ШТА ЋЕ ВУЧИЋ УЗ ЗЕЛЕНСКОГ НА АНТИРУСКОМ САМИТУ У МОЛДАВИЈИ?

0

Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy, second right, shakes hands with Serbia's President Aleksandar Vucic, left, during the European Political Community Summit at the Mimi Castle in Bulboaca, Moldova, Thursday, June 1, 2023. Leaders are meeting in Moldova Thursday for a summit aiming to show a united front in the face of Russia's war in Ukraine and underscore support for the Eastern European country's ambitions to draw closer to the West and keep Moscow at bay. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Појављивање Председника Републике Србије Александра Вучића на антируском самиту, који се десио у Кишињеву, главном граду Молдавије, где смо га видели у присном друштву Володимира Зеленског, председника Украјине, једне од зараћених страна многе неупућене је изненадило.

Наиме, подсећамо да је 1. јуна 2023. у Кишињеву, главном граду Молдавије, на иницијативу Емануела Макрона одржан велики европски Самит у организацији Европског политичког друштва и где се долазак минимум 50 европских лидера може тумачити као јавна подршка атлантистичкој оријентацији молдавске председнице Маје Санду, која покушава да Молдавију увуче у НАТО.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је испао мудрији од председника Србије, па није дошао на поменути скуп, јер се исти може тумачити као директна провокација Русије, с обзиром на контекст украјинске кризе.

Не тако давно Молдавија није била у фокусу западних медија, али сада након пада Бахмута у руске руке, активира се молдавска геополитичка домина, а нажалост, српски председник учествује у овој нечасној работи са све својим пријатељима Олафом Шолцом и Макроном, од којих смо већ добили ултиматум у виду француско-немачког плана, који је погубан по српске националне интересе.

Ово је још један корак ка нарушавању војне неутралности Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

За Васељенску /Пише: Горан Игић

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *