Попуштају тензије на северу КиМ: Кфор уклонио бодљикаву жицу око зграде СО Лепосавић

1
кфор

Припадници КФОР-а (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Припадници Кфор -а, углавном из америчког контигента у потпуности су уклонили жицу око зграде СО Лепосавић постављену десетак дана раније.

На главној улици у Лепосавићу, односно на прилазима згради, остала је само метална ограда на коју су постављене заставе Србије.

Истовремено, возила специјалних полицијских јединица из Приштине која су око зграде СО Лепосавић постављена још у петак 26. маја, када су приштински специјалци уз употребу великих количина сузавца и шок бомби заузели зграду општине, повучена су иза ове зграде и не виде се са главне улице.

Јуче током дана војници Кфора играли су са децом из Лепосавића мали фудбал на тргу испред зграде СО, а дан раније, припадници међународне мисије такмичили су се са Србима у надвлачењу конопца и тесно победили резултатом два према један.

Дан раније, бодљикава жица уклоњена је највећим делом и испред зграде СО Звечан, а борбена оклопна возила косовских специјалаца повучена су испред зграде општине у простор иза где су мање видљива.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пре два дана војници Кфора потписивали су се на мајице матурантима из Звечана који су током прославе матуре дошли до ограде, бодљикаве жице и војника Кфора.

На Тројчиндан, деца из Звечана даровала су војнике на дежурству испред зграде СО празничним венчићима направљеним од цвећа.

КФОР (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Све ово дешава се, рекли би се, у оквиру општег отопљавања односа између Срба на северу Косова и Метохије и припадника Кфора који су били прилично затегнуту после понедељка 29. маја када је испред зграде СО Звечан дошло до жестоких сукоба Кфора и Срба када је теже или лакше повређено 50 Срба и око 20 припадника међународне мисије.

Прочитајте још:  Извоз воћа и поврћа у ЕУ још пет година без царина

Већ следећих дана Кфор је општине у Звечану и Лепосавићу окружио бодљикавом жицом, металним оградама, иза жице стајали су кордони војника са пуном ратном опремом, али је већ после неколико дана било видљиво да се број војника у кордонома смањује, убрзо су они на улици дежурали и без штитова, без шлемова, без дугих цеви.

Већ неколико дана после сукоба у Звечану, представници Српске листе затражили су појачано присуство војника КФОР на раскрсницама у овом граду како би се спречили припадници косовске полиције да возилима улазе у улице у којима су Срби протестовали и како би се избегле могуће инцидентне ситуације. После овог захтева СЛ, Кфор је своје патроле и борбена возила поставио на више раскрсница у Звечану.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *