Да ли ће млађи Сорош бити гори од оца и шта је обећао Куртију на састанку

0

Александар Сорош на еколошком форуму који је организовала његова фондација (Getty © Dave Kotinsky / Stringer)

Инвеститор Џорџ Сорош предаје контролу над својом империјом вредном 25 милијарди долара млађем сину – Александру Сорошу, самопроглашеном мислиоцу левог центра кога нису сматрали потенцијалним наследником.

Овај 37-годишњак, који се представља као Алекс, рекао је у првом интервјуу од када је изабран да наследи оца, да ће наставити да проширује либералне циљеве Џорџа Сороша. То укључује право гласа и абортуса, као и родну равноправност. Планира да настави да користи дубоке џепове породице за подршку левичарским америчким политичарима.

“Ја сам више политички настројен од оца”, рекао је Александар Сорош за “Волстрит џорнал”. Лист подсећа да се Алекс недавно састао са званичницима Бајденове администрације, лидером већине у Сенату Чаком Шумером и шефовима држава, укључујући председника Бразила Луиза Инасија Лулу да Силву и канадског премијера Џастина Трудоа, како би добио њихову подршку у вези питања за која се његова породична фондација залаже.

Млађи Сорош недавно се састао и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, баш уочи ескалације ситуације на Косову и Метохији.

Сорошеве Фондације за отворено друштво делују широм света усмеравајући око 1,5 милијарди долара годишње групама попут оних које подржавају људска права широм света и помажу у изградњи демократије. Новац из фондације, између осталог, иде универзитетима и другим образовним организацијама. Сорошева фондација је подржала изборне кампање окружних тужилаца и службеника за спровођење закона који желе да смање стопе затварања и расне пристрасности у правосудном систему, пише “Волстрит џорнал”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Алекс Сорош каже да је забринут због могућности повратка Доналда Трампа у Белу кућу, што указује на значајну финансијску улогу Сорошеве организације у председничкој трци 2024. “Колико год бих волео да извучем новац из политике, све док то ради друга страна, и ми ћемо то морати да урадимо”, рекао је он.

Прочитајте још:  Дрецун: Безбедносна ситуација на КиМ на граници преко које долази до сукоба

Неки су сумњали да ће Џорџ Сорош (92) за живота уступити своје место сину, нарочито јер је у једном интервјуу рекао да не жели да нико од његове деце преузме вођство над Фондацијом.

Годинама су људи блиски Џорџу Сорошу веровали да ће Алексов старији полубрат Џонатан Сорош (52), адвокат са финансијским искуством, бити наследник породичног бизниса, али се посвађао са оцем и испао из приче. На сцену је ступио Алекс који је стекао поверење, замењујући га на путовањима у канцеларије организације широм света.

“Заслужио је то”, рекао је Џорџ Сорош.

У децембру је Одбор Фондације за отворено друштво изабрао Алекса за председника. Сорош млађи сада управља и политичким активностима Фондације. Млађи Сорош је једини члан породице у инвестиционом комитету који надгледа управљање Сорош фондом, фирмом која надгледа новац за фондацију и породицу.

Алекс, најстарији од два сина из Џорџовог брака са његовом другом женом, Сузан Вебер, љубитељ је хип-хопа и фудбалског тима “Њујорк џетс” и био је познатији по свом дружењу са џет сетом него по раду у Фондацији. Када су се Џорџ Сорош и његов старији син Џонатан посвађали око начина вођења посла, Алекс је ускочио и постепено “градио” свој имиџ стидљивог момка који ћути и слуша на састанцима.

На сопствену иницијативу, Алекс је путовао у удаљене делове Амазона како би се састао са домородачким вођама и “скренуо пажњу на њихове потребе”. Придружио се одбору “Глобал витнеса”, групе која разоткрива кршење људских права од стране рударских компанија и влада. Стигао је и до Балкана.

Године 2015, четири године након Џонатановог одласка из породичне фондације, Алекс је почео да ради пуно радно време у Фондацији и почео да је усмерава на унутрашња питања и проблеме САД, финансирајући демократске политичаре и ширећи њихово бирачког тело на латино и црначку популацију.

Прочитајте још:  Енвер Дуголи: Да нисмо чекали КФОР, до сада би сами уклонили барикаде

“Наша страна мора да буде боља, морамо да будемо патриоте и инклузивнији”, рекао је он. “Само зато што неко гласа за Трампа не значи да је изгубљен или расиста.”

Алекс можда нема ауторитет Џорџа Сороша, као ни његово искуство, али би његово именовање могло помоћи организацији на један важан начин, кажу људи који раде са њим.

“Мало је вероватно да ће Алекс бити баук за десницу попут Џорџа Сороша”, рекао је Ентони Ромеро, извршни директор Уније за америчке грађанске слободе, групе коју финансира Сорош.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *