Руски медији:Србија и Косово: како би се сукоб могао даље развијати

0

Руски медији:Србија и Косово: како би се сукоб могао даље развијати.

На Косову је избио још један сукоб између српског и албанског становништва. Председник Србије Александар Вучић ставио је војску у пуну приправност. „Параграф” је одгонетнуо какви су изгледи за развој овог сукоба.

У петак, 26. маја, дошло је до новог заоштравања сукоба Србије и Косова. Током викенда били су протести и сукоби између Срба, Албанаца и мировних снага НАТО-а. Разлог за то је избор за градоначелника албанске националности у северном делу Косова, где преовлађује српско становништво.

Недавни сукоби

У понедељак, 29. маја, сазнало се да је у најновијим сукобима са Србима који протестују, повређено око 25  војника војног контингената НАТО-а на Косову и Метохији Кфора, који су бранили три градске општине на северу Косова.

„Током супротстављања најактивнијим изопштеницима, нападнуто је и повређено неколико војника италијанског и мађарског контигента НАТО-а“, саопштио је КФОР , а преноси Ројтерс .

Ово што се дешава на Косову је италијански премијер Џорџ Мелони назвао „апсолутно неприхватљивим и неодговорним“:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Од виталног је значаја да се избегне даље једнострано деловање косовских власти. Неопходно је да све стране одмах направе корак уназад како би смањиле тензије.”

Заузврат, председник Србије Александар Вучић рекао је да су у сукобима са НАТО контингентом повређена 52 Србина. Вучић је оптужио косовског премијера Аљбина Куртија да ствара напету ситуацију.

„Све ово организује Аљбин Курти. Имао је велику жељу да дође до сукоба између Срба и НАТО-а, он је једини крив за ово што се дешава. Он пере руке  и каже да то нема везе с њим“, рекао је српски лидер.

Елена Гускова, руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука, сигурна је да се НАТО и Србија не могу сусрести у директној конфронтацији само зато што Београд неће ићи у отворену конфронтацију.

„И поред тога што је председник Србије Александар Вучић више пута изјављивао да је спреман да уз помоћ војске радикално реши ово питање, јасно је да до тога неће доћи. Према споразуму из 2013. постоји граница између Србије и Косова коју признају ЕУ и друге земље, преко које Београд заправо изазива ЕУ и НАТО“, рекла је она за Параграф.

Србија и Косово: како би се сукоб могао даље развијати
Фото: ТАСС / Александар Дзиуба

Само једно финале

Гускова сматра да је ово што се сада дешава на Косову природан наставак процеса који траје већ 23 године:

„Од почетка новог века, Влада Србије је константно чинила уступке. Признала је границу између Србије и Косова, према споразуму из 2013. године. Недавно је договорена француско-немачка мапа пута, која је неповољна за Београд, и план за њено спровођење .

Због чињенице да Србија чини све уступке, Албанци су уверени да су само на корак до одвајања Косова и Метохије. Стручњак је објаснио да силом желе да постигну жељено раздвајање.

„Овог пута све је почело тако што су албанске формације и одреди полиције једнострано уведени на север Косова и Метохије. На овим територијама појачале су своје присуство и такозване НАТО мировне снаге. Након тога су одржани избори за локалне власти, али резултати, из очигледних разлога, нису одговарали српском становништву. Срби на овим просторима су практично изоловани и не могу да добију подршку Београда“, додала је она.

Гускова сматра да сада Србија нема друге опције за решавање овог питања, осим да покрене преговарачки процес под вођством европских земаља. Сами Срби на Косову и Метохији не могу ништа друго него да протестују и чекају подршку добровољаца.

„Истовремено, пре неколико дана, председник Србије Александар Вучић поднео је оставку на место председника владајуће Српске напредне странке. Ово је један од трикова када постоји нада да се нешто може променити ако се направи нека реконструкција унутар странке или у парламенту. Међутим, за Србију су то илузорне наде“, рекао је експерт.

Она је закључила да је сада главно питање за Београд питање Косова и Метохије, а не унутрашње политичке борбе.

Прочитајте још:  Потресна порука супруге Стефана Недељковића: "Заставе оборене нису, али погледи јесу, од стида и издаје"!

Параграф

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *