Ухапшен Србин из Поморавља за ратни злочин из ’99; Породица: Не знамо какве он има везе са тим

0

Блокира о возило КПС између КФОР барикада и народа (Фото: Весна Веизовић/Васељенска)

Ухапшен Србин из Поморавља за ратни злочин из ’99; Породица: Не знамо какве он има везе са тим.

Србин М.М. (1955) ухапшен је јуче у селу Босце код Косовске Каменице, потврдила је за КоССев његова породица. На терет му се ставља наводни ратни злочин из 1999. године. Полиција је заправо, како сведочи породица М.М. прво привела најмање четири особе у овом селу, такође српске националности, али је у притвору остао само М.М. Тврде да се ради о човеку који раније није имао проблема са законом, али ни са Албанцима. Пензионер је, односно бивши радник Здравственог центра у Косовској Каменици. Полиција у данашњем извештају известила је о јучерашњем хапшењу у овом месту.

Како је за наш портал потврдио син ухапшеног М.М, хапшења су се јуче у Босцу догодила око 14 часова. Тврди да је полиција хапсила насумично.

„У село су дошли и кога су нашли – хапсили. Мој отац и још неколико њих, приведени су у полицијску станицу прво на информативни разговор. Све су пустили осим мог оца, као нашли су му нешто. Одвели су га потом за Приштину“, казао је такође М.М.

Прочитајте још:  Где и како могу да се пријаве за гласање на изборима бирачи у иностранству?
Контактирали су Канцеларију за КиМ, која им је одмах, како су потврдили, доделила адвоката. Са њим је породица већ ступила у контакт.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Претпостављају да ће М.М. данас бити саслушан и од стране јавног тужиоца, али и да ће му се одредити једномесечни притвор.

„По ономе што смо причали са адвокатом, мислим да ће да га задрже 30 дана“, наводи М.М.

То су и прве информације које су могли да добију, јер, како тврди, од јуче им је са оцем омогућен само кратак телефонски разговор од пар минута.

„Од њега смо јуче само могли да чујемо да је добро, да су га дуго испитивали и ништа више. Као да ништа друго није смео да нам каже, као да је имао неки наџор“.

На терет му се, како су потом сазнали, ставља наводни ратни злочин из 1999. године.

Прочитајте још:  Шавник: Циркус се наставља, поново прекинуто гласање
Међутим, његов син наглашава да они никада нису имали никаква сазнања о било каквом ратном злочину, те да његов отац није био припадник ни војске ни полиције.

„Не знамо какве везе он има са тим. Он никада није био ни у војци ни у полицији. Радио је као портир у Здравственом центру. Никада никакав проблем није имао са Албанцима. Па то ће вам рећи сваки Албанац у овом селу“, поручује.

Штавише, као човек који је све ове године путовао код своје деце преко прелаза, тврди М.М. – никада није имао ниједан проблем.

„Ја живим у Јагодини, једна сестра у Крушевцу, друга у Бујановцу и трећа у Немачкој. Он је неколико пута годишње долазио, ишао преко границе. Задњи пут је био пре месец дана. Никада га ту нису ни задржали, никакав проблем није имао“, каже син ухапшеног.

Изнео нам је став да у овом тренутку породица ухапшеног сумња да се ради о „етнички мотивисаном“ хапшењу.

Прочитајте још:  Немојте рећи да нисте били упозорени. Када ће Србија заборавити на НАТО бомбардовање?
Њихове сумње подгрева то што у селу имају информацију да постоји наводни списак за хапшење још људи из овог места.

„Како другачије да гледамо на ово, него да је етнички мотивисано. Раде на томе да се овај народ који је остао застраши и протера. Да л’ си крив или не, битно да хапсе и испуне што су замислили“, поручује М.М.

Косовска полиција у данашњем извештају саопштава да је јуче у Косовској Каменици ухапшена једна особа за „ратни злочин против цивилног стновништва“ из 1999. године.

Прочитајте још:  У Ђиласа и Маринику верује још само исламистичко гласило "Слободна Босна": Хоће да запале Београд и дестабилизују Србију
Потврђују и да је њему, након саслушања, одређен притвор.

Од портпарола полиције за гњилански крај, до објављивања ове вести нисмо успели да добијемо информације о овом случају.

У међувремену, о овом случају огласила се и Канцеларија за КиМ.

Потврдивши да су М.М. обезбедили адвоката и да се он и даље налази у притвору, кажу и да је ово хапшење унело „узнемирење у целом селу“.

Канцеларија за КиМ је у сталном контакту са породицом ухапшеног, а њих ће данас обићи представници ове институције.

Прочитајте још:  На Светски дан чистог ваздуха Београд најзагађенији на свету
За разлику од породице М.М. која каже да се он терети за наводни ратни злочин, из Канцеларије поручују да, како им је казао адвокат ког су ангажовали, тужилаштво још није квалификовало дело које се М.М. ставља на терет.

„Улазак у српско село наоружаних полицијских припадника и привођење групе Срба несумњиво је вид застрашивања које за циљ има да се додатним притиском они натерају да напусте своја вековна огњишта“, сматрају из Канцеларије.

КосСев

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *