„Војска Србије се размешта на административној линији“: Министар одбране о ситуацији на КиМ

0
србије, војни, србија

Војска Србије Фото: vs.rs

„Војска Србије се размешта на административној линији“: Министар одбране о ситуацији на КиМ.

Министар одбране Милош Вучевић казао је, поводом подизања борбене готовости Војске Србије, да се ВС размешта на позицијама ка административној линији.
Прочитајте још:  Немачки посланици траже укидање Дејтонског споразума, будућност БиХ без утицаја Срба и веће ингеренције "високог представника"
Милош Вучевић је, поводом подизања борбене готовости Војске Србије због ситуације на Косову и Метохији, рекао да је након драматичних сцена на КиМ и драстичног погоршања безбедносне ситуације и директног наставка терора институција из Приштине над српском заједницом, пре свега на Србима на северу, председник Републике као врховни командант издао наредбу да се степен борбене готовости подигне на највиши ниво.
„То значи да је нешто пре 14 часова, начелник Генералштаба Војске Србије издао даља наређења да јединице Војске Србије заузму одређене позиције које су дефинисане у складу са нашим плановима одбране, стратешким плановима, а даље и оперативно-тактичким дејствовањем Војске Србије, све у циљу заштите суверенитета Републике Србије и њених грађана“, рекао је Вучевић.
Војска Србије се, наводи, размешта на позицијама које су ка административној линији са Косовом и Метохијом и заузима своје позиције које су у војним документима одређене као позиције Војске Србије у оваквим ситуацијама.
„Од јутрос је заиста кренуло све по злу, нажалост, оно што је председник Републике говорио и упозоравао претходних дана и недеља да се Курти неће зауставити и да ће наставити да спроводи активности које су усмерене на даље угрожавање српске заједнице“, рекао је Вучевић.
Прочитајте још:  ЗАПАМТИТЕ ОВУ БЕСРАМНУ НОВИНАРКУ За Војтеховску је билборд УЧК - уметничко дело и позив да дебату!
Министар одбране је рекао да је реакција Еулекса на дешавања била блага, док је реакција Кфора била смушена.
„Војска Србије је у контакту са Кфором и очекујемо да Кфор буде далеко више ангажован на терену и гарантује безбедност, слободу и људска права свим грађанима који живе на територији покрајине“, додао је Вучевић.
Прочитајте још:  УЖИВО ИЗ ЗВЕЧАНА: РОСУ пуцала на Србе, двоје рањено; КФОР баца шок бомбе
У оваквим ситуацијама, напомиње министар, је моменат да се Еулекс и међународна заједница, пре свега Кфор, покажу у пуном капацитету и да не дозволе да се наставља прогон Срба.
„То што ће неко да објашњава и да упозорава обе стране, и да им је жао због не знам каквих догађаја, ми немамо времена да слушамо те бесмислене просте технолошке фразе и објаве. Треба да видимо шта на терену треба урадити да спречимо даљу ескалацију. Србија је максимално посвећена наставку дијалога, не желимо ескалацију сукоба, не желимо никакве ратове, не играмо се разних игара“, каже Вучевић.
Министар напомиње да Србија неће дозволити никакву нову „Олују“.
„Нема Бљеска, нема 17. марта 2004. године. Нећете покупити преостале Србе и потрпати у тракторе и послати ка централној Србији. Ако је то циљ, а по мени јесте, морате знати да ће Србија наћи адекватан одговор, пре свега политички, а не искључујем ни неки други одговор који ће бити адекватан опасности која прети за нашу државу и наше грађане, свакако водећи рачуна да по готово сваку цену чувамо мир“, поручио је Вучевић.
Прочитајте још:  Сведок на суђењу Тачију: "ОВK" координисала акцију отмице великог броја Срба
Навео је да смо са Кфором и са међународним посредницима у сталној комуникацији.
„Ми вршимо тај политички и дипломатски притисак, односно вапај, апел, да се сви дозову памети и утичу на Куртија да га примире и позову ка здравом разуму“, рекао је Вучевић.
Црвена линија за Србију је, поручује, ако неко крене да убија Србе, ако неко крене да им упада у куће, да их протерује, угрожава имовину, децу.
„То би требала да буде црвена линија за цео цивилизовани свет“, рекао је Вучевић.
Прочитајте још:  13 ПОВРЕЂЕНИХ У ЕКСПЛОЗИЈИ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Међу повређенима има и деце, сви пребачени у болницу
Сматра да је у наредним данима преко потребно национално јединство.
„То не значи да немамо право на различита политичка мишљења, на вишестраначје, на политички плурализам, али он не сме да уништава или угрожава државну стратешку позицију у односу на виталне националне интересе. Немамо право да се понашамо као политички неодговоран и неозбиљан народ“, закључио је Вучевић за РТС.
Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=G2TwRqWdKNA

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *