Окршај „вагнероваца” и „кадироваца”

0

Јевгениј Пригожин и Рамзан Кадиров (Фото: „Телеграм”/РКадиров_95)

Чарке између „вагнероваца” и „кадироваца” прерасле су ових дана у озбиљна јавна оспоравања, само што сада у њима не учествују лично Пригожин и Кадиров, него њихови најближи сарадници, који се до сада нису оглашавали. Вербална размена показује дубоко међусобно оспоравање и наговештава чак и могућност неке врсте обрачуна.

Сада су први реаговали председник чеченског парламента Магомед Даудов и посланик Државне думе Адам Делимханов. Даудов је у снимљеној видео-поруци рекао да би Јевгениј Пригожин у Другом светском рату био „стављен пред зид” због ширења панике. Један од разлога који су провоцирали Чечене је и Пригожинова изјава да не зна шта је Кадировљева јединица „Ахмат” радила на фронту, али се огорчење односило на свеукупна Пригожинова обраћања са „жалопојкама”.

 

„Немој заборавити, Жења, захваљујући коме имаш приватну војну компанију, авионе, хеликоптере, 50.000 војника… Ако наставиш тим путем, неће бити добро”, рекао је шеф чеченског парламента. После њега, посланик Адам Делимханов је предложио Пригожину да „лицем у лице” реше питања. „Жења, ти не разумеш шта ради јединица ’Ахмат’, не треба ни да разумеш, јер си постао блогер и вриштиш на цео свет јер имаш само проблеме, немаш муницију”, рекао је Делимханов, који је такође на фронту.

Занимљиво је да је на ове речи Чечена одговорио „прави” командант и оснивач „Вагнера” Дмитриј Уткин (53), који је до сада увек био у сенци. Уткин је био командант главне управе Генералштаба Оружаних снага Русије до пензионисања, 2013. године, а већ следеће године је основао плаћеничку групу „Вагнер”, названу по свом кодном ратном имену. Уткин је изразио спремност да разговара с Даудовим као „човеком с човеком” и навео да се њих двојица познају још из првог и другог рата у Чеченији, вероватно наговештавајући да се Даудов борио против Русије у првом чеченском рату и да је прешао на страну Руске Федерације на почетку другог. На упозорење да се сети захваљујући коме има све, Уткин је одговорио: „Ми нисмо добили авионе, хеликоптере и ракетне системе од тебе” и подсетио да смо већ у трећем светском рату и да је потпуно сагласан да одређене људе треба ставити уза зид – због срамоте коју су нанели.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Немачка затвара границу са Пољском: Шта су радили са визама и мигрантима?

Убрзо након Даудова и Делимханова, огласио се и Апти Алаудинов, командант специјалних снага „Ахмат”, за које је рекао да је „једна од борбено најспремнијих на линији додира” и то „без 50.000 војника, без авиона, тенкова, хеликоптера и свега што има Пригожин”.

 

„Кадировцима” се обратио и један од команданата „Вагнера” с кодним именом „Зомби”, који је рекао да су „запослени у ’Вагнеру’” огорчени због оптужби и да су их схватили као личну увреду. Додао је да су „вагнеровци” спремни да с оружјем у рукама и до последње капи крви бране „своју част, достојанство и правду”. Медији подсећају да је у међувремену портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио да су у среду разговарали Владимир Путин и командант „Ахмата” Апти Алаудинов. Да ли је разговарао и с Пригожином, не зна се.

У међувремену, Пригожин је на „турнеји” по Русији. Руски опозициони сајт „Медуза” наводи да су његове изјаве сличне политичкој кампањи, иако сам Пригожин тврди да се не бави политиком. Формално, турнеја је повезана с представљањем пројекта „Вагнер. Други фронт”, иако никоме још није јасно шта је то. Пригожин износи отприлике исте тезе – да ће рат бити дуг, да је хитно потребно прогласити општу мобилизацију, увести добро руковођење војском, вратити смртну казну и стрељати дезертере, увести планску економију, а на чело свих одбрамбених предузећа поставити војна лица, како би се и на њих односила примена смртне казне.

 

Руски телеграм канали објавили су фотографије и видео-снимке са једне прославе у Карелији на којој су била Пригожинова деца Павле и Вероника. Они се с друштвом у маскирним униформама веселе певајући о томе да су они елита, а остали „к…”. Према речима Пригожина, ове материјале је украла специјална сајбер-јединица руског Министарства одбране. На „Телеграму” се води дебата да ли је овим хтело само да се покаже како су бахата његова деца или је то својеврсно упозорење Пригожину.

Прочитајте још:  Русија: И званично забрана ВПН преко којих се приступа Мета терористичким мрежама

Биљана Митриновић Рашевић  Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *