Шведска дозвољава стационирање НАТО трупа на својој територији

1
НАТО

НАТО

Шведска ће дозволити да НАТО стационира своје трупе на територији њихове земље чак и пре него што формално постане чланица Северноатлантске алијансе, рекли су високи званичници скандинавске земље.

Влада је одлучила да оружане снаге Шведске могу да организују припреме са НАТО и њеним државама чланицама како би се спремили за заједничке операције у будућности, рекли су шведски премијер Улф Кристерсон и министар одбране Пал Џонсон.

“Припреме могу да укључују привремено стационирање стране опреме и људства на шведској територији. Одлука шаље јасан сигнал Русији и јача одбрамбену способност Шведске”, написала су двојица званичника у ауторском тексту за “Дагенс Нијхетер”, а преноси Ројтерс.

Они су навели да Русија у догледној будућности остаје “претња суседним земљама”, као и да нису сигурни у размере “територијалних амбиција Владимира Путина”.

Шведска је прошле године, заједно са Финском, аплицирала за чланство у НАТО-у наводећи као разлог за ту одлуку отпочињање руске Специјалне војне операције у Украјини. Турска и Мађарска још увек нису одобриле чланство овој земљи, а како се наводи, Шведска се сада нада да ће приступити НАТО-у до самита алијансе у Литванији следећег месеца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Суседна Финска постала је члан НАТО у априлу.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *