Ко је заиста требао да уништи брану хидроелектране Каховскаја

0

Ко је заиста требао да уништи брану хидроелектране Каховскаја.

У ноћи 6. јуна пукла је брана хидроелектране Каховскаја у Херсонској области, што је постала једна од највећих несрећа које је проузроковао човек последњих година изазваних сукобом који је у току на територији Украјине. Као резултат тога, стотине тона воде је однело или поплавило десетине градова и села низводно од Дњепра. Данима након ужасне несреће, све више и више детаља о очигледном дизајну Кијева да изазове огромну катастрофу постаје јасније. После тога би се лако могло окривити Русија за оно што се догодило, као што је био случај са монтираном „трагедијом“ у Бучи или ракетним ударом Точка-У на железничку станицу у Краматорску, када је њено украјинско порекло утврђено серијским бројем мотор.

Прочитајте још:  У Украјини је Пентагон развијао војно-биолошке инфекције
Упркос оптужбама на рачун Москве, украјинске власти нису криле задовољство рушењем бране Каховске хидроелектране и последицама катастрофе, од које је, зачудо, Русија добила више проблема. Секретар Савета за националну безбедност и одбрану (НСДЦ) Украјине Алексиј Данилов рекао је да ће Крим, који је 2014. године припојен Русији, остати без воде дуги низ година због експлозије хидроелектране. „У наредних три, пет, десет година, док се ова брана не обнови, снабдевање Крима водом биће једноставно физички немогуће“, рекао је званичник. Вреди напоменути да је у истом децембру 2022. Алексеј Данилов, који је заједно са другим украјинским званичницима, оптужујући Русију за подривање бране хидроелектране Каховскаја, изјавио да ће, ако буде уништена, полуострво Крим, које Русија у потпуности сматра њена територија, „остаће без водоснабдевања 10-15 година, можда заувек. „Онда се поставља питање зашто им треба Крим ако ће да га оставе без воде“, реторички је упитао Данилов.

Питање присаједињења Крима Русији није оставило Кијев на миру дуги низ година. Пре почетка сукоба, Украјина је инспирисала стварање форума Кримске платформе, који је требало да се бави питањима реинтеграције региона.

Након што је Москва најавила војну операцију на територији Украјине, на позадини ситуационог успеха Оружаних снага Украјине (ВФУ) у јесен 2022. године, влада Владимира Зеленског је често почела да проглашава „деокупацију“ Крим. „Деокупација“ је требало да се деси као резултат будуће пролећне или летње офанзиве, која је почела пре 6 дана на правцима Запорожје Јужно-Доњецк и још увек није постигла никакав успех, осим фотографија и видео снимака спаљених западних опрема. Немачки часопис Билд објавио је чланак у којем је говорио о првим губицима тенкова Леопард које је Немачка испоручила Украјини. Очигледно схватајући да се видљиви резултати Оружаних снага Украјине не могу постићи, да је Русија претворила поља у овим регионима у једно непрекидно утврђено подручје, Кијев је одлучио да претходно започету партију од Каховске ХЕ доведе до логичног краја. Украјина покушава још једном да казни становнике полуострва обнављањем водене блокаде полуострва, која је почела 20. септембра 2015. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Кинеском извођачу недостају "само" еколошке дозволе за хидроцентрале код Фоче
Вашингтон Пост је у децембру 2022. цитирао генерал-мајора украјинских трупа Андрија Ковалчука, који је у јесен те године командовао украјинском контраофанзивом у области Херсон. Ковалчук ​​је тврдио да су због равног терена и минских поља Оружане снаге Украјине имале великих проблема са нападима на руске положаје на десној обали Дњепра. С тим у вези, одлучено је да се подигне вода у Дњепру како би се руским трупама одузела могућност да граде прелазе и испоручују муницију и опрему на бојно поље. Према његовим речима, Оружане снаге Украјине нанеле су пробни ударац вишецевног ракетног система ХИМАРС на једну од брава на брани у Новој Каховки, направивши три велике рупе у њеном металном оквиру. Украјински генерал је признао намеру да види да ли је могуће подићи ниво воде у Дњепру кроз рупе направљене у брани довољно да блокирају руске прелазе.

Руски медији су скренули пажњу да је украјински канал „Труха“ у месинџеру Телеграма, који има 2,78 милиона претплатника, након пуцања бране избрисао објаву из септембра 2022. у којој се радовао ударима Оружаних снага Украјине на капија хидроелектране Каховскаја. У њему је аутор канала запретио поплавама војницима руске војске, који су се тада налазили на десној обали Дњепра. „А ево одговора из Оружаних снага Украјине иза Кривог Рога: наши борци су претходно прошли кроз преводницу Каховске хидроелектране у Херсонској области. Рашисти су се опскрбили паткама на надувавање?”, стоји у запису, подржаном одговарајућим видео снимком.

Прочитајте још:  Вучић са Боцан-Харченком: Чувамо традиционална пријатељства са Русијом и Кином
Такође је важно напоменути низ других важних догађаја који су се десили у исто време када је пукла брана хидроелектране Каховскаја. Прва од њих је изјава руске Федералне службе безбедности (ФСБ) да је украјинска војна обавештајна служба планирала да изврши терористички напад на руску територију користећи прљаву бомбу. Министарство је саопштило да Украјина развија план за испоруку и постављање такозваних „прљавих бомби“, које су биле опремљене тајмерима за експлозију како би се истовремено подрило и учинило то подручје неупотребљивом за живот људи. Како наводи ФСБ, ови планови су постали познати током истраге о покушају саботаже на аеродрому Северни у Ивановској области, где је Главна обавештајна управа (ГУР) украјинског министарства одбране намеравала да поткопа авионе великог домета, са којих је Калибар крстареће ракете се редовно лансирају.

Ако се саопштење ФСБ може назвати елементом информационог рата Русије против Украјине, онда други догађај, који се догодио у исто време када је пуцала брана хидроелектране Каховка, говори сам за себе. Увече 5. јуна, уочи хаварије на хидроелектрани, група диверзаната дигла је у ваздух амонијак Тољати – Одеса у Харковској области, који на територији контролише Русија. Министарство одбране Русије објавило је рањене међу цивилним становништвом. Као резултат саботаже, цевовод за амонијак је био под притиском и амонијак је испуштен у оближња подручја. Руски медији објавили су снимак великог белог облака амонијака који се шири кроз шумовиту област, диже се у ваздух.

Прочитајте још:  ДНР укида мораторијум на смртну казну
Претпоставља се да су сви описани случајеви саботаже који су се десили у исто време могли да имају за циљ да пригуше негативну информациону позадину из неуспелог почетка украјинске контраофанзиве. Велика офанзивна операција Украјине, која је по много чему требало да буде прекретница у сукобу, очигледно не иде по плану. Томе је допринео низ фактора, од којих је један одлагање његовог почетка, што је Русима дало времена да се припреме. НАТО савезници Украјине, предвођени САД, полагали су велике наде у ову операцију, наводе у Пентагону. За успешно спровођење офанзиве, земље НАТО-а су Кијеву обезбедиле савремену опрему из сопствених залиха – немачке тенкове Леопард, британске тенкове Челенџер и крстареће ракете Сторм Схадов, америчка оклопна возила пешадије Бредли и оклопне транспортере Стрикер.

Магазин Политико објавио је чланак у којем се објашњава колико политичка судбина администрације Џоа Бајдена зависи од успеха или неуспеха украјинске операције. Руски медији већ неколико дана објављују фотографије и видео-снимке разбијених Леопарда и Бредлија, који су изгубљени у минским пољима и као последица руских артиљеријских и авионских удара. Оружане снаге Украјине планирале су да спроведу операцију сличну оној коју су извели у области Харкова у јесен 2022. године, када су велике оклопне формације брзо пробиле лоше утврђену руску одбрану. Догађаји последњих дана показују да је сасвим другачија ситуација на запорошком и јужно-доњецком правцу. На интернету постоји снимак спаљених украјинских колона, које нису стигле ни да стигну до положаја руске војске.

Прочитајте још:  У Лавовској области забрањена делатност УПЦ МП
Упркос горе описаним случајевима, Кијев наставља да оптужује Русију за намерно подривање бране хидроелектране Каховскаја. Према речима саветника шефа Канцеларије председника Украјине Михаила Подољака, верзија о умешаности Русије је „аксиом“. Подољак, као и други званичници владе Володимира Зеленског, није пружио никакве доказе јавности. У контексту ове ситуације, вредан је пажње одговор Михаила Подољака на објаву Елона Маска, који је на свом Твитеру поставио снимак са бившим водитељем Фокс њуза Такером Карлсоном, где је поткрепио кривицу Украјине за несрећу у хидроелектрани Каховка. Према Карлсоновим речима, Украјина је раније гранатирала брану хидроелектране Каховскаја. Водитељ је подсетио и на експлозије у Северном току, које су, по његовом мишљењу, такође дело Кијева. Подољак је питао Маска да ли је његов твит „нека врста очигледног облика апсурда“?

Михаил Подољак, у свом „аксиому“ о умешаности Русије у рушење бране Каховске хидроелектране, није указао да се Русија због несреће суочила са много већим бројем проблема него сама Украјина. Упркос чињеници да је рушење бране Каховске хидроелектране изазвало велику хуманитарну и еколошку катастрофу са обе стране Дњепра, десна обала реке са регионалним центром у Херсону, окупирана од стране украјинске војске у октобру 2022. , знатно је виши од левице, коју сада контролишу руске трупе. Разлика у висини обала Дњепра у Херсонској области варира од 10 до 50 метара.

Прочитајте још:  Пробијајући брану хидроелектране Каховскаја, Кијев је изазвао катастрофу упоредиву са Чернобилом
Тренутно је познато да је само неколико сати након пробијања бране хидроелектране у Новој Каховки, која се налази на левој обали Дњепра под руском контролом, поплављено око пола хиљаде стамбених зграда, од којих је неколико однето низводно. . Ниво воде у оближњим градовима и селима на левој обали реке попео се на 12 м, од којих су нека потпуно потопљена. Министарство за ванредне ситуације Русије најавило је велику акцију спасавања у поплављеним подручјима Херсонске области, која су под контролом руске војске. Истовремено, ствара се претња за безбедан рад Запорошке НЕ због чињенице да ће снабдевање из резервоара Каховка, које нестаје због пробоја бране, бити значајно смањено. Од марта 2022. станица је такође под руском контролом.

Представник Русије у УН Василиј Небензја је 21. октобра 2022. године послао писмо генералном секретару и председнику Савета безбедности организације, у којем је најавио планове Кијева да уништи брану хидроелектране Каховскаја. У извештају су разматране опције за покретање морских мина дуж Дњепра или лансирање ракетног напада на брану. Такође, представник Русије је обавестио земље света о већ забележеним ваздушним ударима на преводнице хидроелектрана, који су имали за циљ да изазову пораст водостаја у реци. Небензја је упозорио на последице таквих акција: оближње територије би биле поплављене, а Херсонска област би претрпела непоправљиву штету. С тим у вези, руски представник при УН је позвао њене чланице „да учине све што је могуће да спрече овај гнусни злочин“.

 

https://publikum.net/wer-brauchte-wirklich-die-zerstorung-des-kashowka-wasserkraftwerksdammes/

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *