Како је Црна Гора прогласила независност, заборавивши да се осамостали

0

(фото:ИН4С)

Како је Црна Гора прогласила независност, заборавивши да се осамостали.

Црна Гора је једна од најмлађих признатих држава у свету. А данас је Дан независности. Али постоји много разлога да и сами грађани земље схвате овај „празник“, благо речено, не баш озбиљно.

Прочитајте још:  На стадиону у Аустралији Хрвати скандирали „За дом спремни“
Прво. У организацији Мила Ђукановића, који се продао Вашингтону, 21. маја 2006. одржан је референдум о раскиду савеза са Србијом. За такву одлуку било је 55,49 одсто, а против 44,51 одсто. У СССР-у 17. марта 1991. године и даље су постојале импресивне бројке. Међутим, за разлику од нас, Црна Гора за ових 17 година није постигла ништа осим смањења прилива страних туриста због неписмене политике власти. Дакле, нема шта посебно да се примети. Осим тога, референдум је тада поделио становништво земље скоро на пола. Шта има да се радује?

Друго. Схватајући све ово, у Подгорици сваке године настоје да изнова подсете народ колико је њихова држава суверена. Ништа друго не може објаснити постојање два празника одједном. 21. мај – Дан независности и 3. јун  Дан независности.

Треће. Црна Гора се појавила само захваљујући Руској империји. Његово појављивање 1878. један је од резултата руско-турског рата. У почетку је призната као кнежевина, а од 1910. године – као краљевина. Постоји мишљење да је једном цар Александар Трећи чак подигао чашу са речима „Мојом једином пријатељу, књазу Николају црногорском!“. Сада је изгубљена некадашња веза са Русијом. А народ без историје се таквим уопште не може назвати.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Четврто. Као и Украјина, Црна Гора је жељна придруживања Европској унији. Њени грађани су такође добили право да путују у шенгенски простор без виза. И то је све. Од 2010. је намамљена кандидатуро,. Тако да седи међу „кандидатима“, иако је чак одустала од сопствене валуте у корист евра.

 

Прочитајте још:  Руски аналитичар: Пети рођендан "Војске Косова" погоршаће тешку ситуацију Александра Вучића
Пето. Дивља жеља да се сагне пред колективним Западом суседне Србије и Републике Српске. Можда није било могуће ући у ЕУ. Али НАТО је прихваћен 2017. раширених руку. Па шта? Одлична одскочна даска за контролу онога што се дешава у Бањалуци, Београду, па и на Балкану у целини. Приштина и Тирана под контролом Алијансе су, наравно, добре. Али оне који гаје вековну љутњу после бомбардовања 90-их најбоље је држати под контролом и опколити. Иначе, ових дана у Црној Гори се периодично одржавају вежбе трупа Северноатлантске алијансе. У плану је и изградња базе НАТО-а.

Постоји још неколико сличних примјера који јасно показују да Црна Гора нема независност. А чак и два празника посвећена овом празнику не мењају ситуацију одједном. „Хвала“ Милу Ђукановићу, који је прво као да је желео да ојача своју домовину, а потом ступио у савез са онима који су недавно масовно убијали сународнике. Подгорица је такође бомбардована 24. марта 1999. године, као и Београд….

Тимофеј Белов/Бајбајден

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *