Звечан: Професори ушли у средњу школу како би преузели документацију – траже да се школа ослободи

0

Протест у Звечану (Фото: Весна Веизовић)

Звечан: Професори ушли у средњу школу како би преузели документацију – траже да се школа ослободи.

Запослени у средњој школи у Звечану и директор ове образовне институције затражили су јутрос од КФОР-а да им омогући приступ објекту, а потом и преузели документацију ученика. Школа се налази у истој згради у којој је и општина Звечан, а која је под контролом КФОР-а.

Прочитајте још:  „Доле НАТО!“ – Бугари опколили Министарство одбране (ВИДЕО)
Осим испред општинске зграде, припадници КФОР-а већ данима су стационирани и на свим прилазима који воде ка објекту.

Постављене су мобилне патроле, као и ограда у близини зграде, те грађанима није дозвољен прилаз објекту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У овој згради, са бочне стране, смештена је и средња школа.

Запослени у школи разговарали су овог јутра са припадницима КФОР-а како би им се омогућио приступ школи, односно да преузму документацију ученика.

 

Припадник ове мисије је дозволио да у објекат уђу један професор и професорица.

Прочитајте још:  Од Баје Малог Книнџе па до Халида Бешлића и натраг
Професорица, Маријана Милојевић, казала је потом медијима да су преузели документа ученика која су им неопходна ради уписа на факултет.

„Нама је онемогућено, као прво, да одштампамо сведочанства у школи, уједно је требало да пријаве дипломске и матурске испите и да у следећих неколико дана то и положе. Свуда је у Србији заказан тест за 7. јун, наша деца неће моћи. Како ће после да упишу факултете“, упитала је.

Недалеко од саме школе она је затражила да се ова образовна институција ослободи и да, како каже, „живимо као људи било где у свету“.

Свега 50 метара даље, односно, испред општинске зграде, у току је нови протест Срба, који се уједно одвијају и у Зубином Потоку и Лепосавићу.

Протести Срба започети су након насилног заузимања општинских зграда у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу од стране специјалних јединица.

Оне су уз примену силе у петак довеле тројицу албанских градоначелника на радна места у општинске зграде које су контролисали Срби. Истовремено су заменили заставе – косовском уместо српском, поставили нови видео наџор.

Прочитајте још:  На Косово и Метохију стигли италијански карабињери као појачање Еулексу
Срби захтевају да специјалци напусте и заузете објекте и северне општине. У понедељак су избили и сукоби Срба са КФОР-ом у Звечану са преко 80 повређених на обе стране. Највиши међународни званичници нису успели да убеде Куртија да градоначелници наставе рад измештени из општинских зграда и да полиција напусти општинске објекте.

НАТО је упутио додатни број трупа од 700 војника, док се КФОР у све три општине распоредио да обезбеђује мир, као линија раздвајања између незадовољних Срба и специјалаца.

Са друге стране, у последњима данима се све више прича о превременим изборима на Северу Косова. Тако је Курти у више наврата наглашавао да је спреман да о томе разговара, док су хитно одржавање избора јуче затражили француски председник, Емануел Макрон, немачки канцелар, Олаф Шолц и високи представник ЕУ, Жозеп Борељ.

КосСев

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *