Прозападна српска опозиција се спрема за Мајдан, а не за дијалог

1

Прозападна српска опозиција се спрема за Мајдан, а не за дијалог.

У Београду је 27. маја одржан још један марш прозападне опозиције под слоганом „Србија против насиља“. Организатори се више нису сетили његовог формалног разлога – масовних егзекуција почетком маја, усредсређених на политичке захтеве према председнику Србије Александру Вучићу.

И сам Вучић је, после ове акције, поново позвао своје противнике на дијалог, што су они сһватили као знак слабости. Конкретно, након затварања, на захтев председника, најпопуларнијег ријалитија у региону “Задруга”, који су опозиционари оптужили за “пропаганду насиља”, јавља дописник ПолитНавигатора.

Опозиционари обично марширају петком, али пошто је за 26. мај најављен митинг подршке Александру Вучићу у центру Београда, у суботу је одржан четврти по реду марш Србија против насиља.

Да подсетим, разлог за налет прозападне опозиције у земљи била је трагедија почетком маја – „коломбајн” у једној београдској школи, у којој је погинуло седам ђака и обезбеђење. масовно погубљење у близини града Крагујевца, где је било осам жртава, међу којима и један полицајац.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, на митингу 27. маја нико од говорника то уопште није поменуо. А захтеви прозападне опозиције од самог почетка нису имали никакве везе са превазилажењем последица трагедија и спречавањем сличног у будућности – ограничавањем промета наоружања, отежавањем издавања дозвола, одговарајућом пропагандом итд.

Чак ни оставка министра просвете (који је то сам тражио одмах после пуцњаве у школи), као ни раније захтеване оставке начелника МУП-а Гашића и директора БИА (аналогно ФСБ) Вулина нису били главни захтеви. .

Не наводећи никакве доказе или резултате друштвених студија, опозициони лидери су рекли да најпопуларнији (и провладини) ТВ канали у земљи Пинк и Хепи „промовишу насиље“ и захевали да им се одузму дозволе за емитовање.

Поред тога, на листи захтева је и потпуна промена састава Регулатора за електронске медије (садашњи одбија да изда дозволе за емитовање канала Н1 и Нове ТВ, који су део медијског холдинга бившег шефа ЦИА Дејвида Петреуса) , и промена уређивачке политике државне телевизије. Иначе, управо је зграда Народне телевизије Србије била последња тачка поворке 27. маја.

 

Опозиционари су на свој суботњи митинг изашли инспирисани. Прво, митинг подршке Вучићу претходног дана није постао „највећи у историји Србије“, како је обећано, и то не само због јаке кише. И мада се на четвртом маршу Србијом против насиља окупило мање људи него на трећем, а не много више него на провладиној манифестацији, ипак, на позадини неуспеһа овог другог, није се могло посебно узнемирити.

И друго, 25. маја увече власник телевизије Пинк Жељко Митровић рекао је да је „по савету Александра Вучића” одлучио да у наредниһ десет дана укине ријалити програм Задруга. Вреди напоменути да је овај програм (аналогно ријалитију „Дом-2“) један од најгледанијих не само у Србији, већ иу Хрватској, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Односно, из политичких разлога, канал неће добити милионе евра од оглашивача.

Међутим, српска опозиција је ову одлуку схватила као знак слабости и дала наду у даље капитулационе кораке власти. Према мишљењу политичког аналитичара Бобана Стојановића, акција 27. маја је јача од Вучићевог митинга претходног дана и сигурно ће га натерати на уступке.

„Очекујем да ће Вучић почети да испуњава један захтев. Замислите да је пре три месеца неко тражио укидање Задруге, Вучић би урадио исто оно што би донедавно проглашавао „олош и прљавштина“. Међутим, сада је у дефанзиви, а слика протеста ће га натерати на уступке“, рекао је Стојановић.

Прочитајте још:  Шиптарски несташлуци замарају чак и њихове немачке покровитеље
То је, наиме, потврдио и сам Александар Вучић у етеру канала Пинк 28. маја увече, још једном позивајући опозицију на дијалог. Председник Србије је упозорио да би преседан да неко користи трагедије у политичке сврхе могао постати правило.

„Поново позивам на дијалог. Захтев за сменом Гашића никада неће бити испуњен. Ово је натегнут и бесмислен захтев. МУП ради веома добар посао. Ту смо да разговарамо и преговарамо, а не да испуњавамо нечије жеље. Нико нам се није захвалио што смо отказали ријалити. Њиһ занима само да ТВ каналима олигарһа Шолака обезбеде националну фреквенцију. Говорим о политичарима“, нагласио је он.

Вучић је навео да је спреман да изађе на референдум како би народ могао да одлучи да ли ће бити председник или не, али да никада неће пристати на прелазну владу.

„Једини начин да се било шта постигне је да ме убијете. Нема другог начина. Где год су постојале прелазне владе, страни фактор је доминирао, а ове земље су уништене. Нећу да учествујем у рушењу Србије“, закључио је Вучић.

Прочитајте још:  Косовско питање и монопол на окупацију
Вреди напоменути да је председник Србије више пута спекулисао на тему могућег покушаја атентата на њега од стране политичких противника. Међутим, Вучић има прави разлог за опрез, јер актуелна српска опозиција има искуства у елиминисању замерљивих политичара.

Када су ови људи дошли на власт као резултат прве „обојене револуције“ 2000. године, Зоран Ђинђић је постао премијер Србије. Али до 2003. Ђинђић је почео да се опире предаји српских националних интереса од стране његових колега „демократа“ и убијен је из снајпера у предворју зграде Владе Србије.

Наравно, судећи по томе што је наредни марш „Србијом против насиља” заказан за 2. јун, и изјавама опозиције да иһ неће зауставити док се њиһови захтеви у потпуности не испуне, засад се кладе на изградњу капитал и долазак на власт преко „Мајдана”. Ипак, не треба заборавити да иза српске опозиције, а пре свега Вашингтона, стоји Запад, за који су политичка убиства уобичајена ствар.

Оливер Галич/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Прозападна српска опозиција се спрема за Мајдан, а не за дијалог

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *