Родитељи добили обавештење да се прекида настава за децу на Северу

0

(фото:КосСев)

Родитељи добили обавештење да се прекида настава за децу на Северу.

Школске власти на Северу донеле су одлуку да обуставе наставу у свим школским установама услед новонастале ситуације, односно присуства специјалних јединица Косовске полиције. Као разлог навели су забринутост родитеља и ризик по безбедност деце. Ово је информација коју су нам пренели родитељи који су добили поруке од учитеља и наставника. Информацију, међутим, нисмо успели да потврдимо код школских власти.

Једно од кључних питања које грађани Косовске Митровице од петка постављају јесте безбедност деце и одлазак у школу у понедељак, као и шта да чине службеници општинских привремених органа, чоије су зграде заузеле јаке снаге специјалне косовске полиције.

Локалне власти се нису још увек јавно обратиле јавности са инструкцијама, и одлукама, ако се изузме позив Александру Вучићу да хитно обустави преговоре са Приштином.

Прочитајте још:  Амбасадор Хил: САД и Србија би могле да потпишу споразум о стратешком партнерству
Међутим, након притиска родитеља и јавности, шкослке установе су се преко учитеља и старешина, данас обратиле родитељима са поруком следеће садржине:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Поштовани родитељи,

Након многих позива и пристиглих порука директорима школа и разредним старешинама од стране родитеља, у којима изражавају своју забринутост и страх за безбедност своје деце, у школама у чијој се непосредној близини, као и на местима где ученици пролазе на путу до школе, налазе полицајци са дугим цевима и под пуном ратном опремом, као и транспортери на самим улазима у школе, на данашњем састанку директора школа са севера Косова и Метохије са начелником Школске управе, једногласно је донета следећа одлука: 1. У свим школама на северу Косова и Метохије због прусуства тзв. косовске полиције под пуном ратном опремом, наставници и ученици нису у стању да неометано и безбедно изводе наставу, па се због наведених разлога, а све у интересу и безбедности ученика, настава прекида све док постоје наведени разлози и полицајци се не повуку. 2. Родитеље ће разредне старешине обавестити када ће се ученици поново вратити у школске клупе“.

До објављивања вести нисмо успели да добијемо потврду и изјаву начелника Ивана Запорошца, иначе некадашњег одборника косовске општине Северна Митровица.

Он већ годинама не одговара на наше позиве, нити питања.

Прочитајте још:  У чему је разлика између дигиталног и ковид пасоша?
Трећи је дан од насилног уласка специјалних јединица Косовске полиције у општинске зграде у три северне општине. Оне су увели новоизабране албанске градоначелнике Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока, чему се локални Срби противе. Акција је у све три општине била пропраћена инцидентима са више од 10 лакше повређених Срба и 5 полицајаца, и најмање два демолирана полицијска возила, уз опште неодобравање локалне заједнице, упркос супротним тврдњама у Приштини.

Оштре су реакције међународне заједнице, а у таквом тону међу првима је реаговао и амерички државни секретар Ентони Блинкен и то засебним саопштењем. Немачки изасланик за дијалог, Мануел Сарацин, као и европска известитељка за Косово Виола Фон Крамон, хитно су дошли кроз одвојене посете. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је две стране на дијалог а Приштину да не повлачи једностране акције и подхитно деескалира ситуацију, те не повлачи дестабилишуће кораке.

Косовски органи безбедности, међутим, и даље бораве у овим зградама, заменивши заставе, врата и наџорне камере, док косовске власти честитају на акцији и најављују нормалан долазак градоначелника на своја радна места.

Прочитајте још:  Баки (89) прети избацивање из куће због изградње пруге
Испред општинских зграда смењују се различите врсте полицијских возила – од блиндираних, редовних, цивилних џипова, као и јединица – од полицајаца у обичним униформама, до специјалаца са шлемовима, панцирима и другим цевима, како у плавим, тако и сивим униформама.

Данас је на лицу места била и европска известитељка, која је обишла Звечан и Лепосавић и призор оценила „застрашујућим“, нарочито након обиласка области у Звечану, где се у непосредној близини специјалних јединица налазе две школе, обданиште са јаслицама и студентски дом.

КосСев

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *