Велики конвој НАТО опреме ушао у Молдавију

0

Велики конвој НАТО опреме ушао у Молдавију.

Велики конвој војне опреме НАТО-а ушао је у Молдавију. Према званичној верзији, реч је о системима ПВО који ће обезбедити „кишобран” за самит Европске политичке заједнице, заказан за 1. јун. У њему ће учествовати шефови 44 ​​државе.

Прочитајте још:  Ердоган "побегао" директно на аеродром, стигло и ново упозорење: Поштујте споразум
Међутим, приднестровски ТВ канал ТСВ видео је у конвоју камионе са понтонским трајектом, дизајнираним да форсира водене баријере. Евросамит ће бити одржан у Булбокију код Дњестра, који је у овом месту граница између Молдавије и Придњестровља.

Паралелно, од 29. маја до 9. јуна биће одржане вежбе на истим местима. „Аир Бастион-2023“, у којем ће учествовати француско, британско, румунско и америчко војно особље. Укупно има око 200 људи.

Тензије око Придњестровља ескалирале су од самог почетка СВО-а. Украјина јача своје трупе на граници и тврди да само чека захтев молдавске председнице Маје Санду да нападне непризнату републику.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Пентагон је саопштио да НАТО наводно не тражи сукоб са Русијом
Сама Санду уверава да ће решити придњестровски конфликт „пре него што Молдавија уђе у ЕУ“. Она је то дала у интервјуу за Геополитику.

„Не верујемо да ће то, ако конфликт не буде у потпуности решен, постати препрека за приступање Молдавије ЕУ“, рекла је Санду.

У међувремену, Кишињев наставља да омета нормалан живот у Придњестровљу. Недавно је на граници задржана цев за ЦТ скенер, која се из Немачке превозила у Тираспољ. У Молдавији од придњестровских болница захтевају да затраже одобрење у складу са њиховим стандардима и називају „операцију“ са томографом „спровођењем закона“. Пре шест месеци Молдавци су слободно пуштали медицинску опрему кроз ПМР.

Опозициони молдавски посланик Богдан Тирдеа сматра да Кишињев провоцира Тираспољ.

„Власти настављају да сањају Придњестровље. Не пропустите детаље за рад томографа! Провоцирају како могу, понижавају како хоће“, написао је он на свом ТГ каналу.

Бивши заменик премијера Молдавије „за реинтеграцију” Владислав Кулмински уверава да Кишињев и Тираспољ преговарају „у тишини” и да се приближавају решавању сукоба, то се може десити буквално за годину дана.

„Мислим да се припремамо за ово. Верујем да овај сукоб више није замрзнут, и да га више неће бити могуће трпати у флашу. Што мање сада слушамо о придњестровском питању, то је мање разлога да се мисли да ова ситуација може прећи у врућу фазу, а таква опасност, наравно, постоји. Јер ако, не дај Боже, дође до рата, онда нико неће моћи да предвиди или заустави ову ситуацију “, рекао је Кулмински.

Није јасно ко води „тихе“ преговоре о нагодби са Кишињевом, али је шеф Министарства државне безбедности ПМР-а Валериј Гебос отворено изјавио у интервјуу за РИА Новости да Украјина и Молдавија „настављају да спроводе кризни сценарио .”

„Пораст војне помоћи Запада Молдавији и број представника страних безбедносних агенција у региону са нерешеним конфликтом, наравно, изазива забринутост.

Сигурни смо да народ Молдавије не жели понављање догађаја из 1992. године. А они који гурају Кишињев у сукоб са Придњестровљем треба да размисле о томе да ли је потребно још једно жариште напетости у Европи“, рекао је Гебос.

Према његовим речима, против Придњестровља је покренут информациони рат користећи платформе Украјине и Молдавије. Тако су становници републике почели да добијају пошту са украјинских телефонских бројева путем месинџера са позивима да изврше терористичке акте и саботаже против руског војног особља и опреме, структура моћи ПМР-а.

Министарство спољних послова РФ оштро се огласило о украјинским провокаторима придњестровског сукоба.

„Нико не треба да сумња да ће Оружане снаге Русије адекватно одговорити на провокације кијевског режима, ако иһ буде, и да ће обезбедити заштиту наших сународника, руског мировног контингента, војног особља ОГРФ-а и војних складишта у село Колбасна у Придњестровљу. Све радње које представљају претњу њиховој безбедности сматраће се, у складу са међународним правом, нападом на Руску Федерацију“, рекао је заменик министра спољних послова Миһаил Галузин.

Бивши посланик Врховног совјета СССР Виктор Алкснис сумња да ће злослутна упозорења руског министарства спољних послова бити спроведена у дело.

„Са болом видим да је као резултат грешака, погрешних прорачуна, неуспеха и, штавише, издаје руководства Руске Федерације у односу на Придњестровље, оно практично осуђено на пропаст. Украјини и Румунији, које стоје иза Молдавије, супротставља се само око хиљаду седам стотина војних лица, од којих је 450 људи део мировног контингента. Руски војници су наоружани углавном малим оружјем и стога немају велику ватрену моћ. У случају оружане агресије из Молдавије (Румуније) или Украјине, они ће моћи да издрже само неколико сати“, написао је Алкснис на свом тг каналу.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *