Виола воли демократију, нарочито „косовску“: „Неприхватљиво“ понашање Београда

0
земље

Виола фон Крамон (www.globallookpress.com © Thierry Monasse/dpa)

Виола воли демократију, нарочито „косовску“: „Неприхватљиво“ понашање Београда.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састао се данас у Приштини са известиоцем Европског парламента за Косово Виолом фон Крамон са којом је разговарао о ситуацији на северу Косова и Метохије, са посебним акцентом на дијалог Београда и Приштине, преноси „Коха“.

Прочитајте још:  Светска злоба
Курти је рекао да би такозвани Основни споразум о нормализацији односа и Анекс имплементације требало спровести што је пре могуће, „у потпуности и безусловно“.

„Након избора који су одржани 23. априла у четири општине на северу Косова потребно је да се што пре почне са радом, јер општине нису функционисале од новембра прошле године када су градоначелници из редова српске заједнице поднели оставке“, рекао је Курти, саопштено је из његовог кабинета.

Прочитајте још:  Нови шамар Вучићу из ЕУ: Власт у Србији саучесник ропства у Линглонгу
Како се додаје у саопштењу, Курти је у вези са дијалогом којим посредује Европска унија и Основног споразума поновио да је потребна брза, потпуна и безусловна имплементација.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Премијер је додао да је задовољство пожелети добродошлицу Фон Крамон у овим важним тренуцима и захвалио се на подршци за чланство Косова у Савету Европе и Европској унији“, наводи се у саопштењу.

Фон Крамон допутовала је јуче у Приштину и где је разговарала са представницима цивилног друштва и медија, наводећи да су јој ти састанци били неопходни како би стекла увид о најновијој ситуацији на северу.

Она је осудила насиље и акције на северу и позвала на уздржаност свих страна.

Подсетимо, Курти је за спровођење избора у контејнерима покрај путева на северу Косова и Метохије имао подршку Запада који је навео да ће резултате признати упркос бојкоту Србија, пише РТ Балкан.

Прочитајте још:  Ноћ вештица је славље мрачних демонских сила, а ви и ваша деце радосно учествујете
Међу њима нашла се и Виола фон Крамон која је рекла да су избори одржани у складу са „косовским правним оквиром“.

Она је навела да је бојкот наређен од стране српске власти у Београду и додала да је, по њеном мишљењу, такво понашање „неприхватљиво“.

„После једног одлагања избора, бојкот који је оркестрирала српска владе у Београду, као и застрашивање опозиционих српских политичких лидера, неприхватљиви су и противни су демократским стандардима. Реторика која долази са највиших инстанци у Србији према косовским званичницима је жалосна и мора престати“, наводи Фон Крамон.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *