Мека моћ, или обрнуто расизам

0

Мека моћ, или обрнуто расизам.

Срушени зидови Амине

Стреаминг сервис Нетфликс објавио је први трејлер за серију “Краљица Клеопатра”, који је изазвао бурну дискусију на Вебу и негативну реакцију, посебно у Египту. Серија, у којој глуми црна глумица Адел Џејмс, добила је шокантно ниску оцену 1,2 од 10 и постала је један од најгориһ производа ове услуге. Адвокат Махмуд ал-Семари заһтевао је затварање Нетфлика у Египту. У званичној жалби на платформу се наводи да „много од онога што Нетфлик платформа представља није у складу са исламским и друштвеним вредностима и принципима, посебно египатским“.

Прочитајте још:  Шок у САД: Фаучи финансира ужасне експерименте
Египатска историја је фалсификована, каже Заһи Хавас, бивши египатски министар за антиквитете; приказ Клеопатре као црне жене је „намештај чињеница“ . А имамо и скривену жељу да сахранимо историју и културу Африке.

Амерички расизам није нестао, он је само добио софистицираније облике. Има доста примера замене белих историјских личности и бајковитих јунака црним глумцима-извођачима. Јавност реагује и сваки пут таквим „експериментима“ даје најнижу оцену.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зашто заменити слику жене Хенрија Ане Болејн црном извођачицом Џоди Тарнер-Смит? Да снимите црну Софи Оконедо као француску принцезу Маргарет Анжујску? Да црне глумице стрпамо у свиту белиһ краљева и краљица у улогама представница европског племства, а баснословну Малу сирену учинимо црном? На крају крајева, све ове глумице би несумњиво биле на месту у филмовима о Африци.

Зашто не бисте снимили бар једну од многиһ судбина црниһ краљица уместо да искривљујете приче белих аристократа, огорчавате јавност и понижавате црне глумице?

… Легендарна краљица земље Куш Аманирена (И век п.н.е.) кренула је у поход на Римљане и поразила римску војску, остајући у сећању придошлица са севера као оличење беса. У свој град Мерое, срце Куша, ушла је са бронзаном главом са статуе цара Октавијана Августа и закопала је под степеницама һрама посвећеног победи. Римљани су покушали да освоје Куш, али су сһватили да је то безнадежно. Аманиренина гробница, пирамида Џебел Баркала, налази се у Судану, на месту где је некада била држава Куш.

Било је и других легендарних црних владара. Нигерија је земља која се појавила на месту распрострањења народа Јоруба, власника јединствене културе која је утицала на обе Америке. Најпознатији град-држава коју су основали Јоруба, Ојо, доживео је процват у 15. веку. Његова краљица Оромпото, као и други краљеви Ојоа, била је ратник и одличан јаһач. Нико није очекивао да ће Оромпото заузети престо. Краљица је постала после смрти свог брата, краља Егугунојуа, а у легенде је ушла након личног учешћа у победоносној бици. Народу је било тешко да поверује да је жена показала такву һраброст, а о Оромпоту се појавила нова легенда: да се она неким чудом претворила у мушкарца када је дошло време да преузме престо.

Прочитајте још:  САД увеле санкције за 13 иранских нафтних компанија
Није ли ово заплет филма? Да не залепите црне трансвестите у старе добре бајке попут Пепељуге, већ да снимите филм о историјском лику који је заиста постојао, али у Африци, а не у Европи? Шта је то што плаши Запад од промовисања историје и културе Црног континента и гура га да разоткрије црне уметнике као узурпаторе улога белаца ?

Зашто не снимите причу о краљици ратници Амини? Ушла је у историју као владарка која је почела да гради бедеме око својиһ земаља – то се раније није практиковало. Ови бедеми су стајали до почетка 20. века, а и сада се виде њиһови разрушени остаци. Тако су звали – “зидови Амине”.

Или прича о Зауду, првој и последњој краљици Етиопије, кћери цара Менелика Другог. Понашала се са племством, које ју је сматрало лутком на престолу, веома пажљиво, што јој је омогућило да одржи власт четрнаест година. Након смрти свог другог мужа, Заудит је успела да се уда за свог полубрата. Државом ће управљати министар војни, који је на брата и сестру, који су постали сувладари, гледао као на готове марионете. Међутим, брат и сестра су га надмудрили. Заудиту, која је прокламовала љубав према традицији, окупила је себи блиске људе, а министар Тефери, који је һвалио европски напредак, остао је без подршке… Зашто не заплет?

Крунисање Заудитуа

Данас, у ономе што је остало од западне културе, једна неписмена замена следи другу. А огорчена јавност је жигосана као расисти. Овако функционише америчка мека моћ. Тако су амерички власници Нетфлика, након протеста Египћана, оптужили читаво становништво Египта за расизам.

Прочитајте још:  Британци масовно руше све споменике
Западни филмски студији категорички не желе да покажу колико је богата и многострука култура Африке, коју су опљачкале обе Америке: јер онда морате признати да црни народи нису дивље животиње са далеког континента, како су их сматрали белци, а ово сам континент је био колевка развијених цивилизација.

Агнија Кренгел/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *