Медведев предвиђа: Почетак трећег светског рата зависи од начина распада Украјине

0
медведев, путина

Дмитриј Медведев (Фото: EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA)

Ако Запад пошаље Украјини нуклеарно оружје, Русија ће морати да изврши превентивни удар, рекао је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев у Вијетнаму, преносе “РИА Новости”.

Говорећи о Европи и САД, Медведев није искључио могућност да ће Украјини да пошаљу “сасвим довољно авиона”, а штавише, можда им дају и нуклеарно оружје.

“Али, то онда значи да ће им долетети пројектил са нуклеарним пуњењем. Постоје неповратни закони рата. Ако је у питању нуклеарно оружје, мораћемо да покренемо превентивни удар”, објаснио је Медведев.

Према његовом мишљењу, Англосаксонци тога нису у потпуности свесни и верују да до овога неће доћи. “Хоће, под одређеним условима”, рекао је он.

Европа је “полудела”, својим одлукама стално распламсава ситуацију, оценио је Медведев.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Европа је полудела. САД се у целини понашају у складу са својим прагматичним интересима, оне се не боре, само зарађују новац. Покушавају да униште вековног непријатеља. Што се Европе тиче, они стално подгревају и распирују ситуацију својим одлукама”, објаснио је.

На питање новинара о пожељним кандидатима на предстојећим америчким председничким изборима 2024. године, Медведев је рекао да је Москви једино важно да Американци не бирају председника који пати од деменције.

“Једино је важно да се не изаберу типа са деменцијом. Мада, то је врло вероватно”, додао је он.

Украјина као држава ће неминовно нестати, за то постоји неколико сценарија који ће одредити да ли ће доћи до трећег светског рата, сматра Медведев.

“Недавно сам писао зашто ће Украјина нестати. Сада је време да кажем како ће Украјина нестати и колики је ризик од наставка сукоба у Европи и свету. То зависи од тога којим путем ће се одвијати процес дезинтеграције ове земље која умире због изгубљеног војног сукоба”, написао је Медведев на Телеграму.

Прочитајте још:  ЗБОГ МИГРАНАТА ШАЉУ ВОЈСКУ НА ГРАНИЦУ: Армија на међи са Србијом и Грчком!

Украјина ће се, према речима Медведева, распасти на један од два начина. “Или релативно спором ерозијом украјинске државности са постепеним губитком преосталих елемената државног суверенитета. Или њеним моменталним урушавањем уз истовремену пропаст њене државности”, предвиђа он.

У сваком случају, наставио је политичар, после коначног колапса Украјине могућа су три сценарија.

“Нова Украјина” и перспективе трећег светског
У првом случају, западни региони Украјине “прелазе под контролу неких држава ЕУ, нешто попут ‘аншлуса'”, како се звало укључивање Аустрије у нацистичку Немачку, каже Медведев.

Истовремено, остаће извесна “ничија” украјинска територија, стиснута између Русије и територија које су доспеле под суверенитет европских земаља, каже он.

Преостали део територије без власника најавиће сукцесију од некадашње Украјине, њен међународни правни субјективитет и намеру да свим средствима врати изгубљене земље, , мислећи само на оне земље које су ушле у састав Русије, описао је Медведев могући развој догађаја.

Ова “Нова Украјина” ће одмах да изрази жељу да уђе у Европску унију и НАТО, што ће се и догодити након неког времена.

Оружани сукоб би се наставио после кратког времена и претворио у прави трећи светски рат, наводи руски званичник.

Разумне гаранције
У другом сценарију, према речима бившег руског председника, Украјина ће нестати након завршетка Специјалне војне операције у процесу њене поделе између Русије и држава ЕУ.

“Влада Украјине би се формирала у егзилу у некој од европских земаља. Сукоб се завршава уз разумне гаранције да се неће наставити у ближој будућности, али уз очување терористичких активности украјинских нациста, који ће бити расејани у државама ЕУ које су добиле западноукрајинске земље”, изнео је он потенцијалну ситуацију.

Прочитајте још:  Житељка Маријупоља описује евакуацију из града током тешких борби: Спасили су нас Чечени, хвала им пуно

Ризик од наставка сукоба или његове ескалације у трећи светски рат у овом случају се може сматрати умереним, рекао је Медведев.

У трећој опцији, додао је, дешава се исто што и у првом случају, али “само супротно”.

“Западне земље Украјине улазе у састав неких земаља ЕУ. Народ централних региона Украјине које немају вођу, у оквиру првог члана Повеље УН, одмах проглашавају самоопредељење приступањем Руској Федерацији. Захтев је одобрен, а сукоб се завршава са реалним гаранцијама да неће да се обнови у дугорочној перспективи”, рекао је политичар.

Нема других опција од ових три, сигуран је Медведев.

“И то је већ свима јасно, чак и ако је некоме на Западу непријатно да то призна. Можда смо привремено задовољни другом опцијом, али нам треба трећа”, резимирао је он.

 

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *