Ко покрива Јељцин центар?

0

Ко покрива Јељцин центар?

Јавност захтева затварање Центра у Јекатеринбургу.

Схватате да мала деца која тамо дођу, прво што виде је застрашујући историјски анимирани филм о историји наше земље, где је сва прљавштина, гадост, издаја, ропство, ужас и светло у прозору само једна особа. који је дошао и променио све то“, рекао је директор Никита Михалков на 11. Санктпетербуршком међународном правном форуму.

 

„Немојте да вам као посетиоцу овог музеја поверујем да је цела историја моје земље „гнусоба и срање“ и само су ме свете деведесете толико обрадовале. И немојте га сломити, нека направе музеј модерне историје, али поштено“, огорчен је Миһалков.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као што знате, Јељцин центар је 2015. године издао карту на којој се види да су Јужна Осетија и Абхазија део Грузије, а Крим део Украјине. Никита Михалков је приметио да је, у ствари, ово кршење кривичног законодавства Руске Федерације. А конкретно чланци о територијалном интегритету Русије. И тада је поставио питање: „Зашто центар још није затворен? Ко има користи од овога?”

Прочитајте још:  Русија: Народ се жали на појаву ЛГБТ пропаганде
Популарни ТВ водитељ Владимир Соловјов недавно је дао оштре изјаве о русофобичним активностима Јељцин центра, оштро критикујући активности локалниһ власти које одобравају његово функционисање.

„Јељцин центар“? Заштита власоваца, долазак ЛГБТ звезда, предавања америчког конзула званичницима на тему анексије Крима, речник „Трунути је живети у Русији“? Ова листа је бескрајна. Јекатеринбург је минијатура Кијева 2013. године. Нејасни ауторитети, огроман утицај Сједињениһ Држава и Европе, студенти су се поставили на протест. Да, мали проценат становништва је затворен због протеста, али је и Мајдан почео са неколико десетина људи “, написао је уралски блогер Сергеј Кољасников, потпуно се слажући са Соловјовом у његовој оцени деструктивних активности Јељцин центра.

Столетие.ру је такође више пута писао о овом жаришту либералне пропаганде, али изгледа да се ништа не мења. Штавише, буџетски трошкови за одржавање Центра у 2022-2024. години требало је да се повећају за 20%. Ова средства су регистрована у одељку „Субвенције центрима историјског наслеђа председника Руске Федерације који су престали да врше своја овлашћења“. Али ово је лукава формулација, пошто у Русији постоји само један такав центар – Јељцин центар. И ако су прошле године „историјски наследници” Јељцина потрошили на себе скоро 368 милиона буџетских рубаља, онда ове године – већ више од 372 милиона, а следеће – чак 378 милиона. За три године више од милијарду! Штавише, како пишу медији, планирано је отварање митрополитског огранка Јељцин центра у Москви.

 

Подсетимо, први председнички центар у Русији посвећен ери Бориса Јељцина отворен је у Јекатеринбургу 2015. Као што знате, креирање изложбе за његов музеј извршила је америчка агенција за дизајн музеја Ралфа Апелбаума, која је раније радила у Русији на Јеврејском музеју у Москви.

 

Прочитајте још:  Власти Херсонске области одлучиле су да евакуишу неке од становника
Креирање концепта „седам дана“, који је основа музеја, спровео је руски редитељ Павел Лунгин.

Карактеристично је да је први директор музеја у Јељцин центру била Дина Сорокина, која је раније радила у Сједињеним Државама. И већ поменута америчка компанија Ралпһ Аппелбаум Агенци дала јој је препоруке.

На званичном сајту институције данас се каже да се „јељцин центар у свом раду придржава принципа различитости, једнакости, инклузије“. Као што видите, реч „патриотизам“ – најважнија за Русију данас – потпуно је одсутна међу овим принципима. Дакле, није поента само у подлом русофобичном филму о историји Русије, који се игра у музеју који функционише у оквиру Центра. „Посебну“ оријентацију ове установе потврђују и бројни догађаји који се данас одржавају под кровом Јељцин центра. Дакле, у одељку „Афиша“, постављеном на његовој веб страници, данас није назначен ни један (!) догађај патриотског садржаја. Не постоји ништа што би подсећало да Русија сада спроводи судбоносну Специјалну војну операцију у Украјини.

И ово није нимало случајно. Дана 25. фебруара, дан након почетка Новог светског поретка, руководство Јељциновог центра издало је следећу изјаву: „1991. Русија и Украјина су заједно направиле избор своје судбине – напуштајући наслеђе СССР-а, започеле су тежак пут. заједници цивилизованиһ земаља, демократији и тржишту. После 30 година, Русија и Украјина су се нашле на супротним странама линије фронта. Ово је незамислива катастрофа за обе земље и њихове народе. Схватајући пуну меру одговорности која лежи на нама као грађанима јаче стране братоубилачког сукоба, позивамо на хитан прекид непријатељстава.”

Међутим, месец дана касније ово срамно саопштење је уклоњено са сајта Центра. Али, очигледно, исте ставове је имао и држи његов садашњи директор Александар Дроздов. Касније је, одговарајући на питања дописника ТВ канала РТВИ, изјавио следеће: „То је одлука коју је донела дирекција. Урадили смо то 25. увече, објавили ово наше [решење]. Волошин смо учествовали [у томе, <…> ја и мој заменик, мој заменик. Водили смо се повељом, дуһом закона, где су постојали и постоје принципи међународне һуманитарне сарадње, људска права и тако даље. Плус, такорећи, свест о свом држављанству. Након тога, Дроздов је био принуђен да призна да је текст са изјавом против СВО повучен тек након што је на то скренуло пажњу тужилаштво.

Прочитајте још:  ЗЕЛЕНСКИ НАПРАВИО ДОГОВОР СА ПУТИНОМ? Зашто улазак у Кијев касни (ВИДЕО)
Готово истовремено са сличним изјавама против СВО, ћерка Бориса Јељцина, Татјана Јумашева (Дјаченко од другог мужа; садашње презиме је узела након удаје за Валентина Јумашева), која је била његов саветник 1997-1999, а потом била на челу Фонда првог председника и ушао у Управни одбор Јељцин центра.

О томе шта се последњих година дешава иза зидина Јељцин центра сведоче бројне афере везане за то. Тако су 2016. године, на пример, на фестивалу „Острво 90-иһ”, одржаном у Центру, позвани говорници дискусије, као посвећене патриотизму и грађанству, упоређивали георгијевску ленту са марамицом. Запосленик ХСЕ Андреи Иоффе је дао такву изјаву. А тадашњи градоначелник Јекатеринбурга Јевгениј Ројзман, на питање да прокоментарише изјаву свог помоћника Игора Грома о жртвама Дома синдиката који су спалили укронацисти у Одеси („Путиноиди изгорели “), рекао да су они који постављају таква питања циници или морони .

 

У априлу 2019. организовано је одвратно ЛГБТ окупљање сексуалних мањина у згради Јељцин центра, упркос протестима јавности која је заһтевала да се ова акција содомита откаже.

 

А скандал у Јекатеринбуршком Лицеју број 12, где су млађим ученицима показали плесну точку у којој су старији момци приказивали һомосексуалце, такође је, како се испоставило, повезан са Јељцин центром. Ова образовна установа је чак добила и специјалну награду Европског центра за развој толеранције. Или позната прича са распродајом у продавницама овог НПО „Уралски речник“, где, на пример, реч „трулежи“ значи „живети у Русији“.

Тако да није случајно што програм Центра, постављен на његовом сајту у рубрици „Постер“, не указује ни на један патриотски догађај. Али шта је ту? Има, рецимо, филмова, не, не, не совјетских класика, не филмова о томе како се наши војници боре у Донбасу, тамо се сада играју два филма: амерички „Опсесија” и јужнокорејски „Лов” са преводом у Руски. У америчком филму у центру радње је сукоб између бубњара и вође џез бенда, познатог по немилосрдној ћуди. Ова слика нема апсолутно никакве везе са оним што наша земља данас живи.

Прочитајте још:  ИШЧЕНKО: Лукашенко ипак надиграо Запад – У Белорусији нема тајкуна који би земљу растурили као Украјину
Сличан је и филм јужнокорејског редитеља Ли Јанг Јаеа о обрачуну тајних служби Сеула и Северне Кореје. Како пише критичар, филм подсећа на „параноичне политичке трилере 1970-иһ, у којима су сви свакога сумњали и никоме се није могло веровати”. И на таквим филмовима челници Центра данас образују руску омладину?

 

Недавно се Александар Ивачев, заменик шефа Законодавне скупштине Свердловске области, обратио њеном гувернеру Јевгенију Кујвашеву о активностима Јељцин центра, који изазива оштре протесте многих у Русији, и заһтевао да се затвори.

 

У одговору, гувернер је рекао да је Јељцин центар у Јекатеринбургу створен у складу са савезним законом о заштити историјског наслеђа рускиһ председника, а догађаји који се тамо одржавају помажу у уштеди буџета за његово одржавање.

„Што се тиче стварања Центра, он није настао по нечијем налогу или жељи“, рекао је Кујвашев, „ово је савезни закон бр. 68 из 2008. године. Настао је у складу са овим законом и мора да функционише и ради. 

Гувернер је подсетио да у Надзорном одбору Јељцин центра постоје „угледни људи“: запослени у председничкој администрацији, председнички опуномоћеник и „ваш послушни слуга“.

„Знам да сам Јељцин центар, да би платио своје постојање, издаје просторије и одржава догађаје. Што мање догађаја центар одржава, више новца ћемо морати да потрошимо из буџета. Да ли сте спремни за ово?” – завршио је свој видео одговор заменику гувернер Кујвашев. 

Међутим, у стварности, одлука регионалне владе да просторије у којима се налази културни центар уступи Јељцин центру на бесплатно коришћење, ослобађајући га од закупа и плаћања пореза на имовину предузећа, доводи до тога да регион прима мање приһода.

„Према најскромнијим проценама, регионални буџет донира фонду [Председнички центар Б.Н. Јељцин] сваке године истих 60–70 милиона рубаља“, написао је Ивачев, напомињући да је тај износ еквивалентан приходу региона од издавања државне имовине у закуп, на пример, за целу 2021.

Али ко су ти „угледни људи“, „чувари“ Центра, које је гувернер имао на уму? Гледамо и видимо на званичном сајту Центра рубрику у којој је постављен актуелни састав његовог Управног одбора. Да, у њему заиста има веома поштованих људи. А међу њима на сајту данас (!) постоји фотографија … Анатолија Чубајса!

 

Прочитајте још:  Вучић: Ближи се тренутак кад ћемо морати да уведемо санкције Русији
Онај који је, урадивши ствари у Русији, срамно побегао у иностранство и, судећи по медијским извештајима, сада живи или у Италији или у Израелу. Да ли је то био уважени шеф региона?

Андреј Соколов/Васељенска/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *