Пентагон: Нови пакет помоћи за Украјину вредан две милијарде долара

0
украјину

Фото: www.globallookpress.com © US Army

Пентагон ће данас објавити нови пакет помоћи у наоружању за Украјину који подразумева велику количину противваздушне муниције у вредности од више од две милијарде долара, наводи “Блумберг” позивајући се на званичнике администрације.

Новац додељен у оквиру Иницијативе за безбедносну помоћ Украјини (УСАИ) биће искоришћен за куповину ракетних бацача и пројектила “хоук” и две врсте напредних ракета за противваздушну одбрану “патриот”: Пак-3 и ГЕМ-Т. За ГЕМ-Т се наводи да, као додатак Пак-3, пружа већу способност да се поразе тактичке балистичке ракете, крстареће ракете или непријатељске летелице.

УСАИ је само наставак ранијих напора да се помогне украјинској противваздушној одбрани у борби против Русије. Кроз тај програм плаћају се уговори са вишемесечним и вишегодишњим роковима испоруке, са циљем да се задовоље дугорочне безбедносне потребе нације, а не само непосредне потребе на бојном пољу.

САД су прошлог новембра објавиле да ће испоручивати “хоук” системе из сопствених залиха, али су морали да буду обновљени средствима УСАИ.

Ваздушна одбрана је главни приоритет за Украјину како би могла да се супротстави недавним нападима крстарећих и балистичких пројектила из ваздуха и земље на градове, и да обезбеди заклон од руских авиона у дуго очекиваној контраофанзиви.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *