Истрага саботаже северног тока немачке истражитеље сад довела до Пољске

0

Северни ток EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Истрага саботаже северног тока немачке истражитеље сад довела до Пољске

Немачки истражитељи испитују трагове који наводно указује да су диверзанти који су дигли у ваздух гасоводе Северни ток и Северни ток 2 користили Пољску као оперативну базу, пише амерички лист “Волстрит џорнал”.

Како се наводи, стручњаци су дошли до закључка да је јахта “Андромеда”, за коју сумњају да се користила за транспорт експлозива до гасовода, испловила из луке на данском острву Кристијансо. Међутим, претпоставља се да је у одређеном периоду јахта упловљавала у територијалне воде Пољске, а истражитељи тренутно утврђују разлоге тога, пише лист.

Извори наводе да је тренутно немогуће са сигурношћу рећи “да ли је јахта стигла до обале Пољске или се приближавала другом пловилу у њеним територијалним водама.”

У међувремену, током истраге стручњаци су добили приступ јахти “Андромеда”. Они су на пловилу пронашли трагове експлозива, ДНК узорке и отиске прстију. Сада истражитељи утврђују да ли ДНК коју су пронашли припада неком украјинском војнику којег су раније идентификовали.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Други трагови наводно указују на то да је “Пољска била логистички и финансијски центар” диверзије, пише “Волстрит џорнал”.

Како се наводи, истражитељи утврђују “зашто је јахта изнајмљена преко туристичке агенције у Варшави, која би могла да буде део мреже компанија у власништву Украјинаца који су, како се претпоставља, повезани са украјинском обавештајном службом.”

Представник националне безбедности Пољске на којег се лист позива није искључио могућност да је нека пољска компанија умешана у терористичке нападе на “Северни ток”.

Лист пише да су “немачки званичници, који су упознати са током истраге, саопштили да немају доказа о умешаности пољске Владе“ у диверзију на гасоводима “Северни ток”, док представник Генералног тужилаштва Немачке није желео да коментарише наводе да су диверзанти користили Пољску као оперативну базу.

Прочитајте још:  СЕРГЕЈ МИРОНОВ ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ ЗАВЕТНИКА У ДРЖАВНОЈ ДУМИ

Ко је разнео Северни ток?

Чувени новинар Симор Херш, поједини западни стручњаци, као и, како наводи новинарка “Њујорк тајмса” Ерика Соломон, дански и шведски истражитељи, одлучно одбацују причу о “Андромеди” и групи украјинских диверзаната

“Ако заиста мислите да јахта од 16 метара може да баци једро на дубину од 80 метара, да се искрцају два рониоца и стручњака за експлозив у тешким костимима, с боцама с кисеоником и великом количином експлозива Ц4, не могу вам никако помоћи”, одговорио је Херш недавно у интервјуу за “Ноје цирише цајтуг”.

Овај добитник Пулицерове награде је том приликом додао је “друга смешна ствар у причи о ‘Андромеди’ било је то да су на броду пронађени ТНТ прах и два лажна пасоша. Наравно, сви остављамо лажне пасоше на броду. То је заиста била лоша прича.”

Херш је још 8. фебруара објавио своје истраживање где је, позивајући се на извор са “директним знањем о оперативном планирању”, навео да су амерички рониоци поставили експлозиве на руски гасовод у јуну 2022. под окриљем “Балтопс” НАТО вежби, да би их затим детонирала норвешка војска три месеца касније.

Према Хершовим речима, одлуку о покретању операције донео је председник САД Џозеф Бајден након девет месеци разговора са званичницима администрације укљученим у питања националне безбедности, док је његова наводна одлука да се експлозиви и детонирају изазвала бурну реакцију делова америчке обавештајне заједнице.

Разлог саботаже, према Хершовим речима, била је бојазан шефа Беле куће да би се Немачка, која гас из Русије добија преко Северног тока, “охладила” од наоружавања Украјине и примене санкција Русији. Вашингтон негира ове оптужбе.

Прочитајте још:  ПУТИН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: "НАТО авиони носе бојеву муницију, Русија пред озбиљним изазовима"

У одговору на причу о “Андромеди”, Херш је, позивајући се на извор са “приступом дипломатским обавештајним подацима” крајем марта на свом блогу објавио да су “одређени елементи у ЦИА су замољени да у сарадњи са немачким обавештајним службама припреме причу која би америчкој и немачкој штампи обезбедила алтернативну верзију о томе како је уништен Северни ток 2”, убрзо након састанка немачког канцелара Олафа Шолца и председника САД Џозефа Бајдена почетком тог месеца.

Портал “Грејзон” је недавно објавио резултате сопствене експедиције на место саботаже, где је близу једне оштећене цеви нашао ронилачку чизму за коју истиче да користе и амерички и украјински рониоци, али да се може наћи и у широј комерцијалној употреби.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *