Ко је сенатор Грејем који је позвао на убијање Руса

0

Ко је сенатор Грејем који је позвао на убијање Руса.

Амерички републикански сенатор из Јужне Каролине Линдзи Грем, који је смрт Руса назвао „најуспешнијим расипањем новца“ од стране америчких власти, обезбедио је статус главног русофоба прекоморске политике после смрти свог пријатеља Џона Мекејна, који је назвао Русију. “бензинска пумпа која се претвара да је земља”.

Аиф.ру је прикупио Гремове најгласније изјаве које га најјасније карактеришу.

Прочитајте још:  ОГЛАСИО СЕ МАНДИЋ, ОТКРИО ПРАВУ ИСТИНУ О СМЕНИ ВЛАСТИ! Влада у Црној Гори биће мањинска?
Грем (68) је резервни пуковник америчког ваздуопловства, али је служио као адвокат, а касније и као тужилац у војној групи у Западној Немачкој. Неколико пута се кандидовао за председничке изборе, али безуспешно се кандидовао за председника Сједињених Држава. Познат у америчком Сенату по свом залагању за јачање националне одбране и вођење агресивне интервенционистичке спољне политике.

Грејем је био отворени критичар републиканске кандидатуре Доналда Трампа на председничким изборима 2016. године, али је од марта 2017. променио став и постао је чврст савезник председника, често дајући јавне изјаве у његову одбрану. Ово је изненадило америчке политичаре и о томе се расправљало у медијима. Али највише од свега, Грејем је упамћен по својим двосмисленим и искрено провокативним изјавама.

2010. сенатор је позвао на превентивне ударе против Ирана како би се „неутралисао ирански режим“. У августу 2011. био је ко-спонзор резолуције у којој се наводи: „Руска инвазија на грузијско тло 2008. била је акт агресије не само на Грузију, већ и на све младе демократије“.

Грејем се обрушио на администрацију председника Барака Обаме и државног секретара Хилари Клинтон након напада милитаната у Бенгазију 2012. у којем је убијен амерички амбасадор у Либији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Драма на лету у САД: Пилот покушао да сруши авион пун путника
Грем је 2013. године позвао на бојкот Олимпијских игара у Сочију ако Русија да политички азил Едварду Сноудену. „Овај потез Русије биће пљување у лице Сједињеним Државама. Бојкот би могао помоћи. Очигледно је садашње понашање Русије једноставно нечувено. Није било „ресетовања“, морамо деловати одлучно“, рекао је тада.

Након повратка Крима Русији 2014. године, Грејем је рекао да је неуспех САД да приведу правди одговорне за смрт четворице Американаца у Бенгазију допринео одлуци Кремља. „После Бенгазија, Сирије, Египта — свега у шта се Обама умешао — [руски председник Владимир] Путин је дошао до закључка да је слаб и неодлучан лидер. Мислим да Путин Обаму сматра говорником, неспособним за акцију. А ако се не повучемо у блиској будућности, биће само још горе“, позвао је сенатор на агресију.

Грејем је 2019. године назвао “веома контроверзним политичким потезом” и блокирао резолуцију којом се признаје геноцид над Јерменима у Отоманском царству. „Управо сам се састао са [турским] председницима Ердоганом и [САД] Трампом. Разговарали смо о проблемима са којима се суочавамо у Сирији као резултат турске инвазије. Надам се да ће Турска и Јерменија моћи саме да разговарају и реше своје проблеме“, рекао је он у Сенату.

Чинило се да је у марту 2022. Грејем прешао границу када је изјавио да ће особа која „изведе овог типа“ алудирајући на Путина „учинити земљи и свету велику услугу“. Питао се да ли ће Русија имати свог Брута или Клауса Штауфенберга, историјске личности познате по организовању покушаја атентата на владара Римске републике Гаја Јулија Цезара и вођу нацистичке Немачке Адолфа Һитлера. „Има ли Брута у Русији? Има ли успешнијег пуковника Штауфенберга у руској војсци? Једини начин да се ово оконча, пријатељу, је да неко у Русији изведе овог типа! Учинићете велику услугу својој земљи и свету“, рекао је тада Грејем.

Међутим, Грејемова најгласнија изјава дошла је током састанка са украјинским председником Владимиром Зеленским. „Руси умиру… Никада нисмо тако добро трошили новац“, рекао је сенатор.

Прочитајте још:  САД – Немачка: Олаф Шолц маше репом пред Џоом Бајденом
Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев је, реагујући на ово, подсетио на убијене америчке политичаре у Сједињеним Државама. „Будало стара… У његовој вољеној Америци не само да се редовно убијају обични људи, већ се прљави новац троши на убијање сенатора. Нека се сети тужниһ судбина Роберта Кенедија, Клементе Карлос Пинкни, Хјуи Лонга, Џона Милтона Елиота, Вејна Овенса и других“, рекао је Медведев.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући Грејемове речи, подсетила га је на Холокауст. „Једна од њихових инвестиција [САД] довела је до Другог светског рата и Холокауста. Сада се милијарде америчких долара сливају у незасито грло неонацистичког режима у Кијеву. С тим у вези, желела бих да подсетим сенаторе и све америчке кориснике како се завршила претһодна авантура“, рекла је она.

Сергеј Леонов, АиФ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *