“ЗАШТО СТЕ ГА ОБУЧАВАЛИ У СТРЕЉАНИ?!” Родитељи убијене и рањене деце на Врачару туже мајку и оца дечака-убице?!

2
родитељи

Основна школа Владислав Рибникар у Београду где је извршен масакр

“ЗАШТО СТЕ ГА ОБУЧАВАЛИ У СТРЕЉАНИ?!” Родитељи убијене и рањене деце на Врачару туже мајку и оца дечака-убице?!

Породице жртава ангажовале су адвокате и намеравају да покрену грађанску парницу против родитеља малолетника који их је заувек завио у црно.
Родитељи убијених и повређених ученика ОШ “Владислав Рибникар” на Врачару, спремају тужбе против оца и мајке дечака (13), који је 3. маја починио масакр у овој београдској школи.

Прочитајте још:  Обрадовић: Вучић одобрио тужиоцу да реагује по мојој пријави против Стефановића
Како наводи добро обавештен извор Курира, родитељи жртава већ су ангажовали адвокате, који припремају приватне тужбе.

– Неутешни родитељи жртава из школе на Врачару одлучили су да потраже правду на суду и тужиће родитеље дечака који им је нанео незамисливу патњу – каже извор и додаје:

– С обзиром на то да дечак који им је усмртио децу није кривично одговоран јер у време извршења кривичног дела није имао 14 година, и њему по закону не може да се суди, мајке и очеви убијених и рањених одлучили су да сами покрену поступке пред судом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наоружан пиштољима

Подсетимо, ученик седмог разреда је кобног јутра дошао у школу наоружан очевим пиштољима и молотовљевим коктелима. По уласку у школско дворишто, а када је већ звонило за почетак првог часа, он је прво пуцао у школског чувара Д. В. и убио га. Потом је у холу школе и кабинету истпорије убио деветоро ђака, док је њих петоро ранио, као и настаницу историје.

Адвокат Славка Бабић објашњава да родитељи имају право да поднесу тужбу против родитеља малолетника.

– У конкретном случају ради се о грађанској парници која се покреће тужбом ради накнаде нематеријалне штете, која је регулисана Законом о облигационим односима. Родитељи одговарају по принципу објективне одговорности – без обзира на њихову кривицу, која се у овом случају претпоставља, а одговорности се могу ослободити ако докажу да је штета настала услед више силе, да штету нису могли предвидети или спречити, што је у пракси готово немогуће доказати – рекла је адвокатица.

Прочитајте још:  Пресушио извор у Врњачкој Бањи, грађани сумњиче аква парк
Она је додала и да страна која тужи у овом конкретном случају може да тужи и школу у којој се догодио злочин.

– Постоји ситуација када малолетник штету причини као у овом случају док се налазио под наџором школе. Школа може да се ослободи одговорности ако докаже да је наџор над малолетником вршила на начин на који је била обавезана – објашњава Славка Бабић и додаје да родитељи жртава могу да туже и самог дечака – починиоца злочина.

– Дакле, породице оштећених накнаду нематријалне штете услед смрти блиског лица могу да траже од родитеља малолетника, од школе и од самог малолетног, под условом да је способан за расуђивање, а старији је од седам година – навела је.

У притвору и под истрагом

Иначе, отац дечака се од немилог догађаја налази у притвору због сумње да је починио кривично дело против опште сигурности јер је, како се сумња, обучавао у стрељани малолетног сина да пуца и није адекватно обезбедио сеф у ком је држао пиштоље, за које има дозволу. И мајка дечака је на удару правде. Наиме, против ње је покренут предистражни поступак како би се утврдило да ли је евентуално починила кривично дело запуштање и занемаривање малолетног лица.

Мајка једне од жртава: Зашто сте га обучавали у стрељани?

Мајка једне од убијених девојчица недавно се на Фејсбукуа обратила родитељима осумњиченог дечака, а своје писмо је почела речима: “Родитељима нелеченог дечака”.

– Ако нас икад будете тражили и пожелели да кажете: “Молим вас опростите, нисмо знали боље и много нам је жао”, знате, ми више не верујемо у овоземаљску правду, али се трудимо да верујемо у људскост и истину. Верујемо да вам је добро позната чињеница да је наше одељење 7/2 било изузетно. Трагедија која нас је задесила је толико страшна, болна и непојмљива, да се свакодневно боримо за удах. Мисли које ће нас доживотно морити су: “Зашто му нисте помогли?! Зашто сте га обучавали у стрељани и код њега развијали и гајили тако језиве вештине пуцања и убијања, док смо ми нашу децу водили на часове уметности и спорта?!”.

Она је, обраћајујћи се дечаковим родитељима, написала и: “Ако нисте били свесни своје улоге у трагедији, онда би морали да се освестите”.

Навршило се 40 дана: Породице обележавају помен

Прочитајте још:  Приштина спрема нови удар: Тужба против Србије за наводни геноцид
Од незапамћеног злочина, који је завио у црно читаву Србију, прошло је 40 дана, а породице жртава обележавају помен. На гробљу Лешће данас ће се окупити породица убијеног школског чувара, а поводом четрдесетодневног помена дали су и читуљу.

– У сваком ћутању се чујеш, у свакој причи и даље живиш, у сваком откуцају наших срца постојиш. Силно недостајеш! Нека те анђели чувају – пише у читуљи коју је потписала породица Д. В.

Србија Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на ““ЗАШТО СТЕ ГА ОБУЧАВАЛИ У СТРЕЉАНИ?!” Родитељи убијене и рањене деце на Врачару туже мајку и оца дечака-убице?!

  1. И власника стрељане тужити. То обаевезно. Заиста, из које професије је тај комша који у Србији држи стрељану. Чега све је члан?

    Председниче, метлу у шаке!

    1. Чуј председниче метлу у шаку. Не него председника метлом. Па он и његови изјављују да систем није заказао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *