Вода се повлачи из Нове Каховке, око 42.000 људи угрожено од поплава

0
каховка вода

Вода која је поплавила град Нова Каховка у Херсонској области, након пуцања бране Каховка, наставила је јутрос да се повлачи, саопштиле су градске власти.

„Ниво воде је почео да опада у раније поплављеним улицама Нове Каховке”, саопштила је проруска управа града Нова Каховка, који је Русија заузела на самом почетку напада на Украјину, преноси ТАСС.

 

На сателитским снимцима виде се поплављена подручја у јужној Украјини, као и брана Нова Кахковка и хидроелектрана које су у великој мери уништене у експлозији. На снимцима је приказано подручје површине веће од 2.500 квадратних километара, између Нове Каховке и Дњепровског залива југозападно од града Херсона на Црном мору, на којима је приметно да су бројни градови и села поплављени, преноси Ројтерс.

Фотографије приказују куће и зграде под водом, при чему се на многима виде само кровови, а вода се излила на паркове, обрадиво земљиште и инфраструктуру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Још није утврђено ко је одговоран за експлозију, а Украјина је саопштила да је Русија починила ратни злочин дизањем у ваздух бране из совјетског периода, која је напајала хидроелектрану, док је Кремљ окривио Кијев и саопштио да тиме покушава да одврати пажњу од покретања велике контраофанзиве .

 

Око 42.000 људи угрожено је због поплава у областима и под контролом Русије и Украјине дуж реке Дњепар након урушавања бране, а УН су упозориле на „тешке и далекосежне последице”, преноси Ројтерс.

Подсекретар за хуманитарна питања и координатор пружања помоћи у ванредним ситуацијама Уједињених нација Мартин Грифитс рекао је Савету безбедности да ће урушавање бране „имати тешке и далекосежне последице за хиљаде људи на југу Украјине са обе стране линије фронта, кроз губитак домова, хране, чисте воде и средстава за живот”.

Прочитајте још:  Очевидац: Украјинска војска је одбила да помогне рањеним становницима Мариупоља

„Размере ове катастрофе у потпуности ће моћи да се сагледају тек наредних дана”, саопштио је Грифитс.

Нема званичних извештаја о настрадалима, а портпарол Савета за националну безбедност САД Џон Кирби је изјавио да је поплава вероватно проузроковала „многе смртне случајеве”. Украјински званичници процењују да се врхунац поплаве очекује током данашњег дана.

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *