Спасовданска литија креће у 19 сати, СПЦ објавила упутства за учеснике

0

Литија креће из Вазнесењске цркве, застаће на углу улица Краља Милана и Краља Милутина, где ће бити служен помен, а наставиће преко Трга Славија и Булевара ослобођења до Храма Светог Саве

Патријарх Порфирије служио је архијерејску литургију у Вазнесењској цркви поводом Спасовдана, славе града Београда. Велики број верника био је окупљен у Вазнесењској цркви где се налазе мошти Светог владике Николаја.

 

Патријарх ће поводом градске славе у 14 сати освештати и преломити славски колач у присуству челника града Београда.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Свим нашим суграђанима честитам славу Београду. Данас славимо Спасовдан, Вазнесење Господње, на тај начин што почињемо са светом архијерејском литургијом. После тога ћемо бити у славском расположењу пошто су мошти Светог владике Николаја у нашем храму, људи долазе у већем броју и очекујемо да ће и у току дана долазити све до почетка литије у 19 часова, када ће мошти кренути ка Храму Светог Саве”, рекао је пред литургију за Танјуг отац Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве у Београду.

 

“Данас празнујемо моменат када се Христос вазнео на небо 40 дана после Христовог васкрсења, славимо Вазнесење. Данашњи дан услед трагичних догађања је важан јер нам је утеха свима потребна и ми ћемо се утешити кроз молитву и осетити да живот и свет у коме живимо није једина људска реалност. Ми верујемо у васкрсење мртвих и живот после смрти”, рекао је отац Арсенијевић.

 

Како је казао, то је посебност овогодишње литије, али иначе на Спасовдан увек очекујемо велики број Београђана који пре свега долазе на литију, али и током дана.Уобичајеном трасом ће се ићи као и сваке године.

Прочитајте још:  И ЗВАНИЧНО: Студенткиње из Српске искључене са факултета у Сарајеву због три прста и фотографије Ратка Младића

 

Српска православна црква позвала је све који желе да на данашњи празник Вазнесења Господњег узму учешће у Спасовданској литији да се од 18 часова окупе у Улици краља Милана, на потезу од Теразија до раскрснице са улицом Кнеза Милоша и да на лицу места послушају упутства организатора.

 

Како је саопштено из српске Патријаршије, програмом је предвиђено да литија крене у 19 часова, застане на углу улица Краља Милана и Краља Милутина, где ће патријарх српски Порфирије служити помен пострадалим ђацима, младима пострадалим у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

 

 

Процесија предвођена кивотом са моштима Светог Николаја Охридског и Жичког ће преко Трга Славија и Булевара ослобођења доћи до Спомен-храма Светог Саве, пред којим ће патријарх Порфирије служити молебан и обратити се верном народу.

 

На челу литије са великим крстом Господњим у рукама биће двоје одличних студената Филозофског и Православног богословског факултета, патријархових стипендиста.

 

Како је раније саопштено из СПЦ, по благослову патријарха Порфирија крст ће престоничким улицама и трговима носити студент друге године Богословског факултета Нишлијка Сара Димитријевић и апсолвент Филозофског факултета Ужичанин Милан Богосављевић.

 

“Благо мајци која их родила и Цркви која се њима поноси!”, закључује се у саопштењу СПЦ.

 

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *