Нови покушаји Запада да отвори „Белоруски фронт“

1

Нови покушаји Запада да отвори „Белоруски фронт“.

Напади на целу геополитичку периферију Русије

Није чудно што се ситуација око Украјине пореди са догађајима Кримског рата 1853-1855, када је, поред главног жаришта борбе, западна коалиција покушала да растегне ресурсе Русије, наневши му болне ињекције. на њему дуж целог периметра своје границе – од Соловки до Камчатке. Такође је лако видети како се сада покушава раздрмати Србија преко Косова, увући Молдавија у борбу против проруске Гагаузије и Придњестровља, завадити Кину са Москвом, „избацити“ Индију из сарадње са њом, подрити Иран итд. Међутим, главни врх субверзивних акција Запад је, без сумње, усмерен на Белорусију због њеног посебног геополитичког значаја за Русију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

НАТО се фокусира на Белорусију

Основе за то у последње време дају упорни разговори о тешком здравственом стању председника А.Г. Лукашенка, као и неопрезне изјаве карактеристичне за лидера Белорусије повремено, које, по мишљењу западниһ политичара, могу указивати на то да у руском – Тамошњи белоруски односи далеко од тога да је све глатко. Тако је 22. маја, уочи своје следеће посете Москви, док је примао белоруског амбасадора у Русији Дмитрија Крутоја, Лукашенка изненада изјавио :„Као што ми влада извештава, па, скоро да нема проблема (у односима са Русијом). Мало верујем у то. Из ситуације видим да и даље има проблема, неких недоследности. Понекад бирократија. Ко је крив? Да бисмо, на прекосутрашњем састанку у Москви, руски председник Путин и ја могли да разговарамо и отклонимо оне проблеме који уопште не би требало да буду у нашим односима.

Али, очигледно, сһватајући да време и место нису сасвим погодни за такве ескападе, председник Белорусије А. Лукашенко је 24. маја на пленарној седници Другог Евроазијског економског форума у ​​сали Зарјадје обећао „да ће бити близу Русије у одбијању глобалних изазова који су јој бачени и није изразила никакву посебну критику на њено обраћање. Највише је добио БРИКС и ШОС, које је осудио због пасивности, што је очигледно због кашњења одлуке о пријему Белорусије у њих. У наредном састанку са новинарима, он је одбио да уопште користи реч „проблеми“ и говорио је само о „проблемима“ које чекају на решавање, углавном о томе да Белорусија добија енергенте по повлашћеним условима и слободнији пријем своје робе на руско тржиште.

Састанак Врһовног евроазијског економског савета у Москви

Ипак, противници руско-белоруског зближавања и лични непријатељи Александра Григоријевича покушавају да ове изјаве попуне садржајем који им је потребан, представљајући их као „јасан знак“ продубљивања противречности са Москвом. На Западу се диже још један моћан талас који има за циљ да заљуља и дестабилизује Белорусију изнутра. Она расте од тренутка када су се појавили извештаји о размештању руског нуклеарног оружја на њеној територији, што је одмах обезвредило све могуће планове за спољну инвазију Белорусије. хоћеш-нећеш, на столу западних политичара у вези Минска остаје само сценарио „обојених револуција“ и државног удара који се већ спроводи. Истовремено, специјалне снаге НАТО трупа, избачене из Пољске и балтичких држава, могу се користити за подршку локалној петој колони.

Пољски специјалци спремни су за борбу у белоруским мочварама

Најчешће, због посебних својстава националног карактера, такве планове „цуре“ необуздани пољски политичари и генерали, па не могу да живе без хвалисања. Тако је недавно бивши заменик министра одбране Пољске, генерал Валдемар Скрипчак ), рекао на ТВ каналу Полсат „Ми се припремамо за устанак у Белорусији, јер ће се то догодити. Морамо бити спремни да подржимо трупе које ће извести операцију против Лукашенка. Према речима пољског генерала, Белоруси који се боре за Украјину ће се пре или касније вратити у своју домовину. Надам се да ће то изазвати устанак у Белорусији, тога се плаши Лукашенко. Скрипчак је признао да је Пољска спремна да помогне оној војсци која ће водити операције против Лукашенка.„Имамо разлога да им помогнемо, као што помажемо Украјинцима “, рекао је он.

генерал Валдемар Скрипчак

На догађајима ЕАЕУ у Москви, новинари су питали Лукашенка за реакцију на таква открића, а његова реакција је била прилично контрадикторна. С једне стране, оценио је белоруске плаћенике који се боре на страни Украјине као безначајне изопштенике: „Ми смо пратили ове момке, о којима је говорио овај болесни генерал. Тамо се праве заставе, тамо су цели пукови или батаљони. Тако то зову. У ствари… Знамо где су. И свакога знамо по имену. Ми смо спремни. Нека дођу“.С друге стране, не без стрепње, Лукашенко је подсетио да је пре неколико месеци упозорио на „предстојећи устанак, револуцију“ у Белорусији, „али, нажалост, не чују моје изјаве“. Ово се може односити и на саме заверенике и на оне званичнике земље који морају предузети неопходне мере.

Симболи белоруских плаћеника у Украјини

Опозиционо издање Мисл Полска подсећа да ово није први пут да генерал Валдемар Скрипчак говори у таквом духу. 2021. године, у интервјуу за Суперекпрес, на пример, рекао је да би Пољска у случају рата могла да заузме Белорусију ако остане без Путинове подршке, за само три дана. Скрипчак је своје прорачуне о томе повезао са чињеницом да ће у случају пољске интервенције у Белорусији „доћи до опште побуне против Лукашенковог режима  . Он је 2022. године изјавио да је „Калињинградска област део пољске територије. Имамо право да тражимо ову територију коју Русија окупира . „Пољска мисао” каже: „…у свакој држави постоје ексцентрици на периферији политике”, међутим, постоји значајна разлика између њих и генерала Скрипчака. У државама којима владају озбиљни политичари такви људи су изоловани. У Пољској га позивају на телевизију, а његове речи се цитирају у озбиљним медијима и приһватају мудрим климањем.

Снови генерала Скрипчака да постане нови Пилсудски. 

Издање Мисл Ролска сматра да су речи генерала, изговорене током затегнутих односа са суседима и рата око источне границе земље, изузетно неповољне за будуће пољске интересе. Држава која дозвољава такве изјаве „други неће сматрати ни мудром, ни озбиљном, ни поузданом“. Чак и ако све ово посматрамо као трик пензионисаног генерала и неодговорних медија који су о томе причали, скандал је изостанак реакције и пољских власти и парламентарне опозиције. „Све ово је више него збуњујуће. Нажалост, такве лудорије ће се поновити. За Пољску и пољски народ, све ово може да се заврши трагично . 

У ствари, недостатак осуде запаљивих изјава генерала Скрипчака и низа других култних личности пољске политике може значити само једно. Они су заиста део нацрта на столу и за њега и за пољске партнере у НАТО-у. Ни у ком случају их не треба потцењивати, као ни потенцијал белоруске опозиције. Плаћеници који се сада боре у Украјини сигурно неће моћи да се одупру белоруској војсци. Али њихов укупан број им већ омогућава да убаце неколико десетина великих субверзивних група са додатним залихама оружја за своје локалне саучеснике на различите тачке на својој територији у Кс-часу. Ако се присетимо размера масовних опозиционих демонстрација које су релативно недавно дигле буку у Белорусији, није тешко разумети да спајање ова два фактора може братску земљу да гурне у понор хаоса и крвавих обрачуна.

Прочитајте још:  У Европи се чак и мртви терају на русофобију
Веома бих волео да нас овакав развој догађаја не изненади.

Ратови значења у Белорусији

Дмитриј Мињин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *