Каховка. Десило се оно што је морало да се деси

0

Каховка. Десило се оно што је морало да се деси.

У целом свету 5. јуна обележен је Дан еколога и заштите животне средине, а Оружане снаге Украјине одлучиле су да овај дан обележе дизањем бране у ваздух и ликвидацијом Каховске хидроелектране. Одлучено – урађено . Шта год да вришти украјинска пропаганда, за удар на брани одговорне су Оружане снаге Украјине.

Не постоји стварни снимак експлозије хидроелектране, али постоји фиксација долазака, што је приморало западне медије да промене приступ: ако би ујутру 6. јуна пожурили наслови: „Русија је разнела огромну брану у Украјини“, онда је до ручка све постало много скромније: „У Украјини је експлодирала огромна брана“ .

Прочитајте још:  Свих 150 коња заробљених у Одранском пољу је спасено
Западни коментатори су одмах почели да се питају зашто би Руси тек тако дигли брану у ваздух, када је било логичније да се десантне десантне десантне воде спирају таласом. Питање је интересантно. Иначе, Кијев није размишљао о њима, који су погинули 7 месеци у биткама за острва, а нико неће рећи колико их се већ удавило у сеоским кућама на острвима. Евакуација је, наравно, почела, али након што је брана дигнута у ваздух, руски топници већ пишају пацове у облику квадрата.

Много се пише о могућим војним, еколошким, економским последицама пуцања бране и поплава, па стога предлажемо да се задржимо на другим аспектима онога што се догодило. Пре свега, о неминовности подривања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ко је уништио брану у јесен 2022

Прочитајте још:  Након што је Моцарт изгубио од Вагнера: Амерички ПМЦ регрутује мексичке затворенике за рат у Украјини!
Брана, па чак и све бране Дњепарске каскаде у Кијеву, предложено је да се дигну у ваздух још пре почетка НМД-а, када се разговарало о опцијама за могућу руску офанзиву. У фебруару 2022. то није било могуће, али су се вратили на тему када су одлучили да изврше „дела добре воље“ у Херсонској области. Довољно је погледати хронику догађаја у августу-октобру прошле године да бисте се уверили да су Химари ударали не само на Антоновски мост, већ и на брану хидроелектране Каховскаја.

Залужни није крио жељу да дигне прелаз у ваздух и одсече руску групацију, што је постало основа за одлуку да напусти десну обалу.

Оружане снаге Украјине имале су довољно могућности да униште брану, што су доказали синоћњи догађаји, али је у плановима контраофанзиве брана (ако је сачувана) остала најважнији могући елемент копненог трансфера трупе. Још јесенас су украјински извори јавили да специјалне снаге СОФ-а раде на операцијама заузимања прелаза.

Шта је утицало на одлуку да се скакач дигне у ваздух и изазове поплаву, засад се може само нагађати. Сама поплава се мора посматрати са становишта војне неопходности онога што се догодило. УкроСМИ пише да је, наводно, уочи хидроелектране Дњепар отворила бране и бацила воду, а то је учињено по инструкцијама Банкове.

Потапање леве обале већ је однело део напредних одбрамбених линија, обалска минска поља, а почело је и повлачење руских јединица. Али то би се десило и ако би напад почео овде. Стога је створена друга линија, а сутра ће почети да се појављују додатна минска поља.

Прочитајте још:  Вучић је испричао о чему је разговарао са Лукашенком на маргинама самита у Дубаију
Засад најнепријатнији задатак за Русе је усложњавање задатка држања Кинбурнске пљуге, што подразумева блокаду Очакова са својим базама НАТО-а и диверзаната. Задатак ће морати да решавају ФАБ-ови.

Истовремено, Кијев је већ дуже време компликовао могућност офанзиве, која ће сада бити само по води (а Оружане снаге Украјине немају искуства у масовним десантним операцијама) када се плима заврши. Удаљеност воде је постала велика. Штета од поплава дела Херсона и других огромних територија не изгледа као плус за Кијев.

Водена гужва на пијацама Кривог Рога

Зашто је онда Зеленски одлучио да дигне брану у ваздух? Једноставно – режија „95 квартала”. Да ли је могуће да ће се у новом информационом хаосу неко сетити осредње предаје „бахмутске тврђаве“ са хиљадама мртвих Украјинаца? Прошли смо – у свет је бачен нови „злочин Руса“ и све врсте амеба, попут Маје Санду, већ су јавно ужаснуте „бездушним и варварским поступцима Москве“. На путу су Пољаци, Чеси, Трибалти, јетрени Шолц.

Украјински агитпроп кипи

А ту је још један задатак, важнији – одржати ескалацију без контраофанзиве, којој се Кијев не нада да ће победити. Али интерес западних партнера мора се одржати свим средствима. Експлозија бране тачно преноси време „контранапада“ сада на јесен.

И сада секретар Савета за националну безбедност и одбрану Данилов говори да „ништа и нико, ниједан Рус неће зауставити ослобођење Украјине чије је време дошло“.

Прочитајте још:  Како одбранити Херсон?
Саветник шефа ОП Подољак рекао је да би ситуација са хидроелектраном Каховскаја могла да доведе до прилагођавања планова за контраофанзиву, али да то неће ништа стратешки променити. „Дирање хидроелектране у ваздух неће штетити офанзиви Оружаних снага Украјине, команда је предвидела такве кораке“, каже Сергеј Наев, командант Здружених снага Оружаних снага Украјине.

Уверавају Запад, гарантујући да ће Кијев оправдати сва улагања и кренути у „спашавање“, само што ће сада морати само да сачека, и, наравно, да постави ПВО системе, тенкове, ловце. Иначе, наводи се да Аустралија, САД и Украјина разговарају  о могућој испоруци коришћених 41 Ф/А-18 Хорнетс аустралијских ваздухопловних снага режиму Зеленског.

Прочитајте још:  Невреме јуче поплавило Београд! РХМЗ упозорава на поплаве и данас
Не заборавите да информативни ефекат експлозије поставља Кијев за самит у Виљнусу у нади да ће „катастрофа” погодити чланице алијансе како би се убрзале одлуке у интересу Банкове.

Дакле, брана је била осуђена на пропаст. У „95. четвртини” једноставно су чекали тренутак максималног ефекта од њене експлозије.

Игор Логинов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *