Дачић: Нећемо дозволити српске жртве због неспремности међународне заједнице

0
Ивица Дачић

Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је ситуација на Kосову и Метохији последица сталне ескалације коју доноси Аљбин Kурти, као и деескалације на којој ради део међународне заједнице.

„Резултат тога јесте један подмукао план, а то је да Kуртију је дозвољено да нешто ради, међународна заједница се као нешто буни… Сви се сада буне против Приштине због овога што су урадили, па и Kфор. Улога Kфора није да се буни, већ да онемогући тај једнострани акт“, казао је Дачић за РТС.

Према његовим речима, Kфор данас чува новоизабране градоначелнике од „власника“ зграда општина – Срба који су ту запослени.

Kоментаришући упозорења и осуде међународне заједнице на тај једнострани акт приштинских власти, Дачић је казао да се „од упозорења не живи на терену“.

„Ако Америка не може да натера Приштину да поштује то, онда ја стварно не знам какво ми поверење можемо више да имамо у међународну заједницу и покровитеље тог опасног ратног авантуризма у Приштини“, оценио је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Навео је да су снаге Војске Србије у приправности и да ће Србија заштитити Србе на Kосову и Метохији уколико буде морала.

„Да ми дозволимо да падну српске жртве због неспремности међународне заједнице, или због ратног авантуризма Kуртија – свакако то нећемо дозволити“, рекао је Дачић.

У петак је, након покушаја грађана са севера Kосова да спрече полицију да уђе у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, дошло до сукоба, у којима је полиција употребила сузавац, димне и шок бомбе.

Повређено је више Срба, а Kосовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике, који су победили на недавно одржаним изборима, на које је изашло укупно 3,4 одсто бирача.

Прочитајте још:  ОПЕРАЦИЈА "СТРЕЛА" И КОРИДОР ЗА ОРУЖЈЕ ИЗ АЛБАНИЈЕ

Изборе, које су бојкотовали српски политички представници на Kосову је крајем априла организовала Приштина, након што су у новембру прошле године Срби напустили косовске институције.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *