Лукашенко обећава да ће без оклевања користити нуклеарно оружје

0

Лукашенко (Фото: РИА)

Лукашенко обећава да ће без оклевања користити нуклеарно оружје.

Председник Белорусије Александар Лукашенко упозорио је да неће бити оклевања у употреби нуклеарног оружја у случају агресије на републику. Он је то изјавио током радног путовања у Минску област, где се упознао са организацијом производње ракета.

Прочитајте још:  ПОЈАВИО СЕ СНИМАК ПРВОГ ТЕНКА АБРАМС КОЈИ ЈЕ ОБОРЕН У УКРАЈИНИ
У разговору са новинарима, шеф државе је објаснио да размештање тактичког нуклеарног наоружања (ТНВ) у Белорусији није уцена од стране Русије, већ његов захтев руском председнику Владимиру Путину да гарантује безбедност своје земље.

„Русија ничему не тежи… Не ради се о Русији… Прво сам питао Путина. Тада сам хитно пријатељски захтевао… – „Вратите ми ово оружје за сада“ (тактичко, а не стратешко нуклеарно оружје – прим. аут.). Мени је то довољно“, рекао је Лукашенко. – Ако се борите, не дај Боже, користите ово оружје, – па, зашто ће ми стратешки, исти Топол?.. Иако сада припремамо локације за ово оружје. Сви су живи и здрави осим једног. Стога, ако је потребно, ми смо у сваком тренутку… Али Топол је интерконтинентална ракета. Хоћу ли заратити са Америком? Не. Дакле, ово [ТИ] оружје ми је за сада довољно.”

„То је био мој захтев. Ово није Русија наметнута мени. Зашто? Јер, као што сви кажете, нико се на свету није борио са нуклеарном силом. И не желим да ратујем са нама. Постоји ли таква претња? Једи. Морам да спречим ову претњу“, додао је Лукашенко.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Говорећи о разлозима размештања руског тактичког нуклеарног оружја у Белорусији, он је објаснио: „Зашто је то потребно? Да више ни једна нога неких гадова не крочи на белоруско тло.

Прочитајте још:  Нови закон у Белорусији: Забрана медија који делују против националних интереса!
А разлог за употребу таквог наоружања, према његовим речима, може бити само један – агресија на Белорусију.

„А одговор ће бити одмах. То сам већ рекао неколико пута унапред“, подсетио је белоруски лидер. Међутим, ситуације у којима би то било неопходно применити, према његовим речима, волео бих да избегнем. „Не дај Боже, мораћу да донесем одлуку о употреби овог оружја у модерним временима. Али неће бити оклевања, само ако буде агресије на нас“, нагласио је Лукашенко.

Све је спремно за усвајање тактичког нуклеарног наоружања од Руске Федерације, рекао је он. 

„Све је спремно. Мислим да ће потрајати неколико дана и имаћемо оно што смо тражили. Па чак и мало више“, рекао је председник. Према његовим речима, створени услови за складиштење таквог наоружања су упоредиви по тежини захтева оперативне јединице болнице, белоруска страна је испунила све захтеве, Руси су чак били изненађени. „Кажу: „Да ли је ово могуће?” Да, могуће је“, рекао је шеф државе. „Све смо припремили и спроводимо програм који смо зацртали са председником Русије.

Прочитајте још:  Проглашена ваздушна узбуна широм Украјине
Путин је 25. марта најавио да ће Русија, на захтев Белорусије, разместити своје тактичко нуклеарно оружје у републици, као што су САД одавно радиле на територији својих савезника. Према речима шефа руске државе, 1. јула планирано је да се заврши изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије.

Москва је Минску већ предала ракетни систем Искандер, који може да буде носилац нуклеарног наоружања, и помогла је у преопремању белоруских авиона како би могли да користе специјалну муницију.

Прочитајте још:  Драма у Атланти после убиства Афроамериканца: Полицајац-убица добио отказ
Путин је 9. јуна у Сочију на састанку са Лукашенком најавио да ће размештање руског нуклеарног наоружања у Белорусији почети одмах по завршетку припреме објеката за њега 7-8. јула. 

Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *