НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ ЦИГАРЕТА ОД 1. ЈУЛА Паклица иде и до 610 динара, лоше вести и за кориснике електронских

0
радница цигарета

радница цигарета (фото:ГЗС)

НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ ЦИГАРЕТА ОД 1. ЈУЛА Паклица иде и до 610 динара, лоше вести и за кориснике електронских.

Све пушаче у Србији за месец дана, тачније 1. јула, очекује ново, друго поскупљење у овој години.

Цене ће највероватније бити повећане за стандардних 10 динара по паклици.

Прочитајте још:  Влада донела одлуку - ограничење цена основних животних намирница
Разлог за то је акцизни календар, који је усвојен крајем 2020. године, по коме на почетку сваког јануара и јула, цигарете поскупљују због увећања специфичне акцизе од 1,5 динара и то све до 2025. године.

Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропоционална компонента овог намета од 33 одсто, која остаје и у наредном периоду иста, а на све то се додаје и ПДВ. Због свих тих намета произвођаћи повећавају цену за 10 динара што значи да ће љубитељи дуванског дима након јулског поскупљења, у зависности од марке, издвајати од 320 до чак 610 динара по паклици. Од тог новца у буџет би требало уместо садашњих 82,75 да се слије 84,25 динара по паклици.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ангела Меркел спрема санкције Србији
Таква пракса биће настављена и у 2024. години, што практично значи да нас чекају још две корекције цене навише како би се Србија ускладила са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици. Практично цигарете ћемо кроз годиу и по дана плаћати по ценама као у ЕУ, и рецимо Немачкој.

И они који су класичне цигарете заменили електронским, неће боље проћи јер и течност за њихово пуњење имаће корекцију и то за динар по милилитру. И љубитељи несагоревајућег дувана, који је све популарнији, имаће удар по џепу јер ће и они због корекције специфичне акцизе највероватније морати да издвоје бар 10 динара више по пакли.

Прочитајте још:  Српска страдања: Дола након 79 година, злочин који се не смије заборавити!
Разлог за то је поступак који не подразумева аутоматско повећање цена већ Влада мора да га одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.

Све у свему Србија све брже, бар што се цене цигарета тиче, се приближава стандардима ЕУ. Ипак, за наше прилике у неким државама, попут Ирске, где за паклицу цигарета треба издвојити и 9 евра, је изузетно скупо.

Ало

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *