Украјина ће добити списак захтева за улазак у НАТО

0
председник, нато, НАТО-а

Getty © Photo by action press-Pool/Getty Images

На предстојећем самиту Северноатлантске алијансе у Виљнусу украјинска страна ће добити списак захтева за чланство у НАТО -у, које би наводно могла да оствари у року од две године по завршетку сукоба, саопштио је заменик министра одбране те земље Владимир Гаврилов.

“На самиту у јулу, земље НАТО-а ће утврдити мапу пута за учлањење, која ће бити фиксиран. Постоје све назнаке да ће Украјина добити оно што жели у одређеном формату”, навео је Гаврилов, а преноси Министарство одбране Украјине.

Он сматра да, без обзира на консензусни механизам на који НАТО усваја одлуке и право вета земаља-чланица Алијансе, неће бити већих проблема с прихватањем одлуке о Украјини.

“Већ сада на самиту у Виљнусу, Украјина треба јасно да схвати да после рата, рецимо у року од годину или две, након одређених процедура, можемо да будемо чланица НАТО-а”, закључио је Гаврилов.

Подсетимо, раније је украјински председник Владимир Зеленски рекао да се Кијев нада да ће добити јасан позив у Алијансу на јулском самиту НАТО-а у Виљнусу. Он је такође напоменуо да је “украјинска војска разочарана што Украјина још није добила јасан позитиван одговор о приступању ЕУ и НАТО-у”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према писању западних медија, Украјина и њени савезници планирају да одрже глобални мировни самит о примени украјинске “формуле мира” пре састанка лидера НАТО-а у Виљнусу, који ће бити одржан од 11 до 12. јула.

RT

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *