Изборе у САД одредиће вештачка интелигенција

0

Изборе у САД одредиће вештачка интелигенција.

Вештачка интелигенција (АИ) се недавно нашла у центру дневног реда 69. састанка Билдерберга. Непосредно након његовог закључења, гласно је звучала тема употребе АИ као обећавајућег новог политичког алата. „Изборе у САД 2024. вероватно ће у великој мери одредити вештачка интелигенција. АИ ће чак припремити политичке говоре. Пропаганду на мрежама више неће вршити људи, већ вештачка интелигенција, за коју у овом тренутку још нисмо спремни“, изјавио је портпарол ВЕФ-а Јувал Ноа Харари.

И одмах се вештачка интелигенција нашла у центру предизборне конфронтације Доналда Трампа и Рона ДеСантиса. Ово се догодило након што је Трамп поново објавио видео снимак направљен уз помоћ вештачке интелигенције (клонирање гласа) на којем се види како ДеСантис и Елон Маск разговарају са ђаволом, Хитлером и ФБИ. Поред њих, појављују се милијардер Џорџ Сорош и шеф ВЕФ-а Клаус Шваб. На крају снимка интервенише Трампов глас који покушава да ДеСантисовој председничкој кампањи да прави звук и ПР путању. Односно, АИ се већ користи у иностранству као политичко оружје.

Јутјуб је тада најавио да ће престати да брише лажне информације о изборима у САД. „Имајући ово на уму, и са кампањама 2024. у пуном јеку, престајемо да уклањамо садржај који промовише лажне тврдње да су превара и грешке били широко распрострањени током председничких избора 2020. и других прошлих избора у САД“, каже се у видео хостингу. порука од 2. јуна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

АИ има снажан потенцијал за утицај, који су САД већ тестирале у различитим областима. Ово се поново сазнало након мајског састанка Билдерберг клуба, када се на мрежи појавила фотографија експлозије у Пентагону коју је направила вештачка интелигенција, што је изазвало велику панику на берзи. Колико је велика и исплатива моћ утицаја чак и тако прилично једноставног лажњака који креира неуронска мрежа, сведочи, према писању Њујорк поста.

Прочитајте још:  СВЕ ЋЕМО РАЗНЕТИ, ЗЕМЉО НЕВЕРНИКА: Због претњи терористичким нападом евакуисана Версајска палата
Слика лажне експлозије Пентагона коју је створила вештачка интелигенција проширила се попут пожара преко платформи друштвених медија, узрокујући краткотрајни пад акција и распродају на америчком тржишту акција. Ова лажна слика, коју је лажни Блумберг налог први објавио на Твитеру, изазвала је замах тржишне капитализације од 500 милијарди долара и пад С&П индекса за 500 поена за 30 минута.

А ово су само први знаци употребе АИ као алата за решавање политичких проблема. Сада ће таквих случајева бити све више. Иако је у стварности ово слатко детињство у поређењу са оним за шта је вештачка интелигенција заиста способна и шта ће даље радити на предлог оних који је контролишу. А за панику није потребно много. Недавни еп са „вакцинацијом Гејтса“ је доказ за то.

Вештачка интелигенција је добила задатак да генерише слику на којој се Бил Гејтс са осмехом рукује са ђаволом.  Ево шта је изашло

Вештачка интелигенција је добила задатак да генерише слику 
на којој се Бил Гејтс са осмехом рукује са ђаволом. Ево шта је изашло

Осим тога, прошле јесени се сазнало да Бајденова администрација ради на новом домаћем политичком пројекту који има за циљ да обузда „погрешно размишљање” уз помоћ вештачке интелигенције. Њена круна би требало да буде стварање „дигиталне полиције” са овлашћењем да хапси све „погрешне” људе. Све ово, према извештају Елецтрониц Фронтиер Фоундатион, веома је „слично представљању најдистопијског филма о киборг робокопима”. 

У Великој Британији је почетком јуна избио нови скандал око компаније за вештачку интелигенцију Логицал. Откривено је да је добила владин уговор вредан више милиона фунти да спроводи “државни надзор” објава британских грађана на друштвеним мрежама за тајну “јединицу за дезинформације”.


Јунска насловна страна часописа ТИМЕ са насловом „КРАЈ ЧОВЕЧАНСТВА“. Истакнута су слова АИ, скраћеница која означава вештачку интелигенцију.

За разлику од Англосаксонаца, континентални Европљани још не журе да имплементирају стандарде орвеловских дистопија. Напротив, у другој половини маја постало је познато да велике шпанске компаније уводе забране употребе АИ (првенствено цхат бота заснованог на ЦхатГПТ-у). То је због страха од цурења информација. 

Крајем маја, представници низа водећих технолошких корпорација и универзитета света објавили су заједничку изјаву о високом ризику од вештачке интелигенције за човечанство на глобалном нивоу. Текст изјаве гласи: „Смањење ризика од изумирања од вештачке интелигенције требало би да буде исти глобални приоритет као што је случај са другим ризицима за цело друштво, као што су пандемије или нуклеарни рат. Саопштење су, између осталих, потписали представници Гугла, Мајкрософта, ОпенАИ, Шлумбержера, универзитета Харвард, Оксфорд, Беркли, Принстон, Јејл, Масачусетског технолошког института, као и низ политичара. 

Аутори апела напомињу да позивају на широку јавну расправу о свим потенцијалним ризицима АИ, као и на формирање информација о АИ доступним широј јавности уз помоћ јавних личности и стручњака. Пораст јавног интересовања и забринутости за вештачку интелигенцију последњих месеци подстакнут је напретком у технологијама генеративних неуронских мрежа као што је ЧатГПТ. По мишљењу многих стручњака, такве технологије могу бити опасне на много начина, од стварања квалитетних лажњака и претњи по безбедност на Интернету до ризика на глобалном тржишту рада.

Валериј Илијин/ФСК.РУ

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *