Хрвати лупали ћириличне таблe, а сад предлажу да се у школе врати – “хрватска ћирилица”

3

(фото:Наука и култура)

Хрвати лупали ћириличне таблe, а сад предлажу да се у школе врати – “хрватска ћирилица”.

Прочитајте још:  Нови протест против корона мера у Загребу
Иницијатива за изучавање ћирилице као старог хрватског писма у школама у Хрватској још један је покушај да се српско културно наслеђе прогласи – хрватским. После свих лупања ћириличних табли, увођење ћирилице у хрватске школе било би апсурд над апсурдима, сматра професор на Филолошком факултету у Београду Александар Милановић.
Хрватски академик Стјепан Дамјановић сматра да би ученици у Хрватској требало да знају ћирилицу и да је уче у школама.
„Потребно је развити свест да се кроз векове велики део хрватског народа служио ћирилицом. Босански фрањевци су се као Хрвати и католици њоме дуго служили. Осим тих историјских разлога, имамо комшије са којима послујемо, па би било добро да знамо ћирилицу“, тврди академик.

Ћирилица у хрватским школама – апсурд над апсурдима

Прочитајте још:  Србија продаје 22 војна комплекса: Понуђене касарне, складишта и једна команда
Чињеница је да је део Хрвата кроз историју користио и ћирилично писмо али та чињеница српски корпус не треба превише да занима, каже за Спутњик професор Историје језика на Филолошком факултету у Београду Александар Милановић.
Не би требало искључити из вида да бројни хрватски лингвисти део српског културног наслеђа сматрају хрватским, па се тако све чешће дешава да се и Мирослављево јеванђеље третира као хрватски рукописни споменик с краја 12. века.
„С једне стране нико не може спорити да се макар делић хрватског наслеђа може третирати као наслеђе настало на ћириличном писму, али то не би требало мешати са наслеђем које припада Србима. То је први део, а други део одговора тиче се питања да ли је уопште могуће да Хрвати данас почну учити ћирилицу у школама. После свих лупања ћириличних табли, забрањивања ћириличног писма у Вуковару и на многим другим просторима, мислим да би увођење ћирилице у хрватске школе представљало апсурд над апсурдима, али свашта је у животу могуће“, истиче Милановић.

Хрватска отимачина српског наслеђа

Прочитајте још:  Фудбалски клуб “Хајдук” из Сплита основали Срби
Реч је, заправо, о једној од игара која служи томе да се српско писано средњевековно наслеђе прогласи хрватским, али Срби, сматра наш саговорник, на такве „отимачине“ треба да одговоре тиме што ће наставити да се баве науком.
„Ми можемо са хрватским колегама полемисати. Они имају своју истину, ми имамо нашу. Сматрамо да је наша поткована и историјским сведочанствима и доказима који иду у прилог томе да је у питању српско културно наслеђе. Сваки други вид сукоба не води ничему и заправо представља губљење времена. Ми потпуно исти процес имамо и код Бошњака у БиХ и то је процес који је немогуће зауставити. Остаје на суду славистике и суду лингвистике да процене чији су аргументи јачи, и шта је чији историјски споменик“.
Бошњаци се претерано и не труде да тзв. бошњачки/босански језик буде посебно различит од српског на било ком нивоу осим лексичког, где се појачаном употребом оријентализама желе показати да су у питању различити језици и различити стандарди. А то је у доменима озбиљне славистике потпуно немогућа мисија“, објашњава Милановић.

Шта је, заправо, хрватски народни говор

Кад је реч о Хрватима, оно што је стандардни језик веома мало се разликује од онога што је стандардни српски језик, а кад говоримо о народним говорима, напомиње професор, онда би се могла водити јако дуга полемика шта су заправо хрватски говори, а шта можда и нису.
Прочитајте још:  ПОВРАТАК НА ФАБРИЧКА ПОДЕШАВАЊА: Милоша Вучевића вуче место градоначелника
Милановић додаје да је претерана употреба неологизама у хрватском попут „брзогласа“ последица чињенице да је хрватска језичка политика почивала на пуризму који је, историјски гледано, код Хрвата био оправдан будући да су се вековима налазили под јаким страним језичким утицајима.
„Попут Чеха, и Хрвати су кренули у том смеру да стране речи протерују а да уместо њих кују нове. Некад су та решења била јако карикатурална, а некада и јако добра. Чини ми се да се та идеја код Хрвата не смањује, макар на нивоу јавног језика. А друго питање је како се то и колико прима у живом и реалном говору. Чини ми се да ће они са својом језичком политиком у том смеру и наставити, али то није питање које би србистику требало превише да занима“, закључио је Милановић.
Хрватски академик Стјепан Дамјановић, иначе члан радне групе која је израдила нацрт закона о јавној употреби хрватског језика, противи се и све већој употреби енглеских речи у Хрватској и не одобрава и коришћење „новокомпонованих“ израза, преносе Новости.
„Језик има неку своју логику. На пример, брзојав и телеграм, нормално је рећи и једну и другу реч, али да уместо телефон кажете брзоглас, то је сумњиво. Значи, живот је показао да нешто напросто није прихваћено“, истиче Дамјановић.
Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=lvoUXCqyap4

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Хрвати лупали ћириличне таблe, а сад предлажу да се у школе врати – “хрватска ћирилица”

  1. Ovo je samo još jedan dokaz, koliko je Jovan Dučić bio u pravu, kada je Hrvate ovako okarakterisao:
    “Hrvati su najhrabriji narod naa svetu, ali NE ZAT ŠTO SE NIKOGA NE BOJE, VEĆ ZATO ŠTO SE NIČEGA NE STIDE” !!!

  2. Ви сте сви жестоко наивни у вези ‘рвата. Ако се тако настави (а то годинама упорно тврдим и пишем) Старчево , Винча , Лепенски Вир и да даље не набрајам ће постати њихова археолошка налазишта а ми , Срби , ћемо постати одрођено ‘рваЦко племе. У осталом , они и даље слиједе идеје “оца домовине” , Анте Старчевића , а он је све написао о ономе шта ‘рвати данас раде у ликвидацији Срба.

    1. Na svaki pokušaj Hrvata da prisvoje tuđe kao svoje, treba burno reagovati i osporavati. Mi Srbi se uglavnom na te njihove bezobzirne pokušaje uglavnom odnosimo posprdno i sa osmehom, umesto da burno i glasno osporavamo i demantujemo. Hrvati postave tezu, za koju i sami dobro znaju da je čista izmišljotina pa čak i nebuloza, a onda uglavnom novokomponovani HDZ “znanstvenici” proširuju tu tezu i mic po mic, uporno ponavljanjem,tokom vremena, ne samo da sami sebe ubede u takvu “istiitost”, već štampaju knjige,brošure i onda se ta nebulozna ideja proširuje, da bi nakon izvesnog broja godina to bilo prihvaćeno kao istina. Za to vreme Srbi tu pojavu ignorišu i ostaju nemi. Tako smo , tim pasivnim stavom, doživeli da Hrvati već tvrde da su najveći stradalnici u Jasenovcu bili zapravo Hrvati ???, što je pokazala anketa među zagrebčanima (Doskora je na YOU TUBE-u postojao video, ali je obrisan?!? Ostao je samo novinski trag: https://www.alo.rs/vesti/region/zagrepcani-o-jasenovcu-tamo-su-stradali-hrvati-i-jevreji-video/388109/vest Naravno, obrisali su ga Hrvati, dok Srbi i dalje ostaju pasivni i indolentni i kada za par godina neko poželi da im ospori tu sramnu tezu i kada klikne na link tog videa, neće više biti u mogućnosti da ga vidi, a oni će to krstiti srpskkom propagandom. Za to vreme, Hrvati će štampati bezvredne knjige i panflete i to će im biti tragovi na koje će se pozivati u dokazivanju svojih sramnih tvrdnji!!! Najnoviji gaf koji stiže od Hrvata je tvrdnja da su učesnici Kosovskog boja bili Turci i Hrvati, da je Miloš Obilić Hrvat i da su zvona u Franccuskoj zvonila u znak pozdrava pobede Hrvata Hrišćana nad nadirućem Isllamu?!?
      Krajnje je vreme da se neko u državi ozbiljno pobrine zbog ovakvih tendencija, posebno što slične pokušaje otimanja naše istorije vidimo da dolaze i od strane Albanaca, koji već traže da se srpski manastiri uvrste kao Kosovska kulturna baština ?!? Sve to veoma zabrinjava i naša država mora da adekvatno i burno reaguje !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com