Демократска странка има нову главобољу

0

Демократска странка има нову главобољу.

Прочитајте још:  Потпредседник Европске комисије поручује људима да „подрже Украјину“ тако што ће се мање туширати и неће прати одећу
Америчка левица, незадовољна Бајденом и вашингтонским консензусом, помера несистемског председничког кандидата. Постао је један од најпопуларнијих америчких левичарских филозофа нашег времена, Корнел Вест.

За себе каже да је хришћански социјалиста. Вест је ватрени активиста за грађанска права мањина и противник великих корпорација и неолиберализма. Предавао је на Харварду и Јејлу, глумио у филмовима – а сада намерава да се бави великом политиком.

Прочитајте још:  Ко год био нови предсдедник САД – Трамп или Бајден – Вашингтон више неће моћи да диктира свету
Штавише, Запад је номинован из „Народне партије“ – левог покрета присталица Бернија Сандерса, који се противи оснивању Демократске партије. Запад обећава да ће зауставити све ратове који укључују Сједињене Државе, укључујући украјински сукоб, прекинути финансијске транше другим земљама, затворити све америчке базе и елиминисати НАТО. А унутар САД – увести бесплатно здравство и напустити производњу нафте и гаса.

У подршци Западу, америчка Зелена странка такође жели да се огласи. Она традиционално успева да региструје свог кандидата у већини америчких држава. И управо из тога долази Западна опасност за демократе – уосталом, он би могао постати спојлер за Бајдена на изборима.

Вест пореди Трампа и Бајдена као избор између „фашистичке катастрофе“ и „неолибералне катастрофе“. Управо то мисле многи левичари у САД, разочарани у Бајдена и неспремни да гласају ни за једног од кандидата. Због тога је до 20 одсто демократа спремно да подржи Роберта Кенедија на изборима – а не Бајдена. Чак и ако неки од њих на крају гласају за Запад, то прети да поткопа позицију демократа – и обезбеди убедљиву победу за Трампа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Малек Дудаков

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *