Може ли месо ускоро да појефтини

1

Месо (фото: Profimedia)

Може ли месо ускоро да појефтини.

Цене у малопродаји много су веће од произвођачких.

Цене меса на домаћем тржишту могле би да буду једна од важних ставки државе у наредном периоду што је у последњем обраћању јавности наговестио и председник Србије Александар Вучић. Навео је да имамо проблем са месом, и да ће се то питања у наредном периоду решавати.

– Очигледно има много тајкуна који су тражили да се држе изузетно високе цене меса које су на нивоу највиших европских – нагласио је Вучић.

Прочитајте још:  Вучевић: Андреј Вучић је један од најстручнијих и најфункционалнијих људи у СНС
У изјави за РТС представници месне индустрије рекли су да су цене меса достигле максимум и да неће бити нових поскупљења, али ни појефтињења. Осим ако држава не донесе поново одлуку о ограничавању цене основних животних намирница. Напоменули су да је од 2021. године месо поскупело 50 одсто, а да су разлози исти и у Србији и у Европској унији – смањење сточног фонда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Могу ли се потрошачи надати нижим ценама у наредном периоду?

Прочитајте још:  За истину о Милунки
Недавно су неки од представника месне индустрије казали за „Политику” да би ово могло да се догоди најраније од јесени будући да су драстично пале цене житарица и сточне хране.

Ипак, на сточним пијацама у Србији и даље нема промена. Цена килограма живе ваге прасади креће се између 450 и 500 динара и нема најава да би могла да падне, иако су стручњаци предвиђали да ће се то десити још после Ускрса.

Прочитајте још:  Британци повукли опасан потез на Балкану: Приштини послали 50 NLAW ракета и 20 „Џавелина“
Када је реч о светском тржишту ни извештај Организације за храну и пољопривреду не доноси претерано добре вести. Иако су готово све намирнице знатно појефтиниле у односу на прошлу годину, осим шећера који већ четири месеца константно поскупљује, благи раст светских цена меса забележен је у мају – за један одсто у односу на април.

У последњем извештају ове организације објашњено је да је разлог томе константни раст тражње за живинским месом из азијских земаља и смањењем понуде говедине у САД.

Чедомир Кецо, аграрни аналитичар, каже да Србији прети несташица јунади. Када је реч о тову прасади, према његовом мишљењу, једино је исплативо ако су из домаће производње, од домаћих крмача са великом спремношћу да се иде у проширење производње, што је и држава помогла, а посебно јер се очекује пад цена сточне хране.

Прочитајте још:  Ухапшен једини Србин који живи у Витомирици код Пећи
Наглашава да је код јунади најважнија мера државе да се субвенције са 15.000 динара повећају на 20.000 на утовљено јуне. Као и да се реализује план да јунице, које остају на газдинству добију премију, али и да се задржи повећање товних раса крава с премијом од 45.000 динара, што је и порука сточара. Према његовим сазнањима, број коопераната за производњу живинског меса је у порасту. И они сматрају да са ценом од 220 динара живе мере пилета, не би требало да буде повећања цене живинског меса нити производње.

– Суштински, постоји потреба да се неко у држави озбиљно бави неутралном калкулацијом цена. То се односи на пласман јунећег, свињског, живинског меса, па чак и рибе. Цене у малопродаји су много веће од произвођачких цена, то јест трговци највише зарађују у овом ланцу – навео је Кецо.

Ивана Алибуновић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Може ли месо ускоро да појефтини

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *