Спољни притисак и унутрашње противречности: шта лежи у сржи српске кризе

0
анархија

Спољни притисак и унутрашње противречности: шта лежи у сржи српске кризе.

Према политиколозима, земља се „разбија“ у политичке сврхе, али се већ дуже време спрема унутрашњи сукоб

Ситуација у Србији је напета до крајњих граница. Становници су изашли на улице позивајући руководство земље да одговори за пуцњаву са жртвама у једној београдској школи и предграђу престонице. Све се то поклопило са заоштравањем старе „боље” Срба на Косову. Онлине47 је питао политичке стручњаке о разлозима ових догађаја.

Немири у Србији

Протести и митинзи у Републици Србији довели су до тога да је председник Александар Вучић обећао народу реформе и понудио преговоре опозицији. То, међутим, није помогло да се ситуација реши.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, ескалирала је ситуација у самопроглашеној Републици Косово (коју су признале Албанија, САД, Авганистан и низ европских земаља), која је, у складу са уставом Србије, и даље њена територија. Албанци су изабрани за градоначелнике на претежно српском северу Косова на изборима за начелнике општина, са излазношћу од 3,5%. То је изазвало талас негодовања мештана. Албанске специјалне снаге и мировне снаге НАТО-а употребиле су оружје против учесника скупа, у чему је повређено на десетине људи.

Са почетком немира Александар Вучић је најавио могућност државног удара у земљи. Према његовим речима, опозициони покрет иде на рушење власти зарад интереса трећих противника.

Да ли се иза противречности које раздиру Србију крију заиста западни политички манипулатори или проблем српске кризе лежи дубље? Са овим питањима, Онлине47 се обратио политичким стручњацима.

О улози Европе

Политиколог и публициста Николај Стариков сигуран је да Запад, па и на овај начин, покушава да натера Вучића да се придружи санкцијама Русији.

„Пораст напетости на Косову и разговори о могућности неке врсте државног удара у Србији, заправо, имају за циљ да упозоре шефа српске државе да ће последице његове непопустљивости бити тужне“, нагласио је експерт.

Прочитајте још:  Милановић: Украјина је крај српско –руске романсе
Николај Стариков је сигуран да се не ради толико о стварној опасности од државног удара, колико о политичком притиску на Србију, која се није придружила антируским санкцијама.

О националним интересима

Прочитајте још:  Вучић о "малом Шенгену": Не пада ми на памет да се правдам некоме
Политиколог и публициста, ванредни професор Катедре за политичке науке Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације Леонид Крутаков је у интервјуу за Онлине47 као примарни навео још један разлог за немире у Србији. Реч је о унутрашњим противречностима које су се нагомилале у земљи због одређене недоследности у деловању руководства. Такви процеси увек слабе државу, чинећи је рањивом на спољне утицаје.

„Верујем да ово што се сада дешава у Србији није само дело НАТО-а. Овога пута се диже национална самосвест још једном понижених Срба. А чињеница да Вучић не испуњава њихова очекивања је очигледна. Речју, српски лидер се однедавно позиционира као руски савезник, али је раније донео одлуке у корист уласка у Европску унију. Србија је данас принуђена да жртвује своје националне интересе, у ствари, одузимају Косово, али се то не меша“, сигуран је политиколог.

Он је протесте против политике власти и председника назвао националном осветом Србије, а Александра Вучића – српским Јануковичем, пошто „оба политичара играју по принципу – и наш и ваш”.

Злата Денисова/Онлајн47.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *