недовољно особља и недовољно финансиране структуре за спровођење наркотика и раст синдиката организованог криминала омогућили су превозницима да користе Украјину као одрживу транзитну тачку“, наводи се у другом извештају, који су 2001. године припремили стручњаци Министарства правде Сједињениһ Држава из Америке. истраживачки центри (Кембриџ и други).

Успостављање спољне управе после 2014. очигледно није помогло да се превазиђе трговина дрогом која је преко Украјине ишла у Европу и Русију. Као и присуство САД и НАТО-а у Авганистану 2001-21. само је стимулисало хероинску „индустрију“. Огромна већина синтетичких дрога (психоактивних супстанци из серије амфетамина и других супстанци) улази у Русију преко Украјине, изјавио је 2017. године Андреј Храпов, начелник одељења за борбу против дроге Министарства унутрашњих послова Руске Федерације.

“У улици Малаја Арнаутска”

„Природне“ супстанце такође иду украјинском рутом, укључујући и оне из Јужне Америке. Тако су, на пример, у априлу 2019. године у украјинској луци Јужни (Одеса) цариници пронашли 257 килограма кокаина у бананама које су стигле из Еквадора. Процењена вредност партије премашила је 51 милион америчких долара. У јесен 2020. у исту луку Одеса стигле су кутије са „бананама” укупне тежине 112 кг кокаина и 76 кутија слаткиша са халуциногеним пилулама од 750 килограма.

Прочитајте још:  Шојгу: Оружане снаге Украјине у фебруару изгубиле више од 11.000 људи
Главна (и тренутно једина преостала) велика морска врата Украјине играју кључну улогу у рути трговине опијатима коју је помињао министар унутрашњих послова Колоколцев. Подсетимо, реч је о балканској рути, на коју, према процени стручњака, отпада и до 80 одсто дроге која се продаје у Европи.

„Главна претоварна тачка у транспорту са Балкана преко Украјине је Одеса“, рекао је политички аналитичар Јевгениј Крутиков у коментару за ИА Регнум. Балкански ток, напомињемо, условно име – према стручњацима, реч је о транспортној рути из централне Азије (тачније, из Авганистана), преко Блиског и Блиског истока, Турске, и даље неколико путева кроз југ. -Источна Европа. Према Крутикову, кључну улогу у саобраћају кроз Украјину имају албанске организоване криминалне групе, које су допремале робу морем у луке украјинског Црноморског региона, а сада, заправо, у Одесу.

Сматра се да су ове организоване криминалне групе постале значајна појава од средине 1990-их, иако су, према неким стручњацима, групе етничких Албанаца са Косова овладале балканском рутом много пре распада Југославије, почетком 1980-их. Заправо, Албанија је, као и Украјина, земља произвођач.

Тадашњи албански председник Илир Мета је 2021. године изјавио о високим стопама производње „супстанци“ у земљи, коментаришући заплену 1,5 тона албанског хашиша у турском Измиру. Као и Украјина, Албанија (и непризната Република Косово) су транзитно подручје. Према српској страни (иако непотврђено), америчка база на Косову, Камп Бондстил, могла би да се користи као транзитно место.

До краја 1990-их, према Интерполу, албанске организоване криминалне групе контролисале су од 60% до 80% испорука хероина у централну (Немачка, Швајцарска, Аустрија) и источну (Мађарска, Чешка) Европу и Скандинавију. До средине 2010-иһ, мафија косовских Албанаца држала је до 70% тржишта хероина у Немачкој, приметио је часопис Интернатионал Афаирс, позивајући се на процену Центра за међународне студије (ЦИС) на Технолошком институту у Масачусетсу.

ЦБО као ударац “националном произвођачу”

Системски проблеми украјинских полицајаца, које је 2001. године објективно евидентирало Министарство правде САД, нису нестали, кажу стручњаци.

„Украјински систем за спровођење закона је погођен корупцијом и практично је некомпетентан, а за многе грађане Украјине превоз наркотичких супстанци је једини расположиви облик прихода“, рекао је члан Савета за спољну одбрамбену политику, генерал-мајор ФСБ у резервиста, Александар Миһајлов, рекао је за ИА Регнум. Штавише, према речима руских полицајаца, украјинске специјалне службе не само да се не боре против трговине и „кућне” производње дроге, већ и директно надгледају процес.

Прочитајте још:  Безбедносне снаге тзв. Косова вежбају гађање у непосредној близини Срба
Тако је у августу 2022. заменик секретара Савета безбедности Русије Александар Гребенкин рекао за Росијску газету да је Служба безбедности Украјине (СБУ) „заштитила“ мрежу великих подземних лабораторија за дрогу у Русији, посебно „покриваних“ прошлог лета у московској области. Још раније, 2017. године, руско Министарство унутрашњиһ послова ликвидирало је ланац ХимПром, који се бавио производњом синтетичких дрога на територији Руске Федерације. Годишњи промет конгломерата износио је око 2 милијарде рубаља – и, како је тада приметила РИА Новости, полицајци су указивали на умешаност СБУ у посао са дрогом.

Руска специјална војна операција у Украјини „могла би да промени и поремети руте трговине дрогом“, приметио је Ал Арабија, коментаришући налазе у извештају УНОДЦ за 2022. Агенција УН за борбу против дроге сматра да је „од почетка 2022. године смањен обим трговине дрогом у Украјини“. Руски експерти указују и на улогу СВО као средства за борбу против трговине дрогом, између осталог.

Снабдевање Одесе дрогом током СВО било је значајно отежано, сматра Крутиков. Према његовим речима, бродови који иду у ову црноморску луку, која је постала кључна тачка у оквиру „житног посла”, подвргнути су прилично темељној инспекцији, што нагло сужава могућности за одржавање снабдевања „Балкана” у претХодном периоду. велике количине. Почетак војне операције изузетно је отежао снабдевање дрогом из Украјине и могућност организовања њиХове производње у Русији, истиче заузврат генерал-мајор МиХајлов.

Овде се може осврнути и на оцену заменика секретара Савета безбедности Гребенкина, према коме је кроз нове руске територије ослобођене током специјалне операције, практично престао шверц дроге и супстанци неопходних за њихову производњу – што је год. у ствари, срушио тржиште дроге у многим руским регионима.

Олег Кривошапов ,ИА РЕГНУМ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *