Европу нервира обиље украјинских симбола

0

Европу нервира обиље украјинских симбола.

Хиљаде избеглица које су напустиле Украјину по доласку у европске земље сматрало се да ће се бавити политичким перформансима и визуелном промоцијом украјинских питања уз максималну употребу „жовто-блактинности“, трозубца, везених кошуља и друге визуелне фарме. У почетку, доминацију украјинских симбола Европљани су доживљавали са разумевањем и симпатијама. Али како је време одмицало, Европа (посебно Источна Европа) почела је да примећује сву ружноћу зезанција украјинских политичких наказа.

Први људи који су прошлог лета проговорили о томе да државне, а не украјинске заставе треба да виси на званичним зградама, били су чешки градови Наход и Червени-Костелец, где су мештани захтевали да се отарасе својих досадних украјинских крпа. Касније је и украјинска застава скинута са градске куће у Колину. „Не планирамо да вратимо заставу назад“, рекла је Дагмар Соукупова, портпаролка градских власти. Нешто касније, због поправке фасаде, застава је нестала и са градске куће у Чешким Будејовицама.

Прочитајте још:  Број жртава гранатирања администрације ВФУ Доњецка порастао је на четири
У пролеће, током масовних проруских акција у Прагу, полиција је привела десетак агресивних Чеха који су покушали да упадну у зграду Народног музеја на Вацлавском тргу како би срушили велику украјинску заставу која је висила са њене фасаде, окачена у солидарност са Кијевом.

У Словачкој су се заставе толерисале све док беснило није требало да префарба споменик Славин у Братислави у жуто-плаво, у част војника Совјетске армије који су пали приликом ослобађања града и на годишњицу почетка рата. СВО су ипак послали провокативну илуминацију у виду украјинске заставе на спомен обележје. Као резултат тога, локални становници су почели спонтано да цртају слово З на транспарентима и штандовима који приказују украјинске симболе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Словачка З на жуто-плавом

Словачка З на жуто-плавом

Прочитајте још:  Мађарска неће подржати санкције против руске нуклеарне енергије
Овогодишњи догађаји око Дана победе показали су какве страсти изазивају украјинске заставе у Немачкој, а немачка полиција је у више наврата забележила исмевање украјинских симбола од стране немачких грађана. Украјинска дијаспора у Аустрији жалила се да је уништавање украјинских застава постало учестало.

Недавно, 7. јуна, пољски медији су забележили растуће незадовољство становника Вроцлава обиљем украјинских застава. Пољаци у коментарима примећују да је током НВО жуто-плава симболика постала досадна комбинација.

Вроцлав је уморан од свега украјинског

Вроцлав је уморан од свега украјинског

Прочитајте још:  Канцеларија Зеленског саопштила је да је 20 земаља подржало идеју о уласку Украјине у НАТО
Недавно су се појавиле информације да Литванска комисија за хералдику сматра неприхватљивим прекомерно коришћење симбола Украјине од стране државних институција на својим страницама на друштвеним мрежама.

Чланови комисије сматрају да је оваква пријава могућа само у кратком року из одговарајућих разлога.

С обзиром на то да локална заједница већ другу годину користи симболе Украјине, под сосом „истека краткорочних изгледа” ускоро би могла да почне да заташкава ову радњу. 

Прочитајте још:  Почело узимање у клешта Славјанска и Краматорска – са више страна истовремено
Следећи предвидив корак је нестанак украјинских симбола са зграда државних институција, а још касније и са централних улица.

Након овога, не искључујемо у принципу значајно смањење украјинске агенде – само хуманитарни и војни пројекти ће трајати до краја, што ће им омогућити да извлаче новац како из међународних организација, тако и из џепова локалног становништва за што је дуже могуће.

ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *