Топ листа (љутих) атеиста: Како су мошти владике Николаја постале “леш и кости мртвог нацисте”?

0

(фото:Весна Веизовић)

Топ листа (љутих) атеиста: Како су мошти владике Николаја постале “леш и кости мртвог нацисте”?

Можда би се и сам владика добро забавио, читајући изливе “друге Србије” на друштвеним мрежама, подстакнуте Спасовданском литијом. Ми свакако јесмо!

Да неким чудом, а чуда постоје, Свети наш владика Николај Велимировић отвори профил на било којој друштвеној мрежи, врло брзо би га припадници самопрокламоване интелектуалне елите на Фејсбуку блокирали, а на Твитеру пријављивали за говор мржње. Можда би потписивали и петицију да се дистанцира од својих моштију, јер то вређа њихов грађански сентимент и префињени рацио секуларизма.

Све би радили, само га не би читали. А, како рече ономад познати писац, “све је написано, само нико не чита”.

Можда би се и сам владика добро забавио, читајући изливе говора мржње друге Србије на друштвеним мрежама, подстакнуте Спасовданском литијом. Ми свакако јесмо!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Па, да кренемо!

Осмо место: Изразити антисемита

Радио Слободна Европа, тако, наводи да је “Хелсиншки одбор за људска права дан уочи Спасовданске литије оценио да Српска православна црква подстиче растући антисемитизам у Србији. Ова невладина организација подсећа да је Николај Велимировић био изразити антисемита и да је у својим текстовима и говорима, расистички говорио о Јеврејима.”

РСЕ је добио последње место на неформалној листи нетрпељивости јер се нису ни потрудили да самостално вербализују говор мржње, већ су рециклирали туђи и то од екипе која евидентно не зна да су и верска права – људска права. Не знамо како стоје ствари у Хелсинкију, али овде се подједнако слободно шетају и верници и атеисти, свако са својим реликвијама – неко са моштима, неко са преподобним хелсиншким билтенима.

Најзад, последње место и због контрадикторности у самом саопштењу у коме се тврди “да литије треба да пошаљу поруку толеранције и једнакости свих грађана без обзира којој етничкој или верској групи припадају”.

Важи ли то за оних стотињак хиљада од јуче?!

Седмо место: Љотићевац

Нажалост, “Ал Џазири”, тој катарској перјаници одбране људских права и слобода допало је седмо место јер ионако не иде да се раздваја Слободни Катар од Слободне Европе. Аутор Томислав Марковић у тексту “Антисемита и љотићевац на челу Спасовданске литије” оцењује литију као “генијалну идеју”, “ругање грађанима”, уз опаску да је “тешко смислити нешто бестидније и циничније”.

“Кад је СПЦ последњи пут правила турнеју с моштима, крајем осамдесетих година прошлог века, возајући посмртне остатке кнеза Лазара годину дана по бившој Југославији, то се баш и није добро завршило. Можда сад са владиком Николајем буду боље среће”, иронично примећује аутор.

Беседа “Чији си ти, мали народе српски”, коју је владика одржао у манастиру Раваница 1939. године, за аутора је “расизам укрштен са националном мегаломанијом”.

Прочитајте још:  Дачић расписао локалне изборе

Ако је ово најбоље што црквени јерарси имају да понуде, нису морали ни да се труде, закључује.

Није морала ни “Ал Џазира”.

Шесто место: Хитлеров симпатизер

Извршни продуцент установе културе градске општине Стари град – “Пароброд”, Златко Црногорац, објашњава да је владика Николај био “Нојбахаров интимус и Хитлеров симпатизер”.

Он наводи да је у питању “циркуска парада с моштима зилотског епсикопа” и пита се, док пада киша, “да ли ће владика Николај да повуче влагу”.

Да не улазимо у ситничарење типа да се озлоглашени аустријски нациста звао Нојбахер, а не Нојбахар, што би установа културе требало да зна, ако већ не зна шта српском народу значи владика Николај.

Због учешћа војних лица у литији, оцењује да “војска ни у време Тита и ЈНА, нити у Краљевини није била оволико клерикализована и обесмишљена у свом постојању”.

Пето место: “Повампирена некрофилија”

Новинару Драгану Бурсаћу, пак, смета, то што шетање моштију – ником не смета!

“Шетање моштију љубитеља Хитлера, Николаја Велимировића данас, неће сметати ни љубитељима Вучића који ће ходити сутра, ни љубитељима опозиције који ће шетати Београдом дан касније. Е то је сав проблем Србије”, наводи се у тексту објављеном на сајту ЦДМ.

За њега је литија “празник за очи, уши и остале органе – ако сте у средњовјековно-паганском морбидном фазону шетања људских костију”.

“Дакле, све је ту: и мошти, и војска у свечаним одорама, и црквењаци, и националистички наратив о свесрпском помирењу, и Вучић у улози Милошевића и загробни Николај Велимировић у улози кнеза Лазара… Што би се рекло српске кулисе и позорница за освајачке ратове у дигиталном добу 21. вијека. А сви знамо како се завршило, или боље казати, како је почео крвопролиће на тлу бивше Југославије, што је кодни назив и тепање за великосрпску агресију – а почео је шетњом костију и повампиреном некрофилијом”, пише Бурсаћ.

Он поручује да је “осудити литијање све са моштима Николаја Велимировића, први (је) повијесни и цивилизацијски чин којим би Србија кренула на пут оздрављења”.

Прочитајте још:  КАКО СРБИН НЕ МОРА БИТИ СРБИН: Милојко и Јаков у кругу политичке и вјерске интиме!

“Али, то се на жалост, неће десити ускоро јер велим и једни и други до имбецилности поштују бизарног покојног владику, једнако као што је и он поштовао нацисте Хитлера и Љотића”, прогнозира аутор.

Четврто место: Кости

При самом врху листе, зачуђеност новинарке Антонеле Рихе, која “не разуме зашто се носе те кости од цркве до цркве, улицама, шта је разлог, смисао?”.

“Што га не држе у цркви, што га шетају?”, љута је новинарка.

Најзад, она признаје да “не зна какве то везе има са хришћанством” и пита се да ли је то некакав “магијски круг”. Наравно да не мора да зна хришћанске обреде, али је разлика између магије и религије ипак – основна култура.

Треће место: Само једна епизода

На шта би личила ова листа, без “најновијих, тачних и независних” информација о владики Николају, коју нам доносе Јунаци доба свог са Н1. Ново је, кажу, то што су владика Николај и патријарх Гаврило у логору Дахау “провели три месеца у посебном делу за високе официре и свештенство, и третирани су боље од осталих, имајући статус посебних затвореника”. И ето, док је српски народ грцао под немачком окупацијом, ова двојица преосвећених се башкаре у ол инклузив аранжману у Дахау термама!

Штавише, Н1 анализа је показала и да је “присутно уверење да је Велимировић помагао Јевреје у време рата, мада је само једна таква епизода забележена“.

“Ела Трифуновић рођена Нојхаус је 2001. године писала Српској православној цркви, тврдећи да је њу и њену породицу 18 месеци Велимировић скривао од Немаца у манастиру Љубостињи”, наводи портал, али стиче се утисак да ово није довољно убедљиво да скине љагу “антисемитизма” са његовог лика и дела.

Прочитајте још:  Српски ратари у проблему: Велики пад откупне цене кукуруза

“Популарност је поново почео да стиче у време деведесетих, које су обојене појачаним антизападњаштвом у Србији”, истиче се у тексту.

Друго место: Леш озлоглашеног антисемите

“Војска лаичке државе прати сандук с лешом озлоглашеног антисемите и следбеника Хитлера, који наравно да вуче црни џип, док попови врше опело масакрираној деци на улазу у хотел Хилтон” – овако је драмска списатељица Биљана Србљановић доживела цео догађај и поделила га на Фејсбуку.

Она наводи да у овом верском ритуалу учествују и војска и министар одбране, “поред градоначелника наравно” и примећује, иронично или не, да “срећом да пљуште протести опозиције на ово”.

“Ето, то је то. То смо ми”, разочарана је Србљановић.

 

Прво место: Зомби

Најзад, неприкосновено прво место, златна медаља за оригиналност и спој филмске фикције и реалности, припада редитељу Стевану Филиповићу који се запитао “колико је на крају било мученика на ‘зомби шетњи’?”

Пошто СПЦ каже 100.000, а редитељ зна да они “лажу како зину”, наводи да њему делује да је било 100 људи. Додаје да он иде у суботу “па макар и да зомби Николај у фул наци униформи предводи шетњу”.

Киша га је инспирисала да окачи снимак пљуска током литије уз коментар “делује да добри Бог не воли мртве нацисте”.

“Позабавићемо се њиме касније”, обећава редитељ, мислећи на владику Николаја.

Из његових уста у Божије ужи.

https://twitter.com/SejtanovRadnik/status/1661785209019281418?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1661785209019281418%7Ctwgr%5E0f37e7e8317cdd1c8225141aa0c6eaa137c6c682%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Frt.rs%2Fnews%2F33021-litija-mosti-vladika-nikolaj-komentari%2F

 

https://twitter.com/SejtanovRadnik/status/1661845144117673985?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1661845144117673985%7Ctwgr%5E0f37e7e8317cdd1c8225141aa0c6eaa137c6c682%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Frt.rs%2Fnews%2F33021-litija-mosti-vladika-nikolaj-komentari%2F

 

РТ Балкан

Бонус видео

[google-translator]

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *