Од данас јефтинији хлеб „сава”

0
хлеб

Foto: Shutterstock

У мањим срединама ова намирница се више користи и у овим поскупљењима хране свака уштеда је битна. У Србији се дневно произведе између два и два и по милиона векни јефтиног хлеба „сава” и већина пекара у нашој земљи само њега и производи, јер је повећана тражња, каже Зоран Пралица из УПС.

Хлеб „сава” од данас кошта 54 динара, што је појефтињење од пет одсто. Представљајући нове економске мере, председник Србије Александар Вучић рекао је да је цена коригована уз помоћ пекара и улагањем државе од 3,2 милиона евра. Подсетимо, држава већ извесно време пекарима нуди брашно по повлашћеним ценама. И пекари кажу да су се створили услови за појефтињење хлеба због пада цене енергената и брашна, али да не могу да тврде да ће ова цена остати на дужи рок, јер све зависи од даљих цена инпута.

 

Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије (УПС), наводи да ово појефтињење тренутно може да се укалкулише, јер је снижена цена горива и драстично је пала цена брашна.

– Све трошкове смо урачунали када је цена хлеба расла. Тада смо били заштићени и сада је и због грађана Србије добро да покажемо добру вољу и у оквиру својих могућности појефтинимо векну. Уколико струја поскупи реаговаћемо у складу са тим. Нама је најважније да према Уредби о ограничењу цена основних животних намирница, имамо ограничење трговачке марже на шест одсто и пет процената повраћаја дневног задужења хлеба – објашњава Пралица за наш лист.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У последњих годину и по дана колико је уредба на снази повећана је и производња хлеба „сава” за око 300.000 векни. Упитан колико купцима значи појефтињење од три динара Пралица одговара да сигурно има ефекта на месечном нивоу, јер је све више купаца овог хлеба. Иначе, у континуитету се смањује број оних који пазаре специјалне врсте ове намирнице.

Прочитајте још:  Посланици поднели предлог резолуције Скупштини Србије за придруживање БРИКС-у

 

– У мањим срединама хлеб се више користи и у овим поскупљењима хране свака уштеда је битна. У Србији се дневно произведе између два и два и по милиона векни јефтиног хлеба „сава” и већина пекара у нашој земљи само њега и производи, јер је повећана тражња – каже наш саговорник из УПС-а.

Додаје да би до 1. јула требало да појефтине и специјалне врсте хлеба. Наглашава да су трговачке марже на ове производе превисоке, да иду и до 80 одсто и да сигурно има простора да се коригују и цене ових намирница.

– У току су разговори о томе шта могу пекари, а шта трговци и надам се да ћемо за петнаестак дана имати конкретније информације о томе – закључује Пралица.

Подсетимо, Влада Србије је максималну цену хлеба „сава” од 57 динара утврдила у фебруару када је последњи пут поскупео. Према уредби максимална произвођачка цена је тада износила 48,88 динара. Произвођачи су обавезни да произведу и ставе у промет хлеб од брашна Т-500 у количини од најмање 30 одсто дневне производње свих врста хлеба. Векна мора да буде тешка најмање 500 грама и направљена од 370 грама брашна Т-500, 7,4 грама соли, 9,25 грама квасца и 1,48 грама адитива. Према уредби, највиша укупна стопа марже, обрачуната на нето фактурну цену хлеба умањену за рабате и попусте, износи максимално шест одсто. Трговци на мало који продају хлеб обавезни су да у структури дневне набавке свих врста овог производа имају најмање 30 одсто хлеба од брашна Т-500. Они произвођачу могу да врате до пет одсто од набављене количине на дневном нивоу.

Прочитајте још:  ЕУ и САД неочекивано се разишли по питању Косова

 

Према статистичким подацима годишња просечна потрошња, по члану домаћинства, 2006. износила је 101,5 килограма хлеба и пецива заједно, док је 2019. била 66,7 килограма. Извештаји су добијени на основу анкете о потрошњи домаћинстава у Србији. Према последњим расположивим подацима, потрошња је у последњој деценији пала за трећину.

Јелица Антељ / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *