Одлазак Тед Качинског – Унабомбера

0

Тед Качински

Преминуо је Теодор Тед Качински, познатији као Унабомбер. Човек који је за живота постао легенда, иако то није желео. Његова измучена душа напустила је тело након 28 година проведених у затвору од тренутка хапшења 1995 године. Качинског је федерални суд осудио на доживотни затвор без права помиловања. Претходно је био у затвору максималне безбедности у Колораду, али је пребачен у медицински центар у Северној Каролини у децембру 2021. године због лошег здравља. Узрок смрти није објављен.

Качински је рођен у Чикагу где се, као чудо од детета, истицао од раних година. На Универзитет Харвард примљен је са 16 година, где је дипломирао, а на Универзитету Мичигена докторирао математику. Постао је асистент на Универзитету Калифорније у Берклију са 25 година, али је дао отказ након две године.

Између 1978. и 1995. Качински је водио бомбашку кампању против модерне технологије, када је помоћу писма-бомбе убио три и ранио 23 особе. Његова мета су били универзитети и авио-компаније којима је Качински послао 16 бомби. Качински је послао писмо Њујорк тајмсу 24. априла 1995. и обећао да ће одустати од тероризма ако Тајмс или Вашингтон пост објаве његов манифест „Индустријско друштво и његова будућност“ (познат и као „Унабомберов манифест“), у којем је тврдио да његови бомбашки напади јесу били екстремни али и потребни да се привуче пажња ка урушавању људских слобода због потребе модерних технологија којима треба велика организација. По политичком убеђењу био је анархиста и нео – лудиста.

Качински је био једна од ФБИ-јевих најскупљих истрага. Пре него што је његов идентитет био познат, ФБИ је користио име УНАБОМБ (УНиверзитетски и Авио БОМБаш) да упути на његов случај, што је резултовало тиме да су га медији прозвали Унабомбер. ФБИ је заговарао објаву „Манифеста“ Теда Качинског, након чега се јавила његова снаја, а након ње и њен муж, Тедов брат, који су препознали његова уверења и стил писања и то пријавили полицији. Пре тога је он пуних 18 година избегавао све замке и потере, а службе су се вртеле у месту без икаквог помака.

Прочитајте још:  „Зелена агенда“: у Кијеву страхују да ће рушење бране бити крај војне помоћи

Качински је покушао, неуспешно, да издејствује да се брани сам због тога што су наметнути адвокати желели да се докаже његово лудило да би се избегла смртна казна, док он није вјеровао да је луд. Осуђен је на доживотну казну без могућности помиловања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Његов Манифест је значајан због критике агресивне индустријализације, што је за последицу имало сталну сечу шума, уништавање животне околине, загађивање река, истребљивање читавих животињских врста, присилно исељавање локалног становништва и застрашујуће мењање природног поретка зарад профита. Као анархиста, поред критике капиталистичког профитерства, он је упутио оштре речи и социјалистичким идејама оптужујући их за површност и неспособност. Залагао се за повратак на вредности пре индустријализације и за живот у малим сеоским заједницама.

„Проблем је што људи верују да је револуција немогућа. Она је немогућа зато што тако верују.“

Иван Милић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *